Nieuws

TOEKOMST VIPERS KRISTIANSAND AAN ZIJDEN DRAADJE

Komende vrijdag wordt een belangrijke dag voor het Noorse Vipers Kristiansand waar drie Nederlandse internationals – Loïs Abbingh, Larissa Nüsser en Merel Freriks – onder contract staan. De club verkeert al sinds de jaarwisseling in financieel zwaar weer, kon in de tweede helft van het seizoen nog  ‘de meubelen redden’ maar heeft de afgelopen maanden niet datgene kunnen bereiken waarop gehoopt werd.

De club zit in een precaire financiële situatie, meldt het bestuur in een persbericht. Om de salarissen van werknemers te kunnen betalen en de continuïteit van de activiteiten gedurende het huidige seizoen te garanderen, is het van cruciaal belang dat er vrijdag 25 miljone Noorse kronen (2,1 miljoen euro) ‘gevonden’ wordt. Als dit niet lukt, vraagt de club maandag het faillissement aan. Ondanks aanzienlijke inspanningen van de clubleiding en haar partners is men er niet in geslaagd de nodige liquiditeit veilig te stellen om aan alle financiële verplichtingen te voldoen. Vrijdag is crucicaal, omdat dan de salarissen overgemaakt moeten worden, zonder de nodige extra inkomsten is dit niet mogelijk.

Er is sprake van een nauwe en doelgerichte samenwerking in en rond de club om de toekomst te garanderen. Pogingen zijn ondernomen om verschillende overeenkomsten met nieuwe investeerders aan te gaan waarbij niet alleen nationaal maar ook internationaal werd gezocht. Dit werk is echter vele malen tijdrovender dan aanvankelijk werd gedacht. Iedereeen die zich betrokken voelt bij de club, wordt opgeroepen een bijdrage te leveren. De club verzekert dat er geen geld wordt ingezameld als die 25 miljoen Noorse kkronen niet worden binnen gehaald. Dat bedrag is nodig om het tot het einde van dit seizoen uit te zingen.

Deze zomer dacht de clubleiding al om met de noodgedwongen transfer van de Russische Anna Vyakhyreva (1,9 miljone Noorsde kronen = ongeveer 150.000 euro) naar Brest een deel van de ontbrekende gelden te hebben gevonden. Maar toeschouwersaantallen, dus verkoop tickets plus de dure deelname aan de Champions League – na.

Maandag wordt de speelstersgroep geïnformeerd. Mocht de club het faillissemetn aanvragen, dan zijn de speelsters vrij om naar een andere club te gaan.

                                   

Vipers is een relatief jonge club, weliswaar opgericht in 1938 maar pas rond de eeuwwisseling op de radar. Men boekte snel opmerkelijke successen: driemaal winnaar van de CL en eenmaal derde, zeven nationale titels en zes nationale bekers. In 2001 promoveerde men naar het hoogste niveau. Dit seizoen voegden keepster Silje Solberg, Merel Freriks, Larissa Nüsser, Carin Strömberg, Nina Koppang en Mia Emmenegger zich bij de ploeg. Julie Stokkendal, Sofie Börjesson, Kjerstin Boge Solas, Océane Sercien-Ugolin, Karine Dahlum, Lysa Tchaptchet, Luisa Schulze en Tuva Pharo verlieten de club. Speelsters als Veronika Kristiansen, Kari Brattset Dale, Malin Aune, Nora Mork, Heidi Loke, Nerea Pena, Jessy Kramer, Lynn Knippenborg, Charris Rozemalen, Annick Lipman, Isabelle Guldénen en Hemmy Reistad kwamen in het verleden ook uit voor de Noorse ploeg.

Woensdagavond wordt in de kwartfinale van het bekertoernooi gespeeld bij Storhamar, de ploeg die op de openingsdag van de competitie met 29-28 van Vipers won. In de CL gaan beide ploegen dit weekeinde verder: Vipers ontvangt zaterdag – mogelijk dus het laatste duel – Buducnost, Storhamar krijgt een dag later bezoek van het Roemeense Bistrita.

cover Spelen de drie Oranje-internationals na dit weekeinde nog voor Vipers Kristiansand?

foto's archief HSP

 

Deel dit bericht