Nieuws

ORANJE UIT DE RACE VOOR EEN EK-MEDAILLE

Vanavond kwam Oranje op het EK niet in actie. De ploeg kende een rustdag voordat morgenavond het derde duel in de hoofdronde tegen Montenegro wordt afgesloten. Nog een flinterdun kansje om bij de beste vier ploegen te komen. Aandachtig volgde het Nederlandse gezelschap het meest cruciale duel: Montenegro tegen Roemenië. Een duel dat alles in zich had, zo zou blijken.

Nederland bungelde een uur tussen hoop en vrees, het was zwabberen tussen wel of geen kans op die halve finale. Alleen bij puntverlies van de Montenegrijnse ploeg én vervolgens zelf winnen geeft de ploeg van coach Per Johansson nog minimaal uitzicht op de medailles. Zover zou het niet komen.

Her gelijke spel zondagavond tegen Spanje was niet ingecalculeerd. Zonder aanvoerder Kelly Dulfer die op de tribune een schorsing uitzat en zeker met het zweet in haar handen de verrichtingen van haar ploeggenoten volgde, moest Oranje vlak na de rust een achterstand van vijf treffers zien goed te maken. Bijna slaagde de inhaalrace: 29-29. Met de stand in de groep na de duels van maandagavond had Nederland het niet meer in eigen hand.

MONTENEGRO

Zeker niet meer nadat Montenegro in een bijzonder spannend duel het lastige Roemenië nipt aan de haal sloeg: 35-34. Bij rust lag alles nog open, ook voor Oranje: 18-18. Bij 21-19 was Montenegro, dat zes keer als zelfstandige natie deelnam aan een EK, op achtervolgen aangewezen. En hoe! 22-24 stond er plots op het bord, de eigen fans helemaal uit hun dak. Nog één keer mocht Roemenië hopen op een positief resultaat (29-28) maar toen Djurdina Jaukovic met haar vierde de score naar 30-33 tilde, leek het duel in de knip. Roemenië ging in de laatste vier minuten voluit, Montenegro speelde geduldig. De ploeg van coach Bojana Popovic (42) raakte niet van slag, zag hoe Neagu (negen treffers) middels een pingel (32-33) alles weer op scherp zette. Jaukovic, ploegmaat van Merel Freriks bij Brest Bretagne, met haar vijfde (32-34), vanaf de rechter flank de Roemeense tegentreffer hard en hoog in de lange hoek: 33-34.

Bojana Popvic leidde Montenegro naar de halve finales van het EK, foto EHF kolektiff

Een halve minuut voor tijd was het de achtste treffer van Radicevic die het duel besliste: 33-35. De Roemeense slottreffer was voor de statistiek. Montenegro en Frankrijk samen naar het finaleweekeinde in Ljubljana, Roemenië naar huis. De overige vier ploegen spelen nog om die belangrijke derde plek die uiteindelijk een duel om plaats vijf oplevert. In de andere groep is Noorwegen, na de winst op Slovenië (26-23, met tien treffers van Henny Reistad) al zeker van de halve finale, Denemarken (6) en ook nog Zweden en Slovenië (ieder 4) betwisten plek 2.

          

     Met haar negen treffers in dit duel voert Christina Neagu de All Tim EK-Topscorerslijst aan, foto EHF

Die uiteindelijke vijfde plek op dit EK kan een wat moeilijke aanloop naar het WK in 2023 – Noorwegen, Zweden en Denemarken zijn als organiserende landen al geplaatst – voordeel geven. Niet meer de focus op een medaille, maar binnen de eerste acht ploegen blijven, luidt het credo. Iets waar de nationale bond vooraf voor tekende. “Afsluiten met een mooie vijfde plek zou al een hele aardige beloning zijn voor deze verjongde ploeg,” klinkt het rond de Oranjeselectie.

Later vanavond nog het duel tussen Frankrijk en Duitsland. De Olympisch kampioen bleef ook in het vijfde duel op dit EK, evenals Noorwegen in de andere groep, foutloos: 29-21. Een maand geleden oefenden beide ploegen al tegen elkaar: tweemaal was er winst voor de ploeg van Krumbholz: 30-29 en 34-31.

Nederland sluit woensdagavond (18:00 uur, ZIGGO) het EK af met het duel tegen halve finalist Montenegro. Bij de Spelen van 2021 won Oranje in de groepsfase nipt met 30-29, onder meer door vijf treffers van Laura van der Heijden en vier van Debbie Bont. Radicevic legde er acht achter de Nederlandse keepsters. In 2016, tijdens een vriendschappelijk duel, was Oranje veel te sterk: 23-13.Tweemaal winst Montenegro Oranje te verslaan in vijf duels: in 2014 bij het EK met 31-27, in 2013 bij het WK met 27-25. Twee jaar geleden eindigde Nederland op een ook al teleurstellende zesde plaats op het EK. In 2018 veroverde Oranje brons, in 2016 werden de handbalsters tweede.

cover Marta Batinovic juicht na plaatsing voor de halve finale van het EK met Montenegro

foto EHF kolektiff

Deel dit bericht