Nieuws

VOLENDAM BEGINT FURIEUS AAN SUPER HANDBALL LEAGUE

Volendam mag zich tenminste tot zondagmiddag de eerste koploper van de Super Handball League – voorheen BENE-League – noemen. De ploeg van coach Geert Hinskens ging in The Dome moeiteloos voorbij Houten: 23-41.

Coach Job Reumer kon niet beschikken over doelman Jarno Vinckevleugel, die een zware knieblessure opliep en inmiddels is geopereerd. Ook Rick van Soest en Pieter van der Velden – hij revalideert eveneens van een knieblessure – verschenen niet aan de afworp. De start was furieus: van een vlotte 0-4 ging het snel combinerend naar een 11-20  ruststand. De van een buitenlands avontuur terug gekeerde Rob Goudriaan mocht heel wat speelminuten onder de lat maken. Een andere nieuweling, Nassim Bellahence kwam tot vijf streepjes, ploegenoot Peter Schoenaker was zeven keer succesvol voor de thuisploeg. Ook nieuw: Hidde Hoogenberg. Zijn afronding via een vliegertje was een bijzonder staaltje van techniek en kunnen. 

In Panningen wist Bevo HC, met de teruggekeerde Mark van den Beucken – meteen ook maar uitgeroepen tot ‘man of the match’- onder de lat, regiogenoot LIONS op een nederlaag te trakteren: 31-26. Een week geleden zag de ploeg van coach Hans van Dijk nipt (31-33) de Super Cup in de handen van Aalsmeer terecht komen. Maar voordat Bevo met de fans aan het feest kon, moest er nog heel wat werk worden verzet. De 10-13 achterstand bij rust vroeg om een extra inspanning. Bij 14-14 (Destin van Dijk) keerden de kansen ten faveure van de thuisploeg. Drie Panningse treffers verder greep LIONS-coach in en riep zijn ploeg aan de zijlijn bij elkaar voor overleg. Maar zijn inbreng mocht niet baten: 23-17. LIONS rechtte nog een keer de rug, kwam tot 27-25 maar Bevo liet niks meer aanbranden.

In België werd het seizoen begonnen zoals het in de strijd om de landstitel was afgesloten: Sporting Pelt en Bocholt openden in Dommelhof de grensoverschrijdende competitie. Opnieuw pakte de ploeg van coach Korneel Douven de winst, opnieuw ook nipt: 23-22 (12-8). De paertij begon rommelig, met weinig treffers: twee in vijf minuten. Cruciaal moment – achteraf misschien – was de rode kaart voor Bocholt-nieuweling Yannick Glorieux toen hij de doorgebroken Tommie Falke neerhaalde. Diezelfde Falke en Rob Schmeits antwoordden met gave treffers. Meteen na de rust pakten de gasten, met de Pool Rafal Przybylk in een scorende hoofdrol, de tegenstander bij de keel en kwamen op 13-13. Drie treffers binnen drie minuten. Het werd vanaf dan alleen maar spannend, met slordig handbal van twee kanten. Tweemaal Falke - met een geniale 16-14 – deden de thuisploeg goed. Zes minuten voor tijd niks beslist: 20-20. Schmeits voor 21-20, de fysiek sterke Pool Przybyik antwoordt, Vandebeeck opnieuw voor Pelt. Bocholt probeerde in de slotseconden alles of niks, kreeg in ‘the dying second’ nog een strafworp toegewezen nadat Tim Claessens te fel aan de lijn verdedigd werd. ‘Man of the match’ doelman Bram Kleijkers redde de meubelen door de inzet van Klajic te pareren: 23-22.

Regerend BNL-kampioen besloot de verre reis naar Zwartemeer met winst: 34-38 bij Hurry-Up. Met een tussenstand van 11-24 leek er voor de Belgen geen vuiltje aan de lucht. Maar ineens veerde de thuisploeg op via Brachten, Gracio en Hoogland. Intussen had Yves Vancosen de gang richting de tribne ingeet na drie tijdstraffen (de laatste twee binnen enkele tellen wegens ‘mekkeren’). Bij de 33-35 van Hoogland dacht men in Zwartemeer nog aan een puntendeling, maar zover liet het geroutineerde Visé het niet komen. Florent Bourget deed met zijn tiende van de avond de deur op slot.

Sasja, in 2008 de eerste winnaar van de BNL, maakte bij Aalsmeer na jaren van afwezigheid weer kennis met het hogere niveau en moest, zoals verwacht, de Nederlands kampioen voor laten gaan: 36-28 (20-14). De ploeg van coach Kevin Jacobs zag Donny Vink liefst vijftien keer scoren, ploeggenoot Don Hartog was goed voor zeven streepjes. Evenveel als Sasja-speler Lennert Ooms.

Morgen sluiten HUBO en Eupen de eerste speelronde af in de Eburons Dome in Tongeren.

EREDIVISIE

BFC en Tachos maakten het elkaar vorig seizoen nog knap lastig. Beide ploegen hebben dit seizoen een flinke jas uitgedaan en gekozen voor het inbengen van jonge talenten. Met de overblijvers moeten de beide coaches, Richard Curfs en Frank van Ommen het zien te rooien.

BFC oefende in de voorbereiding tegen hoger geplaatste Belgische en Duitse clubs. “Fysiek kwamen we hier en daar tekort, maar het is een goede leerschool,” aldus BFC-coach Curfs vooraf. “Spelers die bij Tachos terugkeerden uit de nationale jeugdelectie, kregen allereerst wat extra rust voorgeschreven, als coach moet je dan maar zien te roeien met de riemen die je dan nog hebt. Ik kan gerust spreken van een wat warrige aanloop naar deze competitie,” aldus ex-jeugdcoach Frank van Ommen.

Hoe dan ook, het werd geen hoogstaande partij in De Haamen. BFC ploeterde, verkeek zich meermaals op de reflexen en opstelling van doelman Bram van Grunsven. “Mijn imposante gestalte zal zeker de aanvallers af en toe afschrikken bij hun doelpoging,” kon de doelman een lachje niet onderdrukken.

Tot 3-3 mocht de thuisclub meedoen, daarna sprintte Tachos via 4-9 naar een 6-15 voorsprong bij rust. Wat BFC ook probeerde, het duel was al lang uit hun handen geglipt en het zag er ook niet meer naar uit dat er nog op één puntje gehoopt mocht worden. Ballen vlogen her en der in verkeerde handen, over de zijlijn, torenhoog over of meters ver naast of op het robuuste lichaam van Nijmegenaar Van Grunsven.

“Bij mijn vrienden van Havana in Nijmegen speelde ik tot vorig jaar aan de cirkel, toen Joost Rombouts mij vroeg om bij Tachos te komen hoefde ik niet lang na te denken,”aldus de 29-jarige ballenvanger. “Keepen verleer je niet, is als fietsen. Goed opgevangen hier. Eerste potje meteen raak met deze jongenploeg. Kampioen lijkt me niet besteed aan onze ploeg, je hebt geen middelen. Behalve talentvolle jeugd. Bij Bevo heb ik zeven jaar in die competitie gespeeld. Nu lekker meedraaien, her en der verrassen met deze talenten. Natuurlijk, ik ben naast mijn dagelijks werk op school veel met handbal bezig. Keeperstrainer bij Venlo-dames, Handbalschool Limburg in Venlo, op zaterdagochtend bij Handbalschool Brabant. Handbal beheerst een groot deel van mijn leven.”  

BFC-speler Espen Klomp, vorig seizoen nog bij Tachos, deed met zeven trefferd verwoede pogingen zijn ploeg in de race te brengen. Tevergeefs. Bij 17-26 was de kampioen van het vorig seizoen – met liefst 55 punten – op zijn plaats gezet. “Iedereen was er klaar voor, maar de eerste helft te tam beginnen. Tweede helft enigszins herpakt, hadden duidelijk niet de kracht. Snelheid konden we niet ontwikkelen, dus hadden we het lastig. Denk dat we de keeper wel hebben ingeschoten. Moeten we van leren. Heb niet met iedereen bij Tachos in een ploeg gespeeld,” aldus de van origine 20-jarige Limburger. “Ja, geboren in Roermond, meteen verhuisd naar Helmond, derdejaars psycologiestudent in Nijnegen en handballend in Beek. Ja, ik maak heel wat kilometers per week. Af en toe kan in in Beek blijven slapen, dat scheelt reistijd. Elke week is het wel een puzzel. Limburgs versta ik, spreken is wat anders.”

DEBUTANTEN

Voor de beide debutanten begon de competitie wisselend: kampioen Aristos kreeg meteen in eigen hal de maat genomen van de Bevo-reserves: 22-25 verlies. Rapiditas opende voor eigen fans met de eerste en dus historische zege in de eredivisie: de buren van PSV Eindhoven moesten de punten afgeven: 26-21. De regioderby in het Haagse tussen Quintus en Hellas kende geen winnaar: 26-26. Een paar kilometer verderop had WHC/Hercules tegen Watersley snel alles onder controle en won, afgetekend, met 34-21.

UITSLAGEN
Aalsmeer 2 – Dynamico 28-24; BFC – Tachos 17-26; Aristos – Bevo 2 22-25; WHC/Hercules – Watersley 34-21; Feyenoord – E&O/Hurry-Up 31-20; Quintus – Hellas 26-26; DFS Arnhem – Volendam 2 28-35; Rapiditas – PSV 26-21.

cover foto 1 Bram van Grunsven, in shirt Bevo, startte met Tachos met winst bij kampioen BFC

foto 2 Espen Klomp speelde eerder voor BFC-tegenstander Tachos

foto's Reza / archief HSP

Deel dit bericht