Nieuws

SUPER GLOBE DIT WEEKEINDE VAN START

De Super Globe, het internationale toernooi voor topclubs, gaat vrijdag 27 september van start. Op donderdag 3 oktober wordt om de medailles gespeeld. De 17e editie vindt plaats in Egypte, in de New Administrative Capital Hall waar ook de finale van het WK voor mannen in 2021 werd gehouden.

Drie teams hebben het club-WK twee keer op rij gewonnen – Ciudad Real, Barcelona (zelfs twee keer) en Füchse Berlin, terwijl de andere twee – Barcelona en SC Magdeburg – de titel drie keer wonnen. Terwijl Barca de competitie domineerde tussen 2017 en 2019, pakte Magdeburg de laatste drie edities op rij en versloeg het Barcelona tweemaal in de finale: in 2021 en 2022. Daarom heeft de Duitse kampioen nu de kans om het eerste team in de geschiedenis te worden dat vier keer op rij de titel pakt. Magdeburg komt echter niet in topvorm aan, nadat het dit seizoen drie nederlagen in zes wedstrijden heeft moeten incasseren: eerst in de Duitse Supercup (30-32 tegen Füchse Berlin), daarna in de Champions League 29-31 tegen Pick Szeged en afgelopen zondag een thuisnederlaag (24-29) tegen THW Kiel. Zeker, Magdeburg heeft in de aanloop naar het seizoen last gehad van blessures, maar ze zullen ernaar streven om het tweede team na Barcelona te worden dat vier titels in dit toernooi pakt en vervolgens die winnende reeks door te trekken naar de competitie in de Bundesliga en CL.

AMERIKAANSE DEELNAME

Tot nu toe hebben slechts twee Amerikaanse teams deelgenomen aan het WK voor clubteams. New York City THC en San Francisco CalHeat. Terwijl New York in 2019 op de negende plaats eindigde, eindigde CalHeat zowel in 2021 als in 2023 op plek tien, terwijl deze keer een derde Amerikaanse ploeg present is in Egypte: California Eagles. Die ploeg won het Noord-Amerikaanse en Caribische Senior Clubkampioenschap 2024, ondanks het verlies van een wedstrijd in de voorronde tegen Los Angeles THC. Uiteindelijk kwamen ze terug en behaalden een 24-21 overwinning tegen New York City THC, waarmee ze hun plaats op dit eindtoernooi veroverden. Er zijn veranderingen aangebracht in het team en in de staf, waarbij de voormalige aanvoerder van het Argentijnse nationale seniorenteam, Gonzalo Carou, de ploeg voor deze competitie overnam. Het gebrek aan ervaring voor de Amerikaanse ploeg zou wel eens hun ondergang kunnen zijn, aangezien ze het in de voorronde opnemen tegen regerend kampioen Magdeburg en het Saoedische Khaleej Club.

Nu het eindtoernooi door Egypte wordt georganiseerd - 17 jaar nadat Caïro de gastheer was voor de editie van 2007 - zullen twee Egyptische ploegen kunnen meedoen: Al-Ahly en Zamalek SC. Al-Ahly is de gastheer, terwijl Zamalek hun deelname veilig stelde via hun tweede plaats in de African Handball Super Cup 2024. De verwachtingen zijn hooggespannen voor beide teams, aangezien Al-Ahly ervoor koos om in groep B te spelen, tegen Barcelona en het Australische Sydney Uni, terwijl Zamalek werd geloot in groep A, waar ze spelen tegen Veszprem HC en Handebol Taubate. Beide teams zullen proberen door te stoten naar de halve finales, waar elke groepswinnaar, plus de beste nummer twee in de drie groepen ook gaat meespelen. Al-Ahly lijkt zeker meer ervaring te hebben, vooral omdat ze worden gecoacht door Stefan Madsen, de voormalige coach van Aalborg Handbold, de Deense ploeg die in de laatste CL-finale 2024 verloor van Barcelona.

BARCELONA

Barcelona heeft negen keer deelgenomen aan de Super Globe, waarbij de ploeg telkens op het podium eindigde en vijf keer de titel won. Een gemiddeld winstpercentage van 55%. De Spaanse krachtpatser is het meest gedecoreerde team in de geschiedenis van deze competitie, maar is nog steeds op zoek naar hun eerste eindoverwinning sinds 2019. Tweemaal tweede (2021 en 2022) en derde in 2023, waarbij ze elke keer een nederlaag moesten incasseren tegen Magdeburg. De Spaanse grootmacht is het seizoen begonnen met een winning streak van vier wedstrijden in alle competities, waaronder een overwinning van 35-30 op Kolstad en een overwinning van 31-30 op Pick Szeged in de groepsfase van de CL. Maar het feit dat de Spaanse kampioen tot nu toe in elke wedstrijd minimaal dertig doelpunten kreeg, moet toch wel wat alarmbellen doen rinkelen bij coach Antonio Carlos Ortega. Desalniettemin beschikt Barça over een fantastische line-up, met een sterke kern die de afgelopen jaren veel samen heeft gespeeld, evenals de status van de Champions League-winnaar van 2024 waardoor men zeker een van de favorieten in deze editie van het toernooi is.

Terwijl California Eagles de enige debutanten zijn en Zamalek SC voor het eerst sinds 2021 terugkeert, is Sydney Uni – met voormalig Sporting Pelt-speler Louis Delpire - het team met het grootste aantal optredens in de geschiedenis van de competitie. Voor de elfde keer al, nadat Oceanië werd vertegenwoordigd door een andere Australische ploeg, de Universiteit van Queensland, in de editie van 2023 en als twaalfde eindigde.

VESZPREM

Een ander terugkerend team is Veszprem HC. Het Hongaarse team ontving een ​​wild card  en keert na negen jaar terug in het toptoernooi. Toen eindigden de Hongaren als tweede, na verlies in de verlenging (27-28) tegen Füchse Berlin. Nu gecoacht door Xavi Pascual, die met Barcelona vijf keer het WK voor clubs won: in 2013, 2014, 2017, 2018 en 2019. De Hongaarse ploeg over voldoende schotkracht en heeft op alle posities topspelers ingebracht. Verleden week werd PSG in de groepsfase van de CL met 41-28 verslagen.

PROGRAMMA:
Vrijdag 27 september: 14:00 California Eagles (USA) – Al Khaleej (SAU); 17:30 Sydney University (AUS) – Al Ahly (EGY); 20:00 Taubate (BRA) – El Zamalek (EGY)
Zaterdag 28 september: 14:00 Veszprem (HON) – Taubate (BRA); 16:30 Magdeburg (DUI) – California Eagles (USA); 19:00 Barcelona (SPA) – Sydney University (AUS)
Zondag 29 september: 14:00 Al Khaleej (SAU) – Magdeburg (DUI); 16:30 El Zamalek (EGY) – Veszprem (HON); 19:00 Al Ahly (EGY) – Barcelona (SPA)

Dit weekeinde begint het 17e toernooi om de Super Globe: het WK voor clubteams

foto IHF

Deel dit bericht