Nieuws

ONGESLAGEN ORANJE U20 WACHT AF: FRANKRIJK OF ZWEDEN IN KWARTFINALE

Het laatste duel in de hoofdronde tussen Nederland en Zwitserland moest de beslissing brengen over de koppositie in groep 1. Beide ploegen pakten vier punten, plek een zou betekenen dat er donderdagavond gekruist wordt in de kwartfinale met de nummer twee uit groep drie: Frankrijk of Zweden. Beide ploegen komen later vandaag tegen elkaar in actie. Bij een gelijke stand gaat Zwitserland als nummer één door: doelsaldo +10 om +6. Zover kwsam het niet: na een boeiende partij trok Nederland de vijfde zege over de streep: 31-29.

In Skopje schoot Oranje waar Maarschalkerweerd met knieklachten aan de kant bleef, snel uit de startblokken: 5-1 na amper vijf minuten. Een droomstart, waarbij vooral een aantal intercepties in de dekking makkelijke doelpunten opleverde. Muilenburg en Van der Helm hielden het centrum van de Nederlandse defensie redelijk tot goed gesloten, Schanssema zorgde voor het opruimen van de restanten als er al eens een bal doorsijpelde. Een tijdstraf voor Van der Helm bracht Zwitserland terug: 5-4. Toen ook Muilenburg naar de kant moest was het even zoeken naar de juiste afstemming. Luchies, die steeds sterker wordt op dit WK, rondde een tegenaanval prima af (7-5), Van Vliet en tweemaal Van Maurik – haar vierde streepje tot dan – hielden de veilige marge in stand: 10-7. Mooiste treffer uit die eerste helft kwam van Van Vliet die, op een keurige lange bal van Schanssema vanaf de linkerflank met een keurig lobje de Zwitserse keepster Chappuis volstrekt kansloos liet: 12-8.  

Zwitserland zocht het in de zes-tegen-zeven aanval, kwam tot 12-11 terug en de wedstrijd was weer een wedstrijd. Vermakelijker, beter niveau en sneller spel dan de vorige duels tegen Iran, Brazilië, Egypte en Roemenië. Via 12-11 en 15-11 sloten beide ploegen bij 15-14 de eerste dertig minuten af.

BESLISSEND

Niki van der Vorst, die zondag niet in actie kwam,  nam plaats onder de lat in deel twee. Luchies tekende voor de eerste Nederlandse treffer. Nunia Bucher, goed voor 20 assists en 20 treffers in de vier voorgaande duels, vroeg alle aandacht van de Oranje-dekking. Na 1-1 werden 16-16 en 17-17 de volgende gelijke standen. Het duel kon alle kanten op, maar het tussensprintje van Oranje verraste de Zwitserse vrouwen: 21-17, na nog geen tien minuten. Van der Vorst pareerde tussendoor nog een strafworp, Van Vliet deed dat aan de overkant beter. Loy met haar eerste voor 23-19, de vooruitzichten werden per minuut beter. Zwitserland speelde met veel lef, produceerde via Riner een ‘lekker vliegertje’ (23-20) maar Loy antwoordde meteen: 24-20. Scholten loste Van Maurik af op rechteropbouw, het slotkwartier werd beslissend.

Zwitserland liet niet los (24-21) via een puike treffer in overtal, de Noorse arbitrage zag een voetfout van Oranje aan voor een vrije worp mee. Tja, uitgerekend uit die aanval had Horvers, vrij voor Chappuis, kunnen scoren maar ze liet de kans onbenut. Van der Vorst moest een paar keer handelend optreden, maar kon opnieuw een Zwitserse ‘vlieger’ niet voorkomen: 24-22. Tweemaal slordig balverlies bij Oranje…….hmmmm…..hoort niet in zo’n belangrijke fase. Clarijs met de gele kaart, Albrecht met haar derde vanaf rechts met de ‘Anschlusstreffer’ voor 24-23. Time out door Clarijs, die had wel het een en ander aan zijn ploeg te melden…..

Van der Vorst weigerde te capituleren, Loy met de 25-23. Weer Van der Vorst een sta-in-de-weg voor de Zwitsersen die echter weigerden op te geven. Coker met 25-24, op negen minuten voor affluiten. Spannende slotfase, zonder meer. Ieder foutje kon nu fataal zijn. De vierde Zwitserse ‘vlieger’ ging de mist in, met weinig ruimte van links joeg Van Vliet haar zesde langs de keepster: 26-24. Lauper, topschutter van de Zwitserse liga, met haar vijfde voor 26-25. Van Maurik dook in het gaatje in de Zwitserse defensie, haar vijfde streepje volgde: 27-25. Snel handelen na balbezit door Oranje betekende de lange bal in het verlaten doel: 28-25. Gesprekje bij de Zwitserse bank was nodig.

SUPER INVALLER

28-26, Maarschalkeweerd met een gebandageerde rechter knie erin, zestig tellen later betekent haar eerste balcontact een treffer: 29-26. Jolijt in en buiten het veld bij Oranje. Voortreffelijke invalbeurt, zo koud van de bank. 29-27 en persoonlijke bewaking voor Van Maurik. Luchies kreeg teveel ruimte, met zes uit zes tekende zij voor 30-27. Maarschalkerweerd te fel in de dekking, brommen! Dat felle zit nu eenmaal in haar karakter. De strafworp werd omgezet: 30-28. Met nog 150 tellen te gaan…..Zwitserland aast op dat ene puntje en schuift drie pionnen naar voren, Loy mist, de rebound van Riner is Van der Vorst te machtig: 30-29. Loy opnieuw naast, Riner lobt op de lat boven Van der Vorst, dertig tellen nog….time out Oranje…Luchies erdoor, foutief afgestopt…Maarschalkerweerd, super-invalster, kreeg de bal, omspeelde de laatste Zwitserse verdedigster en legde de 31-29 eindstand vast. Nederland vijf duels ongeslagen, door als nummer een in groep 1. Wordt donderdagavond vervolgd….

MVP van de wedstrijd werd Jalisha Loy.

Scores Nederland: Alderden, Bakker (3/5), Van Diepen, Hölscher, Van der Helm (3/5), Holtman (1/1), Horvers (0/1), Loy (3/7), Luchies (6/6), Maarschalkerweerd (2/2), Van Maurik (5/11), Muilenburg (1/1), Scholten (0/1), Schanssema (4 stops / 18), Van der Vorst (7 stops / 22).
PROGRAMMA, UITSLAGEN EN STANDEN WK U20 IN SKOPJE:

cover Alieke van Maurik tekende voor vijf Oranje-treffers

foto IHF

Deel dit bericht