Nieuws

VIPERS KRISTIANSAND VOORKOMT TOCH FAILLISSEMENT: ‘WE ZIJN OPGESTAAN’

Door Frits Feuler / Bron: TV2.no/sport – Afgelopen week was het kommer en kwel rond Vipers Kristiansand. De Noorse topclub, onder meer driemaal winnaar van de Champions League, kreeg niet de benodigde 2.1 miljoen euro bij elkaar om de rest van het lopende seizoen af te kunnen maken. Met veel spanning werd zaterdag het zesde CL-duel tegen Budunnost afgewerkt, daarna was het wachten op de volgende stappen.

Amper 20 uur later maakt verdriet plaats voor vreugde. “Ik ben ongelooflijk blij dat we nu een nieuwe groep kunnen presenteren. Ze zijn bereid aanzienlijk kapitaal te injecteren. Ze betrekken anderen erbij en maken de groep groter. Dat betekent dat we kunnen blijven investeren in de sport,” zegt de bestuursvoorzitter tegen de nationale zender TV 2.

Het bestuur meldde vervolgens dat van de drie beoogde investeerders er eentje ‘z’n kat stuurde’ en daarmee het voortbestaan op de toch zette. Iedereen in zak en as, speelsters wisten dat ze konden uitkijken naar een nieuwe club omdat het faillissement zou worden aangevraagd. Ook de Europese Handbal Federatie kwam met een verklaring, op 9/10 november zou de voortgang in de groepsfase van de Champions League worden bekend gemaakt. Niet alleen in Noorwegen maar praktisch uit de hele wereld kwamen er emotionele reacties: ‘Dit kon toch niet waar zijn?’  Maar het was waar. Zondag nog meldde voorzitter Gitmark met pijn in het hart en tranen in zijn ogen, dat zijn ploeg haar laatste wedstrijd had gespeeld. Nog geen 20 uur later was alles weer anders. Tenminste…..

Glimlach: Merel Freriks kan met Vipers verder spelen, foto Reza

Lokale investeerders onder leiding van Morten Jørgensen - via het bedrijf Buena Vista AS heeft Jorgensen een eigendomsbelang in Vipers Tophandball AS van iets meer dan vijf procent - staken zondagavond de helpende hand toe om te proberen de club te redden. “Wij als bestuur konden vandaag geen uitvoering geven aan het bestuursbesluit van gisteren inzake faillissement en een aanbestedingsaanvraag als we wisten dat één of meerdere mensen de club wilden overnemen. Het heeft ertoe geleid dat er vandaag een tegenmelding is geweest en dat ik hier met een grote glimlach op mijn gezicht kan staan. Wij denken dat dit ertoe kan leiden dat de club permanent blijft functioneren,” zegt Gitmark.

Vipers' voorzitter Peter Gitmark staat de pers te woord, foto Tor Erik Schrøder / NTB

Maandag zijn alle spelers geïnformeerd, het salaris wordt zo snel mogelijk uitbetaald. Gitmark is zich ervan bewust dat er in de toekomst veranderingen moeten worden aangebracht in de club Vipers. “We zijn te traag om dingen fundamenteel anders te doen op het clubkantoor. We zijn er volledig afhankelijk van dat de inkomsten de komende tijd hoger zullen zijn dan de uitgaven en we moeten de sponsorkant naar boven halen. Op het gebied van sponsoring mogen we niet achterblijven. Het enige gevolg daarvan is een aanzienlijke inkrimping van de sport, en dan daalt de belangstelling van sponsors nog verder. We moeten erin slagen om nog een paar internationale sponsors en meer nationale sponsors te werven. Dan zitten Vipers in de Champions League en vechten ze voor nieuwe titels.” In de groepsfase van de CL wil het tot nu toe nog niet echt vlotten: zes duels, vijf punten. In het bekertoernooi versperde Storhamar Vipers vorige week de weg door een 27-25 nederlaag de weg naar de halve finales.

Het commerciële deel van de club, Vipers Topphåndball AS, wordt echter failliet verklaard. Zo gaan de marktrechten terug naar de handbalclub Våg en komt er een einde aan het dubbele model. “Het zat een beetje in de kaarten, gebaseerd op wat we gisteravond hoorden en wat er vanochtend kwam. Het was zeker dat er iets kon gebeuren. Het uitgangspunt was shock en ongeloof toen we gisteren failliet gingen. Maar het wordt een beetje een klucht als je gisteren om 22:00 uur failliet gaat en nauwelijks 20 uur later weer tot leven komt!”,  zegt handbalexpert Bent Svele op TV 2. “Het zal alom verbazing wekken als ze geen financieringsplan hebben om tot de zomer te kunnen opereren,” voegt Svele toe.

Voor de speelsters is er in elk geval geen loonsverhoging in het spel. “Ze zijn ontzettend blij dat ze bij een veilige werkgever terecht kunnen. Hun salaris, dat op vrijdag betaald had moeten worden, wordt zo snel mogelijk uitbetaald. Na de jaarvergadering aanstaande maandag wordt een nieuw bestuur gepresenteerd. De belangrijkste taak van het nieuwe bestuur zal het werken aan de inkomstenkant van de club zijn. Dat is waar de sleutel tot blijvend succes ligt,” besluit Gitmark.

Deel dit bericht