Nieuws

ORANJE U20 OP WK-PODIUM NA WINST OP DENEMARKEN

De Nederlandse jeugdploeg U20 bij de meisjes is er in geslaagd de bronzen medaille te veroveren op het 24e WK in Skopje. Na zes opeenvolgende zeges versperde Europees kampioen bij de U19, Hongarije de ploeg van coach Clarijs de weg naar de finale: 24-28. In het duel om het brons was Denemarken, dat in die halve finale ruim verloor van Frankrijk (26-32) de te kloppen ploeg. Bij rust hingen de bordjes gunstig: 18-13. Derig minuten later was er feest: 34-27. Frankrijk en Hongarije spelen later vanvond om de opvolging van titelhouder Noorwegen de finale. Frankrijk won het laatste WK-duel met 29-26. Twee jaar geleden pakte Oranje al brons op het WK in Slovenië na winst op Zweden: 31-20. Voor de opponent van vandaag was er destijds een vijfde plek.

Als handballanden hebben Nederland en Denemarken een aantal zaken gemeen: snel spel, combinatiehandbal. Veel jonge speelsters uit onze nationale competitie ontwikkelen zich in de Deense competitie, spelen op een hoger niveau en dat vertaalt zich dan weer in een opmars van de nationale ploeg. Op het WK U20 in 2018 kwamen beide ploegen elkaar tegen in het duel om plek 5, Oranje won met 32-28. Eerder troffen beide ploegen elkaar in de groepsfase, toen wonnen de Deensen met 25-24. Bij het WK U20, in 2014, was de marge erg ruim: 15-24 verlies.

De openingstreffer komt van de Deense ploeg, in 2023 nog finalist op het EK via 1-1 en 1-2 doet Oranje er van alles aan om in die beginfase aan de positieve kant van de score te komen: tot 3-3 (4’) is er al aardig gescoord. Bij 5-4 de eerste voorsprong, meteen ook maar de 6-4. Via 6-5 en een 3-0-run naar 9-5, na amper tien minuten. Oranje zit, net als tegen Hongarije, goed in de wedstrijd. Dat gevoel geeft een boost in het scoreverloop: 13-7, 14-8. Ineens stokt de productie behoorlijk en komen de Deensen, op twee minuten voor de rust, terug tot 15-13. Oranje schrikt op tijd wakker, perst er nog een eindsprintje uit en bij 18-13, met onder meer een treffer van Paris Scholten, gaan beide ploegen aan de thee.  

AARDIGE BUFFER

Die marge van vier, vijf treffers is een aardige buffer voor dit Oranje dat in deze samenstelling bezig is aan hun laatste gezamenlijke optreden. De ploeg straalt uit dat ze er een mooi afscheid met z'n allen van wilden maken.  Via 19-15 en 21-15 wijst het bord, met nog iets meer dan een kwartier speeltijd, 22-18 aan. Opnieuw een kantelpunt in de wedstrijd: immers, vrijdagavond had Oranje tegen Hongarije rond die spelfase ook een veilig lijkende voorsprong van drie treffers en was men tot dat moment de bovenliggende partij. Ditmaal had Oranje lering getrokken uit die analyse: Denemarken probeert het wel (22-19) maar Nederland antwoordt snel en geroutineerd: 25-20 (47’).

Denemarken probeert het met wisselende opstellingen, Schanssema wordt verrast: 25-21. Maarschalkerweerd haalt een pingel uit haar actie aan de lijn. Van Vliet met haar derde: 26-21. Jong Oranje ziet in de verte de bronzen plak liggen….Stop van Schanssema, lange bal op Van Vliet: de Brabantse sluit prima af voor 27-21. Denemarken antwoordt, 27-22. Speldenprikje.....Maarschalkerweerd houdt de Deense defensie nadrukkelijk bezig. Johansson, linkshandige spelverdeler, zoekt maar vindt niets tegen de Nederlandse defensie. Of toch….gaatje, 27-23. Van Maurik benut de ruimte voor haar zevende, het spel gaat op en neer met Oranje nog altijd op pole: 28-23. Dan ook maar de volgende, denkt Van Maurik: 29-23.

ORANJE OP ROZEN

Minder dan negen minuten……Muilenburg een aanval erin voor Maarschalkerweerd, Loy vindt haar aan de lijn, de speelster van Lintfort rondt keurig af: 30-23. Iets voor een rondje fris na afloop? De tijd tikt in Nederlands voorbeeld. Muilenburg weer naar de kant, ziet Van Maurik met een lobje zorgen voor 31-23. Die durft! Oranje kan dit niet meer weggeven. De Deense coach probeert het nog met een zevende aanvaller, Van der Helm ziet het lege doel, lange bal: 32-23. Vestergaard vanaf de linkerkant, prikje voor 32-24. Clarijs neemt nog een gesprekje met de groep aan, vijf minuten op de klok. Van der Helm in een fel duel winnaar,  Maarschalkerweerd ziet ook het verlaten doel aan de overkant: 33-24. Van Diepen en Horvers erbij, buit binnen. Van der Vorst lost Schanssema (12 stops) af, die moet passen op een Deense break: 33-25. Van Diepen raakt de Deense keepster op het gezicht, het WK voor de SEW-speelster zit er meteen op: brommen! Plus de bijbehorende strafworp die binnen gaat: 33-27. Horvers sluipt achter langs, prima score: 34-27. Denemarken druipt af, Oranje aan het feest. Clarijs op de schouders! Bedankje van zijn speelsters is terecht.

MVP wordt, met negen treffers, Alieke van Maurik die komend seizoen in de Bundesliga bij Dortmund aan de slag gaat. Met in totaal 42 treffers nestelt de linkspoot zich in de top van het WK-schuttersklassement. Ook kreeg Van Maurik een plekje in het Zall Star Team. MVP van het WK werd de Française Lylou Borg. Frankrijk won de finale met 29-26.

Zeven zeges, een nederlaag. Een prima rapport voor Oranje U20 dat heel graag dat laatste kwartiertje tegen Hongarije nog eens over zou willen doen.....

Scores Nederland:  Alderden (0/1), Bakker (4/6), Van Diepen (0/1), Hölscher, Van der Helm (4/9), Holtman, Horvers (1/1), Loy (3/6), Luchies (2/5), Maarschalkerweerd (4/5), Van Maurik (9/13), Muilenburg (1/1), Scholten (2/2), Van Vliet (4/4), Schanssema, Van der Vorst.

cover Loïs van Vliet oog in oog met de Deense keepster

foto IHF

Deel dit bericht