Nieuws

VOER VOOR DE GROENE TAFEL…..NOOIT SAAI IN BELGIË

Eynatten-Raeren tegen Atomix Haacht was op papier een doodgewone wedstrijd in de eerste divisie bij de mannen. Maar: er stond toch wel een beetje spanning op bij beide ploegen. Immers, de twee eerdere duels leverden geen punten op.

Bij de stand 27-24 in het voordeel van HC Eynatten scoorden de gasten uit Haacht. Maar zie! Het scorebord ‘draaide door’ naar 27-26 in plaats van 27-25. De beide scheidsrechters, Steenwinckels en Steenwinckels, houden zelf geen score bij, dus een protest tijdens de wedstrijd levert niks op. Het digitale “Spielbericht’, vastgelegd door de officials aan de wedstrijdtafel, laat zien dat nummer 10 van Atomix scoort en een speler van Eynatten een tijdstraf krijgt. Beide gebeurtenissen op 55:41 minuut. Video-beelden tonen echter aan dat Atomix niet scoorde maar wel een strafworp kreeg, die vervolgens wordt gestopt. De rebound was alsnog voor Atomix, op 55:56 minuut. Iedereen een beetje van slag, de wedstrijd eindigde op 29-29. Of moet het toch 29-28 zijn?

In het regionale medium Grenzecho.be beschrijft Tim Fatzaun de situatie, lees hier de samenvatting:  

                                            ZORGT SPOOKDOELPUNT VOOR NASLEEP?

Winst of niet? Dat is hier de vraag. Volgens het scorebord namen Eynatten en Atomix bij 29-29 afscheid van elkaar, maar een blijkbaar ‘teveel genoteerde treffer’ voor de gasten riep na afloop heel wat stof voor discussie op. Vier minuten voor ‘de grote verwarring’ zette de treffer van Toni Petrovic de fans in de sporthal aan tot gejuich. Eynatten had net een zware wedstrijdfase overleefd en kwam op een voorsprong van drie treffers. Natuurlijk nog lang geen ‘Vorentscheidung’ maar met nog acht minuten op de klok gaf die tussenstand wel een goed gevoel. Vanaf dat moment verdween het handbal definitief naar de achtergrond. Aan de zijlijn en bij de wedstrijdtafel, daar was ineens alle aandacht.  

“Nadat wij dus 27-24 scoorden, keek ik op het scorebord en zag daar 27-26 staan,” keek Eynatten-coach Harold Nüsser op die fase terug. “Wij, als technische staf, noteren alles en kwamen ook niet verder bij hertelling dat Atomix pas 25 keer had gescoord. Nu staat er een nooit gemaakt doelpunt in de boeken. Hadden we gewonnen, maakte dat niks uit. Nu, bij 29-29, is dat een ander verhaal.”

PROTEST

Hoe verder? Het digitale wedstrijdblad wordt meteen na afloop doorgestuurd naar de bond. Eynatten protesteert bij “Opmerkingen’ tegen de gang van zaken en beschrijft kort de situatie. Anders heeft een protest al helemaal geen kans van slagen. Vervolgens moet de club een officieel protest indienen en kan dan opgeroepen worden om in Brussel voor de Straf- en Protestcommissie te verschijnen. Of dat allemaal zin heeft? Nüsser en zijn collega Onink zijn daar nog niet zo zeker van. Het duo neemt alle wedstrijden op video op, maar twijfelt of die beelden als bewijs kunnen dienen. “In Nederland had Volendam jaren geleden te maken met eenzelfde situatie, ook daar werden de beelden destijds als niet ontvankelijk verklaard,” herinnert Nüsser zich.

Zover had het allemaal in Eynatten niet hoeven komen als de thuisploeg in de eerste helft de voorsprong van 9-5 stap voor stap had uitgebouwd. Nu viel de ploeg behoorlijk terug en keek bij rust tegen een 12-13 achterstand aan. “Defensief verloren wij daar het een en ander, aanvallend was er niks meer te zien van ons prima aanvalsspel,” aldus de Nederlandse coach. “we moeten niet in een situatie komen dat we ons na afloop aan dat ‘spookdoelpunt’ moeten gaan ergeren. Ik was zelf verbaasd dat niks meer liep binnen de ploeg, wilde meerder keren een time out nemen maar de bal verdween zo snel uit onze handen dat ik daar amper de tijd voor kreeg.”

Kort na alle heisa rond dat wel of niet gescoorde doelpunt stond Eynatten met drie tijdstraffen te boek, Atomix zag één speler naar het strafbankje gaan. Of 29-29 de eindstand blijft? Over een paar weken komt de Belgische Bond met het antwoord.

cover Team HC Eynatten-Raeren, seizoen 2024-2025

foto club

Deel dit bericht