Nieuws

ORANJE OPENT OLYMPISCH TOERNOOI TEGEN ‘GEVAARLIJK’ ANGOLA

Nederland opent morgenvroeg (11:00 uur) het Olympisch toernooi Parijs met het duel tegen Angola. De kampioen van Afrika is niet te onderschatten, zegt bondscoach Per Johansson in aanloop naar het duel in Arena Paris Sud. "Een fysiek sterke ploeg, die uitgerust aan het toernooi begint. Een gevaarlijke tegenstander."

Drie jaar geleden kwamen beide ploegen elkaar in Tokio ook tegen, Nederland won toen ruim: 37-28. Nederland werd uiteindelijk vijfde, Angola tiende.  Maar dat zegt Johansson niks. "Op het laatste WK verloor de ploeg maar met één doelpunt verschil van Frankrijk, de wereld- en olympisch kampioen. Wij zullen met alles wat we hebben op het veld moeten brengen.”

Een overwinning op Angola is belangrijk en goed voor de moraal, want topfavoriet Frankrijk is zondag al de tweede tegenstander in de groepsfase. "Als we van Angola verliezen, zitten we meteen in de problemen", zegt Johansson. "De eerste vier gaan weliswaar door, maar ik wil zo hoog mogelijk eindigen in de poule en in de kwartfinales niet al op een sterke tegenstander als Noorwegen stuiten. Het doel is om de halve finales te halen."

VOORBEREIDING

De handbalsters zijn er klaar voor na een degelijke voorbereiding. Het late wegvallen van Zoë Sprengers met een spierblessure viel het team wel zwaar. "Dat hakte er even goed in. Iedereen was ontdaan, omdat Zoë juist zo goed speelde en zich enorm ontwikkelde. Maar de speelsters zijn ook professionals en klaar voor de strijd.” Op links heeft de Zweedse coach nu nog alleen Bo van Wetering ter beschikking. Judith van der Helm, vervangster van Sprengers, is vooral voor de defensieve taken bij de selectie genomen. Inmiddels is ook Loïs van Vliet toegevoegd aan de selectie maar zal zij, met als Bianca Schanssema, niet in het Olympisch dorp vertoeven.

Oranje speelt zijn eerste wedstrijd al op de dag voor de officiële openingsceremonie. Bondscoach Johansson heeft ermee ingestemd dat de handbalsters mogen meevaren in de botenparade over de Seine. "Wie wil, mag gaan en ik denk dat de meesten heel graag erbij willen zijn. Vanwege het spektakel natuurlijk, maar ook om Loïs Abbingh met de vlag te zien zwaaien."

Het bijwonen van de openingsceremonie was niet vanzelfsprekend. "Normaal speel je elke twee dagen een wedstrijd in de groepsfase, maar in Parijs is de tweede wedstrijd op zondag en ook nog eens laat, dus nu is het mogelijk", aldus Johansson. Op wedstrijddag twee (zondag 21:00 uur) treft Oranje meteen regerend wereld- en Olympisch kampioen Frankrijk.

ANGOLA: OPPASSEN DUS….

Voor de achtste keer is Angola present bij de Spelen. Een van de teams dus met de langste staat van dienst sinds Atlanta 1996. De Afrikaanse ploeg heeft in hun geschiedenis echter slechts één plaats in de kwartfinales weten te behalen, maar heeft bij alle deelnames het Afrikaanse continent goed vertegenwoordigd.

Tijdens de laatste drie edities van de Olympische Spelen behaalde Angola vier van de zes overwinningen in de 34 wedstrijden die tot nu toe in de competitie zijn gespeeld. In Londen 2012 behaalde de ploeg een overwinning tegen gastland Groot-Brittannië en verloor men met niet meer dan vijf verschil. Vier jaar later, in Rio 2016, versloegen ze Roemenië (23-19) en Montenegro (27-25), terwijl ze in Tokio 2020 Japan versloegen (28-25) en gelijk speelden tegen de Republiek Korea (31-31).

Ze mogen dan wel een team zijn met een winstpercentage van 17% op de Olympische Spelen, maar het was altijd een moeilijk te kloppen ploeg, met een sterke kern, een zeer fysieke verdediging en een snelle aanval, die voor problemen kan zorgen bij alle tegenstanders. op voorwaarde dat Angola een goede dag heeft.

Angola viert een feestje, foro IHF

Het ticket voor Parijs 2024 was al vrij snel in ‘the pocket’: in iegen land (Luanda, oktober 2023) versleogen ze hun tegenstanders: Senegal (22-21), Congo (30-15), Kameroen (27-21) tijdens het Afrikaans kampioenschap. Op het WK 2023 was een 15e plek het eindresultaat, met daarbij een zware nederlaag tegen Noorwegen: 19-37, maar ook met een verlies van één doelpunt tegen de latere kampioen Frankrijk.

Angola zal ook Frankrijk ontmoeten in Parijs. Een oefenduel in de voorbereiding tegen het gastland ging met 20-33 verloren, Spanje – een andere tegenstander in de groepsfase – won ternauwernood met 22-21. Wedstrijden die min of meer aantonen dat Angola ‘geen vogel voor de kat is’.

MISSEN ERVARING

“Het is heel belangrijk dat de ploeg het ritme onder controle krijgt, dit zijn slechts vriendschappelijke wedstrijden. De uitslagen zijn goed, het gevoel is goed, maar we hebben iets om aan te werken: we missen wat ervaring. Maar ik denk dat het een goede basis is om op voort te bouwen”, aldus de Angola-coach Carlos Viver. Hij daarentegen heeft veel ervaring aangezien hij een paar jaar geleden de bondscoach van Spanje was en de ploeg leidde tijdens Tokyo 2020, en onlangs de taak van Angola's-coach op zich nam, nadat hij al assistent was bij het WK 2023.

Met rechteropbouw Azenaide Carlos en linkerhoek Natália Santos voor de vijfde keer op de Olympische Spelen is die ervaring er zeker, terwijl de 28-jarige lijnspeler Albertina Kassoma – ploeggenote van Estavana Polman en na de Spelen ook van Rinka Duijndam bij Rapid Bucuresti - ook meer routine meebrengt, is Angola op dat vlak in elk geval goed geformeerd. Maar ze hebben ook enkele speelsters, net als Oranje die gewoon hun debuut maken, wat in zo’n competitieve omgeving ook wel eens hun ondergang zou kunnen zijn.

Het duel staat onder leiding van het Duitse koppel Maike Merz en Tanja Kuttler.

ANGOLA
Coach: Carlos Viver
Bekendste speelsters: Azenaide Carlos (rechteropbouw), Albertina Kassoma (lijnspeelster), Teresa Almeida (keepster)
Kwalificatie Parijs 2024: 2023 winnaar Afrikaans kwalificatietoernooi
Vorige deelnames: 1996: 7e; 2000: 9e; 2004: 9e; 2008: 12e; 2012: 10e; 2016: 8e; 2020: 10e
Groep B: met Hongarije, Nederland, Spanje, Frankrijk, Brazilië en Angola

 cover Angela Malestein juicht na een treffer tegen Argentinië, bij de spelen 2016 in Rio

foto archief HSP

Deel dit bericht