WERELDKAMPIOEN DENEMARKEN HOUDT DUITSLAND UIT FINALE
Door Frits Feuler - De droom om in eigen land het EK te winnen is voorbij voor de Duitse ploeg: ondanks een sterke prestatie in de halve finale tegen wereldkampioen Denemarken moest het thuisland in de tweede halve finale van de avond in de uitverkochte Lanxess Arena in Keulen zich gewonnen geven tegen DenemarkenL 26-29. Na dertig minuten leidden de Duitsers nog met 14-12. Denemarken komt zondag (17:45 uur, ARD) in de finale of Frankrijk of Zweden tegen, afhankelijk van de uitkomst van het protest dat Zweden indiende tegen de gelijkmaker i de reguliere speeltijd. Duitsland speelt om 15.00 uur tegen of Zweden of Frankrijk om brons en het Olympisch ticket.
Tegen Denemarken moest bondscoach Alfred Gislason kleine aanpassingen in de opstelling doen: door het vertrek van Kai Häfner startte de 21-jarige Renars Uscins op de rechteropbouw, Christoph Steinert nam de positie op de flank over van de zieke Timo Kastening. Naast dit tweetal kwamen ook Andreas Wolff, Rune Dahmke, Julian Köster, Juri Knorr en Johannes Golla vanaf fluitsignaal één aan de start. Bij Denemarken kreeg de ervaren Niklas Landin de voorkeur boven de recent sterke Emil Nielsen. Voor hem stonden Emil Jakobsen, Simon Pytlick, Rasmus Lauge, Mathias Gidsel, Niclas Kirkelökke en Magnus Saugstrup.
Duitsland begon goed aan de wedstrijd. Met name linkspoot Renars Uscins paste er goed in: de 21-jarige scoorde zelf de 2-1 (3e), hij maakte via Knorr met een mooie pass de 3-1 (5e) en ook de 4-3 (7.) door de ingelopen Dahmke. Ook de verdediging rond het middenblok Golla/Köster was klaarwakker.
In Denemarken was er echter sprake van licht en schaduw: de wereldkampioen voltooide zoals gewoonlijk een tegenaanval na een onderschepte pass naar de cirkel, maar Denemarken maakte binnen een paar minuten twee simpele passfouten. Zerbe deed een tegenaanval op een bal die door Knorr was onderschept en bracht de stand op 5-3 (8e). De duizenden fans gingen er eens goed voor zitten.
DEFENSIEF STERK
Omdat de verdediging overeind bleef staan, kon Duitsland de voorsprong behouden (7-5, 12e) en Wolff boekte ook zijn eerste sterke redding. Zerbe had in ruil daarvoor de score kunnen uitbouwen stijgen, maar faalde vanwege Landin (13e). Denemarken profiteerde van een tijdstraf tegen Sebastian Heymann, die in de verdediging was gekomen om Julian Köster af te lossen (7-6, 14e). Nadat Landin een strafworp van Juri Knorr (15e) had gepareerd maakte de wereldkampioen gelijk: Simon Pytlick scoorde 7-7 (16’). Meteen kreeg Heymann al zijn tweede tijdstraf. Denemarken had nu de kans op voorsprong te komen, maar eerst belandde een lange bal van Landin naast het lege doel, waarna Wolff een tegenaanval van Gidsel voor zijn rekening nam. In plaats daarvan zette Golla de Duitse selectie weer op voorsprong: 9-8. Coach Nikolaj Jacobsen had genoeg gezien en nam een time out. De Deen haalde Mikkel Hansen als spelverdeler erbij en kort daarna kwam ook Lukas Jörgensen aan boord. En ook Gislason veranderde: hij verving Steinert door Zerbe op de rechtervleugel, Jannik Kohlbacher nam de cirkel over. Er bleef echter een andere speler aanvallend centraal staan: Uscins maakte er eerst 10-9 (22e) en vervolgde dat met zijn vijfde doelpunt: 12-10 (27’).Het hoogtepunt van de Duitse ploeg vanavond was de defensie. De Denen, gepokt en gemazeld, liepen steeds vast en konden geen oplossing vinden. Nadat Knorr de stand op 13-10 had gebracht, bedroeg de voorsprong voor het eerst drie doelpunten. De ‘levensverzekering’ van de wereldkampioen was linksbuiten Jakobsen, die met twee doelpunten op rij zijn ploeg in de wedstrijd hield. Na een laatste redding van Landin ging Duitsland met een voorsprong van 14-12 de kleedkamer in.
ZEVENDE AANVALLER
Denemarken kwam uit de kleedkamer met Emil Nielsen als nieuwe keeper en de zevende veldspeler. Twee doelpunten en een redding van Nielsen zorgden voor 14-14. Kort daarna voorkwam Wolff met een spectaculaire redding dat Denemarken op voorsprong kwam, maar na balverlies maakte Simon Hald er 15-16 van. Een kleine domper voor het dappere Duitsland. Na een tijdstraf tegen Magnus Landin had Duitsland voordeel: Knorr voor 17-17. Denemarken was nu meer aanwezig in de verdediging, maar de wereldkampioenen hadden in de aanval uiterst lastig. Met een immobiele Mikkel Hansen ontbrak het aan druk vanuit het midden, de Duitse defensie werkte goed samen. Ondertussen werd het gevaar van de Denen duidelijk in de snelle overnamen: Jakobsen verhoogde naar 17-19 per tegenaanval (42’). Dergelijke simpele doelpunten deden Duitsland pijn, net als het balverlies toen ze overtal hadden bij een tijdstraf tegen Kirkelökke. De wereldkampioen speelde zijn aanval uit, smeerde Kohlbacher een plekje op de strafbank aan en vergrootte de voorsprong naar 21-18 via een benutte pingel van van Mikkel Hansen.
Met nog een kwartier te gaan probeerde Alfred Gislason een paar minuten de krachten te verdelen en speelde aanvallend met Heymann en Philipp Weber in plaats van Knorr en Köster. Na een time-out – 19-22 - kreeg ook Uscins een pauze. In plaats daarvan speelde Steinert op diens positie, Zerbe kwam op de rechtervleugel. Doelman Nielsen kon de inzet van de linkspoot afweren, maar de rebound viel recht in de armen van Golla: 20-22. Nog tien minuten op de klok….
Het verschil in deze fase: terwijl de Denen aan het einde van hun lange aanvallen bleven scoren, ontbrak het Duitsland aan de laatste stoot om bij te blijven. En, anders dan in de eerste helft, kwam het tempospel van de Denen echt op gang. Duitsland kon niet langer elke aanval consequent afmaken: Mathias Gidsel maakte er 21-26 op de tegenaanval. Zeven minuten restten nog om ……
Met de wissel van Nils Lichtlein probeerde Gislason opnieuw voor een nieuwe impuls te zorgen, ook de linkshandige scoorde via een strafworp. Tussendoor pareeerde ook Nielsen een inzet van Weber, de wegtikkende minuten werden voor Duitsland een tweede tegenstander. De 23-28 van Kirkelökke was feitelijk e beslissing. Duitsland gaf echter nog niet op. Köster bezorgde Kirkelökke een tijdstraf , Steinert zet de bijbehorende strafworp om: 25-28. Na een redding van Wolff tegen Lindberg is Kohlbacher de maker van de 26-28. Maar Denenarken raakt niet in paniek, via Hansen komt uiteindelijk de en bleef koel en scoorde via Hansen het uiteindelijke 26-29 eindstand op het bord.
Wereldkampioen Denemarken ontmoet Olympisch gastland Frankrijk in de finale van dit EK. Tenminste, als het protest van de Zweden niet gehonoreerd wordt. Omdat Denemarken en Frankrijk zich al hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs, strijden Zweden en Duitsland niet alleen om het brons, maar ook om het directe Olympische ticket, dat op het EK wordt uitgereikt. Zaterdagmiddag pas wordt duidelijk welke ploegen zondagmiddag in Keulen tegenover elkaar staan.
DE STATISTIEKENDENEMARKEN: N. Landin (5 stops), E. Nielsen (8 stops); M. Hansen 5/4, E. M. Jakobsen 5, Pytlick 5, Gidsel 4, Hald 4, Kirkelökke 3, M. Landin 2, Lauge Schmidt 1, M. Damgaard, Jörgensen, Larsen, Lindberg, Möllgaard Jensen, Saugstrup Jensen
DUITSLAND: Späth, Wolff (11 stops); Uscins 5, Knorr 4, Dahmke 3, Golla 3, Heymann 3, Köster 2, Steinert 2/1, Weber 2/1, Kohlbacher 1, Zerbe 1, Fischer, Hanne, Lichtlein, MertensTOESCHOUWERS: 19.750 (Köln,uitverkocht)
SCHEIDSRECHTERS: Bojan Lah / David Sok (Slowenien)
TIJDSTRAFFEN: 8 / 6