Nieuws

Twee op de lijn: Sharon Nooitmeer en Jill Kooij over hun positie bij Neckarsulm

Door Frits Feuler – Twee landgenoten bezetten komend seizoen bij Bundesligaclub Neckarsulmer Sport Union de positie aan de cirkel. Concurrentie uit eigen land. Jill Kooij (25) is er al bij vanaf 2019, deze zomer sluit ook Sharon Nooitmeer (22) aan. Voor het laatst speelde het tweetal bij Dalfsen in een ploeg. Het duo wordt nu dus in het zuiden van Duitsland herenigd.

Sharon Nooitmeer stapte bij Quintus in het handbal, vertrok naar Dalfsen en maakte daarna, op jonge leeftijd, kennis met de jeugdopleiding van het Franse Metz. “Ik mocht in die periode (2018/2019) meetrainen met de hoofdmacht en zat ook een paar keer bij de wedstrijdselectie in de Champions League,” aldus de in Capelle aan de IJssel geboren cirkelspeelster. Vervolgens sloot Nooitmeer aan bij Rochechouart Saint Junien Handball 87 om in 2020 in de Franse tweede liga te gaan spelen bij Octeville sur Mer.

                            

                                     Sharon Nooitmeer, in het tenue van Dalfsen, foto archief HSP

Zelfstandig

Als jong meisje woonde Sharon lang op zichzelf. “Ja, af en toe voelde ik me wel is eenzaam. Maar ik heb een doel voor ogen wat mij constant gemotiveerd houdt. Nu weet ik niet beter. Maar nu dat ik mijn hondje Nino heb is dat gelukkig anders.”

                                         

                                     Transfer naar Octeville sur Mer, foto archief HSP / club

Het afgelopen seizoen waren ook voor haar Franse club te weinig wedstrijden vanwege corona. Een gemis voor iemand die gedreven zijn of haar doelen nastreeft. Geen wedstrijdritme, kijken hoe en wat er toch nog te trainen is, want de overstap naar de Duitse Bundesligaclub betekent ‘volle bak er tegenaan’. “Gelukkig konden we in Frankrijk wel door trainen. En had ik uitgesproken naar mijn huidige club en trainer dat ik een doel had om voor een club in de Bundesliga te gaan tekenen. Hierin heeft Octeville mij volledig in gesteund. Samen met mijn trainer Gautier Boivin heb ik veel aandacht besteed aan de specifieke dingen om mij klaar te stomen voor mijn nieuwe uitdaging in Duitsland.” Via haar manager Fred Pieter – iemand waarmee ze inmiddels één jaar samen werkt – kwam alles in een stroomversnelling.

Talen

Van de Nederlandse naar de Franse taal, nu weer opstarten in het Duits: lezen, schrijven en natuurlijk spreken. “Ik sprak inmiddels een goed woordje Frans, zo goed zelfs dat als ik nu Duits wil praten er af en toe een woordje Frans tussendoor floept!” lacht ze. “Ik begrijp de Duitse taal wel als de ander niet te snel praat, ben ervan overtuigd dat ik het ook snel zal oppakken en zal spreken, aangezien ik de Franse taal ook binnen een aantal maanden al redelijk onder de knie had.” Ter controle vertaalde ze het zinnetje ‘de hond blaft’ correct: ‘Der Hund bellt’ . Een eerste proeve van bekwaamheid doorstaan.                                        

Nieuwe club, hoger niveau

Nooitmeer heeft zich vooraf goed ingelezen in alles rondom haar nieuwe club. Verrassingen grotendeels uitgesloten, niet in het minst door een handvol landgenoten die ze in Zuid-Duitsland aantreft. “SUN, zoals de club kortweg wordt genoemd, is een hele warme club. Dat heb ik gemerkt tijdens de eerste ontmoeting, de manier waarop ik werd ontvangen voelde goed. Met Jill heb ik één seizoen samengespeeld bij Dalfsen. Met Lynn Knippenborg mocht ik een stage meemaken bij het Nederlandse team en aansluitend twee A-interlands gespeeld. Nathalie en Anouk ken ik nog vanuit de Nederlandse competitie.”

       

                     v.l.n.r. Jill Kooij, trainster Tanja Logvin en nieuweling Sharon Nooitmeer, foto HSP

Niet alleen op het hogere clubniveau heeft ze haar doelen duidelijk omkaderd, ook voor het nationale team is een weg uitgestippeld. “Natuurlijk is mijn doel nog steeds om voor het Nederlands team te spelen,” geeft ze aan. “Door nu mijn kwaliteiten in de Bundesliga te laten zien hoop ik een kans te krijgen. En die zal ik met twee handen pakken!” klinkt het vastbesloten.

Interessant daarbij is de positie aan de lijn die door trainster Tanja Logvin ingevuld gaat worden. Samen met Jill moet Nooitmeer de vijandelijke defensies in hun acties storen maar ook zelf denken aan de eigen doelpuntenproductie. Geen makkelijke taken! “Jill en ik zijn twee verschillende cirkelspeelsters: we kunnen elkaar met onze specifieke kwaliteiten daarin versterken, denk ik. Het team heeft er uiteindelijk het meeste profijt van.”

Gedreven

De eerste indrukken die de Nederlandse cirkelspeelster in de eerste periode van de voorbereiding over haar trainster kan opnoemen zijn louter positief. “Tanja is een hele gedreven trainster die met een positieve uitstraling voor de groep staat. Door middel van haar manier van trainen en tips geven brengt ze speelsters naar een hoger niveau. Ze is iemand die van veel en hard werken houdt. Tanja houdt ook van snel handbal.” Dat laatste is een kolfje naar de hand van Nooitmeer: ze wil niks liever dan zo snel mogelijk – liefst met bal – aan de andere kant aan de cirkel opduiken. Bij de start van het nieuwe seizoen komen allerlei dingen op haar af: Ausdauer, Tempospiel, Krafttraining, Laufpensum. “Het is interessant om te weten hoe je ervoor staat na het doen van een test. Uiteindelijk kan je je zelf daarna alleen maar verbeteren en daar hoort natuurlijk een loodzware voorbereiding bij. Competitie en bekertoernooi zijn zwaar en lang genoeg! Een plek bij de eerste vijf moet mogelijk zijn,” geeft ze een signaal af.

Landgenoten

De komende maanden zal bij een hoop andere teams veel landgenoten ontmoeten. Dat wordt dus handjes schudden voor de wedstrijd waarbij ze zich lekker voorbereidt door ’s morgens op te staan met een lekker liedje. “Dat doet me goed! De competitie is lang en zwaar maar na deze fysieke voorbereiding ben ik ervan overtuigd dat ik hier fit uit zal komen. De afgelopen maanden heb ik veel wedstrijden gekeken van een aantal Duitse teams, dus ik weet wat me te wachten staat. Ik zal inderdaad heel wat oude bekenden tegenkomen…”

                                                   

                             Tenue Metz: Sharon Nooitmeer, foto archief HSP / club

Nooitmeer hoopt verschoond te blijven van blessures. “Afgelopen seizoen heb ik een verrekking gehad in mijn binnenste knieband. Na vier weken goed herstellen kon ik gelukkig alles weer doen. Daarnaast hoop ik dit jaar ook mijn studie sociaal work af te kunnen ronden.”

Zien we haar ooit nog terug op de Nederlandse velden? “Wie weet wat de toekomst mij zal brengen. Voor dit moment is alles erop gericht om stappen te maken in mijn handbalcarrière. Mogelijk als ik ga afbouwen met handballen, ik zou dat of in Frankrijk of in Nederland kunnen doen.”

Met haar karakter is niks mis: ambitieus, sociaal ook, creatief binnen en buiten het veld, een brok vechtlust. En, niet onbelangrijk in de wereld van de topsport: opvallend spontaan.  

                                                                     Tanja Logvin
Tanja Logvin, Oekraïnse met Oostenrijks paspoort, is behoorlijk ervaren als speelster. Van 1990 tot 1996 bij  Zaporoshe, een jaar Buducnost, zes jaar bij Hypo Österreich, met de legendarische coach Gunnar Prokop, gevolgd door een jaar Krim Mercator. In 2004 nogmaals twee seizoenen Hypo voordat ze in 2009 haar imposante carrière bij het Deense Aalborg DH afsloot. Bij de Spelen van 2000 kwam ze zeven duels voor Oostenrijk (107 caps, 820 doelpunten) in actie.
Als trainster startte ze in 2011 bij Vendyssel, gevolgd door Aalborg DH. In 2017 lijfde het Duitse Rosengarten haar in gevolgd door een succesvolle periode bij Union Halle-Neustadt waarmee ze naar de Bundesliga promoveerde. Vorig jaar trok ze naar het 400 kilometer verderop gelegen Neckarsulm dat ternauwernood aan degradatie was ontsnapt.
Haar dochter Kristina, ook international met 47 caps en 81 treffers, kwam in 2013 bij Leverkusen, ging na twee jaar richting Spanje (BM Granollers) om via Denemarken (Sonderjyske) en Noorwegen (Molde HK) tot vorige zomer in Oldenburg te spelen. Nu is ze actief voor HSG Hunte-Aue Löwen in de Landesliga.
                                                                      Voorbereiding
Neckarsulmer eindigde vorig seizoen als zesde in de competitie, op een pijnlijke manier uitgeschakeld in de beker. Het Europese ticket ging nipt aan de neus van de ploeg voorbij.
Op 12 juli begon de ploeg aan de voorbereiding, waarin o.a. een trainingsstage in Oostenrijk, negen oefenduels en twee  toernooien op het menu staan.
Het competitieseizoen wordt op 4 september geopend met het thuisduel tegen Duits kampioen BVB Dortmund. Dat was het dertigste en laatste duel van de vorige competitie. In Dortmund verloor men met 42-24.

cover: In 2016 speelde Sharon Nooitmeer voor Quintus

foto archief HSP / Patrick Dolkens

Deel dit bericht