Nieuws

SCHEIDSRECHTERS ACADEMIE MOET NIVEAU ARBITERS VERBETEREN

AD SPORT / Peter Lotman - Dat ook in de handbalsport scheidsrechters een onmisbaar onderdeel vormen van het totale competitieprogramma, is een uitgemaakte zaak. En dat er nog wel het nodige kan worden verbeterd, daar is óók iedereen het wel over eens. Daarom is het mooi, dat er een nieuw initiatief is opgestart door de voormalig toparbiters Monique Alsemgeest en Ferry van de Beek om het peil van ons nationale arbiterskorps naar een hoger niveau te tillen: de Scheidsrechters Academie.

Gedreven leggen de beide, voormalige, internationals uit wat die Scheidsrechters Academie precies inhoudt.

AMBITIEUS INITIATIEF VAN MONIQUE ALSEMGEEST EN FERRY VAN DE BEEK

“We hebben dat instituut opgestart met één belangrijk doel voor ogen: om de kwaliteit binnen de landelijke scheidsrechtersgroep te verbeteren. We richten ons op de koppels waar het nodige toekomstperspectief in zit in combinatie met leeftijd. Dat betekent dus niet, dat we alleen maar werken met scheidsrechters die het potentieel hebben voor het fluiten voor de EHF, maar ook de koppels die de potentie hebben om tophandbal te gaan leiden, zoals de Handbal NL League, de BOT’s of de Super Handball League.”

STAPPEN MAKEN

Er is een programma opgesteld voor deze koppels met de noodzakelijke begeleiding. “Hierdoor denken wij dat ze stappen kunnen maken en beter kunnen worden”, aldus het tweetal. Ze leggen verder uit: “Op dit moment hebben we vijf koppels in de groep zitten en het is de bedoeling dat het een doorstroomgroep is. Hiermee bedoelen we, dat deze koppels niet voor altijd in deze groep blijven maar dat we ze in een bepaalde periode bagage meegeven. Dat is voor het ene koppel een langere periode dan voor het andere koppel, want dat ligt ook aan het niveau dat ze uiteindelijk willen bereiken.”

Een loffelijk streven waar Monique Alsemgeest en Ferry van de Beek hun nek voor hebben uitgestoken. Inmiddels hebben ook Niels Egberts, de voormalig koppelgenoot van Van de Beek, en Ricardo Clarijs, de interim-bondscoach, zich aangesloten bij het ambitieuze tweetal. “Wij denken dat we met zijn vieren wat kunnen betekenen om ervoor te zorgen dat het niveau van de scheidsrechters omhoog gaat. We werken samen met de Landelijke Werkgroep Officials en denken met ze mee hoe we kunnen helpen om ook voor hun groepen de kwaliteit te verbeteren.”

SPONSORS NODIG

Uiteraard zijn er, zoals met alle initiatieven, kosten mee gemoeid. Er is ondersteuning vanuit het Nederlands Handbal Verbond (NHV), zowel organisatorisch als financieel, maar in het belang van een efficiënte aanpak zouden sponsors van harte welkom zijn. Bedrijven, clubs en andere geïnteresseerden die willen bijdragen, worden door de initiatiefnemers met open armen ontvangen. Het is te waarderen, dat dit initiatief is opgestart én het is ook hoog nodig. Daarom is het te hopen dat alle partijen constructief zullen meewerken aan dit plan van aanpak. Ook de medewerking van de clubs is daarbij essentieel. Deze Academie zal het niveau van de scheidsrechters naar een hoger niveau kunnen stuwen. En dat is in het belang van alle partijen in de handbalsport.

Deel dit bericht