Nieuws

SHARON GRUMMEL: ‘HARD WERKEN LOONT ALTIJD’

Door Frits Feuler – Op 17-jarige leeftijd maakte ze de overstap van E&O Emmen naar – toen nog – Handbal Venlo. Inmiddels is de bijna 24-jarige niet meer weg te denken uit de Noord-Limburgse formatie. Twee landstitels, eenmaal de nationale beker en Super Cup plus vele Europese duels prijken op haar palmares. Het nieuwe seizoen wordt zaterdag ‘afgetrapt’ met het duel om de Super Cup: in Houten (15:00 uur) staat landskampioen Fortes Venlo tegenover rivaal en bekerwinnaar VOC Amsterdam. Twee topploegen die na het vorig seizoen een behoorlijke jas uit deden: veel speelsters stopten of trokken de grens over. 

Zes jaar trainde de linkspoot onder leiding van coach Robin Gielen. Hij smeedde een team van talenten en routiniers, week niet af van het eenmaal ingezette plan, oogstte de laatste drie, vier jaar met een aantal prijzen. Hij heeft met zijn aanpak zeker veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de Venlose topschutter die in 2023 werd gekozen tot ‘speelster van het jaar’. “Natuurlijk, dat alles voelde als vertrouwd. Maar op de eerste plaats moet je individueel én als groep heel hard werken, wil je iets bereiken,” klinkt het logisch. “Ik denk dat zowel Robin als de groep toe waren aan nieuwe uitdagingen.”

HARD WERKEN

Dat harde werken bezorgde de voormalig jeugdinternational vorige zomer een plekje op de longlist van 35 speelsters voor het WK in Denemarken. Een meer dan verdiende beloning voor haar progressie in die jaren. “Vond het een hele eer dat de trainers mij volgden.” Tot een uitverkiezing in Oranje kwam het niet. De Drentse behoorde tot de 17 afvallers. Rouwig is ze daar niet om. “Op mijn posities komen speelsters die in het buitenland inmiddels een schat aan ervaring hebben opgedaan. Die stap heb ik bewust niet gemaakt: ik heb gekozen voor een maatschappelijke carrière naast het handbal. Toen ik met handballen begon wilde ik wel stappen maken, dat is gelukt en ben tevreden met wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik volg nu als derdejaarsstudente de opleiding bouwkunde in Arnhem, daar gaat veel reistijd in zitten. Hiervoor twee Mbo-opleidingen gedaan. Architect worden, dat is altijd mijn droom geweest.” 

Grummel, opgegroeid in Barger-Oosterveld onder de rook van Emmen, kwam als 17-jarige via SVBO en E&O naar Cabooter HC Groot Venlo en is met haar 23 jaar inmiddels uitgegroeid tot een van de steunpilaren van het team. Een team van routiniers en aanstormende talent, dat voorzichtig stappen maakte in de Noord-Limburgse hoofdmacht. Tijdens de voorbije stage in Kiel werkte de selectie in de voorbereiding nog nauwer met elkaar samen onder leiding van de nieuwe Duitse coach René Baude. “Niets dan lof over zijn aanpak,” geeft Grummel aan. “Hij spreekt alleen Duits, zijn assistente vertaalt dan alles. Is een beetje wennen, maar dat wordt allemaal beter. Je moet als speelster even schakelen.”

Liefst negen speelsters – De Swart, Kruijswijk, Smolenaers, Zijlmans, Van Nijf, Steenbakkers, Portengen, Van Katwijk, Vlawinkel – keren niet meer terug, de club zoekt het vooralsnog in aanvulling met onder meer Eef Toonen, Julia Albin en Elisa Marsman én jeugdige talenten. Sharon Grummel en Lynn Kuipers zijn, naast de beide doelvrouwen Liza Rovers en Marit Buckers, de sterkhouders die de kar zullen moeten trekken. “Wordt wel puzzelen in de opbouw om met twee linkshandigen te spelen. Deden we vorig seizoen als een soort verrassingstactiek.”

NIEUWE SEIZOEN

Grummel is duidelijk: “We hebben wat extra tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken.” Dan zou je een duel om de Super Cup als een krachtmeting kunnen beschouwen, immers ook de tegenstander zag veel speelsters verkassen. “Nee, nee,” haast ze zich, “natuurlijk willen we die Super Cup winnen. Iedere prijs is een prijs. Minder ervaring in de ploeg kan ook een positieve uitwerking hebben. Verrassender, meer variatie denk ik. Samen de feeling van het spelletje terug krijgen. Vroeger kenden we elkaar door en door, nu wachten nieuwe, onbekende speelsters bij beide ploegen. We gaan er alles aan doen om die eerste beker van het seizoen mee naar Venlo te nemen.”

Kijkend naar komend seizoen voorspelt Grummel dat er aan de top niet echt veel zal veranderen ondanks alle mutaties. “VZV is grotendeels in tact gebleven, SEW speelde een sterke voorbereiding en won de Noord-Holland Cup.Alle ploegen weten nog niet precies waar ze staan. Gaandeweg de competitie wordt alles duidelijker.”

Begin oktober wacht de eerste ronde in de European League, het Europese toernooi op het tweede niveau. Drie jaar lang speelde Venlo in de European Cup, als landskampioen mag er een treetje hoger in de European League worden gespeeld. “In die voorgaande jaren waren er ook duels bij die we erg makkelijk konden winnen, dan is zo’n tripje naar het buitenland wel leuk maar steek je van het handbal te weinig op. Die 14 Europese wedstrijden hebben de club veel geld gekost. Nu, met VAC, de nummer vijf van Hongarije, moet je realistisch zijn: een plekje in de volgende ronde zal er hoogstwaarschijnlijk niet in zitten. Maar het wordt een enorme ervaring, niet alleen voor de nieuwelingen maar ook voor mij én de club.. Gelukkig beginnen we eerst met een thuiswedstrijd en hopen we daar voor onze supporters een mooie wedstrijd van te maken.”

STATISTIEKEN SHARON GRUMMEL
2017 Championship U17: 4 doelpunten
2017 Youth Olympic Festival: 3 doelpunten
2021/22 European Cup Handbal Venlo: 4 wedstrijden – 14 doelpunten
2022/2023 European Cup Handbal Venlo: 2 wedstrijden – 16 doelpunten
2023/2024 European Cup Handbal Venlo: 8 wedstrijden – 39 doelpunten
2023/2024 EK-kwalificatiewedstrijd Nederland B – Finland – 3 doelpunten

 cover Sharon Grummel, sterhouder bij drastisch vernieuwd Fortes Venlo

foto's archief HSP / Ger Sampers, foto Reza

Deel dit bericht