Nieuws

Noorwegen en Nederland, haast onafscheidelijke rivalen

Van de Redactie - Drie continenten zijn vertegenwoordigd in groep A van het Olympisch handbaltoernooi 2020 bij de vrouwen, waarbij Nederland, Noorwegen en Montenegro een tweevoudige Aziatische uitdaging tegemoet kunnen zien van Japan en de Republiek Korea, terwijl de Afrikaanse kampioen Angola de groep completeert.

Regerend wereldkampioen Nederland, dat in december 2019 de titel won in Kumamoto, Japan, neemt het op tegen regerend Europees kampioen Noorwegen, regerend Aziatisch kampioen Korea en Afrikaans kampioen Angola. Met recht kan men spreken van ‘de groep der kampioenen.’

Met een ervaren team dat wil voortbouwen op hun succes van afgelopen december op het EK 2020 – Noorwegen won ongeslagen de Europese titel – is die ploeg vanauit statistisch oogpunt de favoriet om als eerste in deze groep te eindigen. De Scandinavische ploeg heeft het record tegen elke tegenstander in de groep en verloor nooit een wedstrijd tegen Japan - zes overwinningen in zes wedstrijden - en Angola (acht overwinningen in acht wedstrijden) waaronder drie op de Olympische Spelen.

foto IHF

Noorwegen

Noorwegen heeft slechts drie wedstrijden verloren in 14 duels tegen Nederland: ze wonnen hun enige ontmoeting op de Olympische Spelen (36:26) in de wedstrijd om het brons in Rio 2016. Het Noorse record tegen Korea is gemengd, met de rivaliteit tussen de twee partijen als een hoogtepunt van de afgelopen Olympische Spelen. Noorwegen en Korea zijn de meest succesvolle teams in de geschiedenis van het Olympisch vrouwenhandbal waarbij elk land zes medailles won waarvan twee gouden plakken. Geen enkel land heeft in de geschiedenis van de Olympische Spelen vaker tegenover elkaar gestaan ​​in het vrouwentoernooi: acht keer kwamen beide ploegen elkaar tegen. De Koreaansen pakten vier zeges waaronder één in de finale in Barcelona 1992 (28:21), maar Noorwegen heeft zich hersteld en is de afgelopen vier wedstrijden ongeslagen tegen Korea, waaronder een overwinning van 31:25 in de halve finale van Londen 2012, toen de Scandinavische ploeg uiteindelijk de titel won.

                  

         De specialiteit van Angela Malestein, Rio 2016 tegen Frankrijk: de draaibal, foto archief HSP

Regerend wereldkampioen Nederland kijkt ongetwijfeld uit naar een geweldige comeback in Japan, na hun succesvolle campagne in december 2019, toen ze hun eerste grote titel wonnen in Kumamoto. Blessures nu van belangrijke speelsters zoals de MVP van het WK 2019, Estavana Polman, kunnen problemen opleveren voor de Europese krachtpatser, die na een teleurstellend EK 2020 ‘slechts’ als zesde eindigde. Jessy Kramer, Yvette Broch, Nikita van der Vliet en Delaila Amega zijn er eveneens niet (meer) bij in Tokio. Alle ogen zijn natuurlijk gericht op de comeback van een van de meest ervaren speelsters in de groep: Nycke Groot. Haar laatste deelname aan het internationale handbal moet de kansen voor Nederland op succes vergroten, maar het onderlinge record van de Nederlandse ploeg tegen hun tegenstanders in groep A is verre van geweldig.

Montenegro

Nederland heeft nog nooit gewonnen van Montenegro in officiële wedstrijden, moest zelfs twee nederlagen incasseren: 25:27 op het WK 2013 en 27:31 op het EK 2014, terwijl Korea ook het persoonlijke record heeft tegen de Nederlandse ploeg met drie overwinningen in zes wedstrijden. De enige wedstrijd op de Olympische Spelen tussen de twee partijen eindigde in 32:32 gelijk, vijf jaar geleden in Rio 2016. Nederland heeft echter nog nooit in vijf wedstrijden een wedstrijd tegen Japan verloren en won beide wedstrijden tegen Angola op het WK 2015 in Denemarken (37:24) en WK 2019 in Japan (35:28). De andere Europese ploeg in groep A, Montenegro, zit midden in een wisseling van de wacht, aangezien voormalig Olympisch zilveren medaillewinnaar Bojana Popovic in februari 2021 de functie van hoofdcoach van het team heeft overgenomen. Popovic was belangrijk zowel in de finale van de Olympische Spelen in Londen 2012, waar Montenegro verloor van Noorwegen (23:26), maar ook enkele maanden later, toen Montenegro hun allereerste zilver op een groot toernooi pakte tijdens de finale van het EK 2012 tegen de Scandinavische ploeg. Montenegro won slechts twee keer in zeven wedstrijden tegen de regerend Europees kampioen, en moest ook een verlies van 23:28 incasseren in het Olympisch kwalificatietoernooi dat in maart 2021 in Podogorica werd gehouden. Records tegen Japan - drie overwinningen en één verlies – en Korea - één overwinning - en Angola - drie overwinningen en één verlies - zijn positief, wat Montenegro’s doelsteling om richting de kwartfinales te gaan versterkt.

Angola

Vijf jaar geleden bereikte Angola voor het eerst de kwartfinales van de Olympische Spelen en won twee wedstrijden in de groepsfase, één minder dan in de voorgaande vijf edities samen. De Afrikaanse ploeg staat echter nu voor een flinke uitdaging, nadat ze slechts twee keer hebben gewonnen van hun vijf tegenstanders: één keer tegen Montenegro (27:25 in Rio 2016) en één keer tegen Korea (30:29 in de achtste finales van het WK 2011 in Brazilië). Montenegro heeft echter drie keer gewonnen van Angola in officiële wedstrijden, Korea heeft acht overwinningen behaald tegen de Afrikaanse kampioenen, terwijl beide wedstrijden tussen Angola en Japan in een draw eindigden, op de WK’s van 1997 en 1999.

Japan en Korea

Een van de meest opwindende wedstrijden in de groep zal die van gastland Japan en de Aziatische rivalen uit Korea zijn, op 29 juli. De Koreaanse ploeg heeft een enorm voordeel, want ze hebben 24 van de laatste 27 gespeelde wedstrijden tussen de twee ploegen gewonnen, waaronder acht overwinningen op rij. Gastland Japan zal echter worden gesteund door het thuisvoordeel en zal waarschijnlijk proberen een overwinning te behalen op het grootste podium tegen hun grootste rivalen in Azië. Oranje speelde voor het laatst tegen de kampioen van Azië, Korea tijdens het WK 2019 in de groepsfase, met een duidelijke 40-33 overwinning als eindresultaat.

                    

                           Rio 2016, Loïs Abbingh mist een strafworp tegen Korea, foto archief HSP

PROGRAMMA groep B:

25-07: NEDERLAND – Japan (02:00); Montenegro – Angola; Noorwegen – Korea

27-07: Japan – Montenegro; Korea – NEDERLAND (09:15); Angola – Noorwegen

29-07: NEDERLAND – Angola (; Japan – Korea; Montenegro – Noorwegen

31-07: Angola – Japan; Montenegro – Korea; Noorwegen – NEDERLAND

02-08: Korea – Angola; NEDERLAND – Montenegro; Noorwegen - Japan

PROGRAMMA groep B:

25-07: Rusland – Brazilië; Spanje – Zweden; Hongarije – Frankrijk

27-07: Brazilië – Hongarije; Zweden – Rusland; Frankrijk – Spanje

29-07: Spanje – Brazilië; Hongarije – Rusland; Zweden – Frankrijk

31-07: Rusland – Frankrijk; Brazilië – Zweden; Hongarije – Spanje

02-08: Frankrijk – Brazilië; Spanje – Rusland; Hongarije – Zweden

cover Rio 2016, Angela Malestein oog in oog met de Koreaanse keepster

foto archief HSP

Deel dit bericht