TRANEN EN ONTGOOCHELING: NOORWEGEN HOUDT ORANJE UIT DE MEDAILLES
Van de Redactie – Afgelopen! Droom van een medaille op het WK voorbij. De teleurstelling na het verloren duel tegen regerend wereld- en Europees kampioen Noorwegen was groot in het Nederlandse kamp. Thuisland Noorwegen was voor eigen publiek – 9000 fans - een maatje te groot voor Oranje: 23-30. Voor Nederland resteert de strijd om plek vijf, al zullen de speelsters na deze zeperd daar op dit moment weinig zin in hebben. “Het liefst wil ik nu naar huis,” liet Kelly Dulfer voor de camera van VIAPLAY optekenen.
Noorwegen. Angstgegner. Een ploeg die Oranje de laatste jaren meer dan eens een spaak in de wielen stak. Uiteindelijk ook deze keer in de Spektrum Arena in Trondheim. De druk lag er bij de Noorse ploeg behoorlijk op na de nederlaag twee dagen eerder tegen Frankrijk. Nederland zat in een flow, met zes zeges in evenzovele duels. Argentinië, Congo en Oekraïne zijn geen hoogvliegers, tegen Brazilië, Tsjechië en Spanje was er meer tegenstand. Nederland loste de zes puzzels prima op.
Johansson startte met Ten Holte, Malestein - 200e interland - en Van Wetering op de flanken, Van der Vliet aan de lijn en Dulfer, Smits en Housheer in de opbouwrij. Housheer puntte de eerste treffer binnen (1-1) om vervolgens heel lang onzichtbaar te blijven. De ploeg van de Zweedse bondscoach begon sterk maar gaf al snel in de eerste helft een 4-2 voorsprong volledig uit handen. Vanaf 4-4 namen de Noorsen de regie over en drukten Nederland in de hoek: 6-11. Bij 4-6 had Johansson al een eerste gesprek aan de zijlijn met de groep. Nederland had moeite om in het ritme te komen en doelpunten te maken. Technische fouten liepen als een rode draad door het aanvalsspel, defensief moest er heel wat energie gepompt worden om de ervaren Noorse ploeg op afstand te houden. Dat lukte ten dele.Een dieptepunt dus voor de ploeg die vooraf de focus had gelegd op het behalen van een medaille. Konden de zes voorgaande duels als ‘test’ worden beschouwd, ditmaal was er het echte examen waar Nederland niet voor slaagde.
SOLBERG STRUIKELBLOK
Grootste struikelblok: de Noorse keepster Silje Solberg (33), uitgeroepen tot 'woman of the match'. In de eerste twintig minuten reikte de keepster van het Hongaarse Györ tot een stoppercentage van liefst 64%! Om gek van te worden! Aanvallend was Stine Skogrand – negen treffers – de meest scorende Noorse speelster.
foto IHF
Dat zag ook van afstand collega Yara ten Holte die ditmaal niet zo excelleerde als in de voorgaande duels.”Solberg had een goede dag, helaas!” snikte ze voor de camera van VIAPLAY. Ten Holte hield haar ploeg nog redelijk lang in de race maar werd een kwartier voor tijd onder de lat afgelost door Rinka Duijndam. Ondanks de uitschakeling kan Ten Holte persoonlijk maar ook als ploeg terugkijken op een sterk toernooi. "Ja, ik ben heel tevreden. We verliezen vandaag, maar we moeten door. Op naar het OKT (Olympisch kwalificatietoernooi) in april. Eerst nog de twee duels om plek vijf. Hopelijk kunnen we daarna om de medailles strijden op de Olympische Spelen."
Dankzij een knappe comeback - 4-0 run - ging Nederland met een achterstand van slechts één treffer de rust in (11-12), maar Oranje was meteen kansloos in de tweede helft. Johansson pakte aan de zijlijn een - onnodige - tijdstraf in een fase dat zijn ploeg leek te herstellen. Bij 15-16 (Van der Vliet) sloot Nederland voor de laatste keer aan, daarna betekende een 0-6 run de genadeklap. Johansson probeerde het nog met de zevende aanvaller, dat systeem rendeerde niet echt. Polman kwam nog met 20-23 maar vanaf dat moment kwam de 43-jarige Katrine Lunde – 28 titels - collega Solberg aflossen: haar ervaring spatte ervan af, Nederland zocht wanhopig naar extra treffers maar ook Lunde toonde vorm. Noorwegen sloot het duel in stijl af met een vliegertje voor Henny Reistad: 23-30. Zodoende verloor Nederland weer op een groot toernooi van Noorwegen, na de WK-finale van 2015 en de EK-finale 2016. Het missen van een plaatsje bij de laatste vier bevestigt min of meer dan de status van Nederland op de wereldranglijst is gedaald. De status als wereldkampioen van 2019 is nu, vier jaar later, niet verbeterd. Medailles van welke kleur ook op een WK of EK zijn niet meer vanzelfsprekend. Maar de wil is er. Tot 2025 zal de huidige selectei grotendeels hetzelfde blijven. En daarna?
ZUUR
Nu rest voor de wereldkampioen van 2019 niets anders dan de nietszeggende duels om de vijfde plaats. Vrijdag neemt men het op tegen de verliezer van het duel tussen Denemarken en Montenegro. De winnaars spelen om plek vijf, de verliezers om plaats zeven. Extra zuur voor Oranje om dan vervolgens na de eigen wedstrijd in Herning de vier ploegen – Frankrijk en Noorwegen zijn al present - in actie te moeten zien die wel de halve finale en zondag om de medailles gaan spelen. Daar had ook dit ambitieuze Nederland op een plekje gerekend. Woensdagavond komen de twee andere halve finalisten uit de duels tussen Zweden en Duitsland en Denemarken tegen Montenegro.
GEEN CONTROLE
Voor aanvoerder Loïs Abbingh waren de druiven ook zuur. “We begonnen niet goed aan de wedstrijd, daardoor kreeg je nooit het gevoel dat we de controle hadden over de wedstrijd. Teveel fouten, kansen missen. Druk van Noorwegen was groot. Maar ook zij maakten fouten. Veel power, moeilijk om daar tegen te spelen. Bij 15-21 was het duidelijk, kostte energie. Momentjes die niet onze kant op vallen, beslissingen die ons niet helpen. Dan weet je dat het gedaan is. Dit was de eerste wedstrijd waarin we niet ons eigen spel hebben kunnen spelen. Jammer, de ploeg had meer verdiend. Het is wat het is. We hebben er alles aan gedaan. Nu willen we de laatste twee wedstrijden winnen. Goed afsluiten en dan naar het OKT.”
Nederland: Rinka Duijndam, Yara ten Holte (1), Laura van der Heijden, Lois Abbingh (2), Larissa Nüsser (1), Bo van Wetering (2), Yvette Broch, Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (1), Inger Smits, Zoë Sprengers (3), Angela Malestein (4), Kelly Vollebregt, Nikita van der Vliet (2), Dione Housheer (4), Estavana Polman (3).Noorwegen: Silje Solberg, Katrine Lunde; Maren Aardahl (2), Stine Skogrand (9), Nora Mork (3), Stine Oftedal (3), Kari Dale Brattset, Kristine Breistol, Vilde Ingstad, Ingvild Bakkerud (5), Kristina Novak, Camilla Herrem (1), Sanne Solberg-Isaksen (2), Henny Reistad (4), Emilie Hovden, Thale DeilaScheidsrechters: Maike Merz (GER) en Tanja Kuttler (GER)Tijdstraffen: 6’ – 16’ (Broch 2’, Malestein 2’, Johansson 2’ - Aardahl 4’, Mork 2’, Oftedal 2’, Brattset 2’, Herrem 2’, Reistad 2’)
cover Stijlvolle actie aan de lijn: Nikita van der Vliet
foto IHF