Nieuws

WK HANDBAL IN DRIE LANDEN: VLOEK OF ZEGEN?

Gering aantal toeschouwers, grote afstanden voor ploegen bij het 29e WK voor mannen. Voor het eerst in drie landen: Noorwegen, Denemarken en Kroatië. Qua organisatie roept dit her en der vragen op. Is dat het concept van de toekomst?

Drie organiserende landen, vijf speelsteden. Een première. De Franse coach Guillaume Gille lijkt door het motto ‘Inspired by handball’ bijzonder geïnspireerd. Als alles volgens plan verloopt, heeft de bondscoach met zijn ploeg tijdens dit WK de uiterste grenzen opgezocht. Na de groepsfase in Porec aan de Kroatisch Adriatische kust trokken Les Bleus voor de hoofdronde naar Varazdin: 350 kilometer per bus.

Vanavond, voor het duel in de kwartfinale tegen Egypte, moet de Franse ploeg opnieuw een uur in de bus richting Zagreb. “Het doel is en blijft nog altijd Oslo,” geeft Gille aan. Nog maar eens 1600 kilometer op de teller om dan donderdag in de Noorse hoofdstad te kunnen spelen. Ter vergelijking: de Duitse ploeg heeft het stukken makkelijker: groepsfase en hoofdronde in Herning, dan per charter de oversteek voor de kwartfinale naar Oslo. Veel minder verhuis- en transportperikelen.

MILIEUBELASTEND

Wat te denken van al die CO2-uitstoot met die extra kilometers? Niet alleen van de teams, maar zeker ook voor de fans die hun favorieten zo lang mogelijk achterna reizen. Bij de loting, begin 2024, werden nog plannen gesmeed om zo min mogelijk van A naar B te reizen om op die manier een – kleine – bijdrage te leveren aan de vermindering van de milieuproblematiek. Twaalf maanden later ziet het verhaal anders uit: “Zeker voor de fans is de opzet van dit toernooi gewoon verschrikkelijk. Een samenwerking met drie landen heeft inmiddels bewezen dat we dat eigenlijk niet meer moeten willen,” klinkt het in de Duitse media. “Samenwerken met buurlanden is prima, maar nu moet elk land zijn speellocatie inzetten, ook voor de fans uit eigen land die echter weer niet geïnteresseerd zijn in potjes tussen Koeweit en Guinee in Porec waar de grote arena’s zo goed als niet gevuld zijn terwijl de kosten voor de organisatie niet omlaag gaan. Voor een toernooi, voor het eerst met 32 ploegen in drie landen, hebben veel landen te weinig grote arena’s. Nu worden alle kosten door drie gedeeld.”

GERING AANTAL TOESCHOUWERS

In Herning werden de tickets, buiten de wedstrijden van Denemarken, zelfs met 90% korting de deur uit gedaan. De Jyske Bank Boxen stroomde alleen vol als het thuisland op de vloer kwam. In Oslo waar ook het finaleweekend plaats vindt, leverde de start van de hoofdronde slechts 1900 bezoekers op in de Unity Arena waar bijna 14.000 fans een plekje kunnen vinden. Na de verrassend vroege uitschakeling van Noorwegen houden de organisatoren die bij het WK vrouwen in 2023 al een negatief saldo van 170.000 euro in de boeken zetten, opnieuw een tekort aan fans. Voor de beide duels in de kwartfinales werden tot maandag slechts 4000 kaartjes verkocht.

Al dat reizen van de fans zorgt ook voor een extra uitstoot van 80% aan CO 2 -gassen, zo melden onderzoekers. Vanuit het Deense Jutland bijvoorbeeld reisden 15.000 fans per auto naar de arena in Herning. Kritiek is er ook op het sluitstuk van het toernooi, de duels om de President’s Cup: plek 25 tot en met 32 ‘staat op het spel’. Persconferenties waar geen journalist aanwezig is: ter vergelijking: bij de Nederlandse ploeg waren slechts twee fotografen in Varazdin ter plaatse.

Bij het duel USA tegen Japan welgeteld 104 toeschouwers in een arena met 3500 plaatsen. Erger nog: het laagste aantal toeschouwers komt uit het duel Algerije tegen Guinee: 74. En dat terwijl iedereen gratis entree had! In de mixed-zone voor de pers, ingericht voor interviews na afloop, zegge en schrijve twee Algerijnse en twee Cubaanse journalisten.

TOEKOMST

Heeft een WK met 32 ploegen in de toekomst dan nog wel zin? Ja, klinkt het in het algemeen, want elke ploeg krijgt in eigen land van hun sportkoepel opleidingsvergoeding en tegemoetkoming in de onkosten als er, zoals nu, aan een mondiaal eindtoernooi wordt deelgenomen. Hoe meer succes, hoe hoger de vergoeding. De Duitse Handbal Bond (DHB) bijvoorbeeld mocht na de zilveren Olympische medaille van de mannen in Parijs en plek drie bij het EK 2024 1,4 miljoen euro bijschrijven. Dus moet ook de ‘strijd’ om plek 25 tot en met 32 in stand worden gehouden: daar is voor de deelnemers geld te genereren, kunnen ze extra wedstrijden spelen. “Anders zijn ze na drie duels weer in het vliegtuig naar huis.”

Het volgende WK 2027 vindt in Duitsland plaats, in 2029 gaan Frankrijk én Duitsland – finaleweekeinde in Parijs – samen de organisatie aan. Die President’s Cup wordt in 2027 in zijn geheel in Magdeburg gespeeld, is nu al bekend. De Duitse organisatie kende bij het EK 2024 een bezetting van 96%. In Magdeburg hoopt men voor ‘de kleintjes in handballand’ bij die wedstrijden op meer fans: “Viercijferig!”

Maar eerst nog in januari 2026 het 17e EK: in Denemarken, Noorwegen en Zweden. In 2028 trekt de handbalkaravaan naar Zwitserland, Spanje en Portugal. Twee jaar later worden IJsland, Denemarken en Noorwegen bezocht.....

Bron: HAZ / vertaling Frits Feuler

cover foto's archief HSP / foto Reza / EHF

Deel dit bericht