Nieuws

VERSLAGENHEID: WAT NIEMAND WIST VAN EMIL NIELSEN

Bron: HW.com – Pas nadat de Spelen in Parijs waren afgesloten met de finale bij de mannen tussen Denemarken en Frankrijk, ging het behoorlijk mis voor doelman Emil Nielsen. De keeper van CL-winnaar Barcelona had zojuist goud gewonnen op zijn eerste Olympische Spelen. Wat het publiek niet wist, was dat deze doelman van wereldklasse tijdens het toernooi te maken kreeg met een grote tragedie.

Emil Nielsen hoorde tijdens de Spelen van de dood van zijn vader

Denemarken begon het toernooi in Parijs met een knaller: de uiteindelijke Olympisch kampioen versloeg gastland Frankrijk in de groepsfase in speelronde één met 37-29. Meteen al een topwedstrijd. Maar de dag na de grote overwinning kreeg de Deense doelman Emil Nielsen tragisch nieuws. Zijn vader was overleden, vertelde zijn moeder hem aan de telefoon. Dit meldden de Deense krant Jyllands-Posten en ook TV2 Sport.

Nielsens grote sportdroom werd plotseling overschaduwd door dit slechte nieuws. De doelman van FC Barcelona hield de kwestie buiten de publieke belangstelling. Hij had veel gesprekken met zijn moeder, zijn vriendin en enkele collega's van zijn nationale team. Ook sprak hij met een psycholoog.

‘IK PROBEERDE HET TE VERBERGEN’

"In zekere zin had ik het gevoel dat ik midden in mijn grootste droom rondliep met een tragisch geheim dat maar heel weinig mensen wisten. Ik probeerde het tijdens wedstrijden te verbergen, maar een paar keer stond ik op het veld en huilde,” schreef Jyllands-Posten. In de eerste wedstrijd na deze schok, tegen Egypte, was Nielsen zichtbaar uit zijn doen: een stop op tien. Tegen Argentinië liet hij vervolgens zien wat hij eigenlijk kan: met de 38-27 overwinning pareerde hij in totaal 16 schoten (37 procent). Emil Nielsen besloot in Frankrijk te blijven en niet vroeg naar huis te vertrekken.

GROTE PSYCHOLOGISCHE STRESS

De 27-jarige doelman had een groot aandeel in de overwinning van zijn team in de kwartfinales tegen Zweden nadat Mikkel Hansen eerder een strafworp had gemist. Op de dag van de halve finale, 9 augustus, werd Nielsens vader begraven in Kopenhagen. Ruim 1.200 kilometer verderop stond Emil tussen de palen tegen Slovenië en kwam tot acht reddingen (28 procent) om Denemarken naar de finale te helpen.

In de finale kwam Nielsen tot 60 procent, met drie stops, tijdens de weinige speeltijd die hij kreeg bij het afscheidsoptreden van collega Niklas Landin. “Deze finale was het einde van de grootste prestatie van mijn leven en ook het einde van een grote psychologische last”, zei Emil Nielsen over de 39-26 overwinning op Duitsland in de finale. Met Denemarken won hij Olympisch goud.

Daarna wachtte de emotionele terugreis naar de Deense hoofdstad.

cover De Deense doelman emil Nielsen hoorde tijdens de Spelen in Parijs van het overlijden van zijn vader

foto EHF / archief HSP

Deel dit bericht