Nieuws

NEDERLAND WINT OPENINGSDUEL OLYMPISCHE SPELEN VAN ANGOLA

De Nederlandse vrouwenploeg heeft de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs met 34-31 gewonnen van Angola. Bij rust stond Nederland op een minimalevoorsprong: 19-18. De ploeg van bondscoach Per Johansson is het toernooi op deze manier op de gewenste manier gestart. Komende zondag staat de tweede wedstrijd op het programma, dan is gastland Frankrijk om 21:00 uur de volgende tegenstander.

Zowel Nederland als Angola maakten een nerveuze indruk in de beginfase van hun eerste Olympische duel. Het duurde daarom enkele minuten voordat er voor het eerst werd gescoord. Na een twee minuten tijdstraf voor Angola, kon Nederland afstand nemen. De rake zevenmeter en doelpunten uit de snelle break-out zorgde voor een tussenstand van 8-4.

De Nederlandse marge schommelde een tijd tussen de twee en drie goals. Oranje scoorde makkelijk nadat de dekking goed stond en de snelle tegenaanval ingezet kon worden. Zo kwamen Bo van Wetering, Nikita van der Vliet en haar stand in Tamara Haggerty tot eenvoudige doelpunten. Toch bleek Angola een lastige opgave voor de Nederlandse dames. De rechteropbouwster Aizenaide Carlos gaf haar visitekaartje af met twee rake afstandsschoten. Angola kwam terug in de wedstrijd en trok de stand weer gelijk: 14-14. Een gelijk opgaande fase was het spelbeeld. Toch zocht Nederland de kleedkamers op met een minimale voorsprong, nadat Dione Housheer, ‘on the buzzer’, de bal hard tegen de touwen schoot: 19-18.

De tweede helft begon met een goede actie van Estavana Polman en een rake zevenmeter van Angela Malestein. Angola toonde haar kwaliteit met een mooi uitgevoerde vlieger die Helena Simao Paulo goed afmaakte. Nederland sloeg weer een gaatje van vijf doelpunten, nadat de dekking een stuk beter stond. In de aanval maakte Polman doelgerichte acties, schoot Housheer raak van afstand en vloog Kelly Dulfer door de Angolese dekking. Angola gaf niet op en bleef gevarieerde aanvallen spelen aan de hand van de creatieve Helena Simao Paulo die uiteindelijk zes treffers maakte.

Nederland hield controle over de wedstrijd en bleef meedoen in het scoreverloop. De ervaren krachten zorgden in de slotfase voor de doelpunten. Lois Abbingh (2), Estavana Polman en Angela Malestein gooiden de wedstrijd op slot, waardoor Nederland de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen uiteindelijk met 34-31 won.

De ploeg stapt morgen op de boot voor de traditionele openingsceremonie, waar aanvoerster Lois Abbingh samen met 3x3 basketballer Worthy de Jong de Nederlandse vlag draagt.

Nederland: Rinka Duijndam (5/21 = 24%), Yara ten Holte (3/17 = 18%); Laura van der Heijden, Lois Abbingh (4/5), Larissa Nüsser, Bo van Wetering (2/3), Judith van der Helm, Tamara Haggerty (1/1), Kim Molenaar, Kelly Dulfer (2/3), Angela Malestein (8/12), Nikita van der Vliet (2/2), Dione Housheer (7/11), Estavana Polman (8/11).
Scheidsrechters: Merz/Kuttler (GER)
Tijdstraffen: Nederland 2’ - Angola 6' (Dulfer 2’ - Kassoma 2’, Machado 2’, Simao Paolo 2’)
Strafworpen: 5/6 – 7/8
OVERZICHT DAG ÉÉN
Zuid-Korea, de ploeg die vorige week als tegenstander fungeerde tijdens de uitzwaaiwedstrijd in Rotterdam, startte verrassend met een 23-22 zege op Duitsland. Bij rust leidden de Koreaanse vrouwen nipt: 11-10. Toen Duitsland een kwartier na de hervatting de score naar 14-18 had getild, zag het er donker uit voor de ploeg van Henrik Signell. Die stapte over op de zeven-tegen-zes aanval waar Duitsland de grootste moeite mee had. Korea trok de stand gelijk en had ook het beste eindschot. Met name Györ-speelster Eun Hee Ryu en Kyungmin Kang waren dodelijk voor de Duitse defensie: beiden scoorden zes keer.
Brazilië trok zich weinig aan van de reputatie van Spanje en trakteerde de ploeg van coach Ambros Martin op een dreun: 29-18 (15-10). Met name keepster Gabriela Moreschi - volgend seizoen CSM Bucuresti - bleek een moeilijk te nemen hindernis: veertien stops, goed voor 45%!.
Ook Denemarken kwam goed voor de dag tegen Slovenië: 27-19. Belangrijke eerste punten waar Emma Friis en Trine Oostergaard met elk vijf treffers een flink aandeel in hadden. De vijf treffers van Ana Gros Tjasa Stanko voor Slovenië waren niet voldoende.
Later vanavond kwamen Hongarije en Frankrijk elkaar tegen. De groepsgenoten van Oranje maakten er een stevig potje van. Nadat de Hongaarsen vlot naar 5-1 en 6-2 waren uitgelopen, lukte het Frankrijk om bij 8-8 ernaast te komen. Bij rust (12-15) was deel één van de opdracht voor de regerend kampioen al geslaagd. Wat Hongarije ook probeerde, de ploeg kon de score niet meer in eigen voordeel kantelen al was men bij 20-21 nog akelig dichtbij. Nze Minko (9) en Foppa (7) scoorden de meeste Franse treffers, bij de Hongaarsen deden Kuczora (10) en Györi-Lukacsz (8) van zich spreken.
Om 21:00 uur komen Noorwegen - zonder de aan haar enkel geblesseerde Henny Reistad - en Zweden nog in actie. Op het EK verloor Zweden nog van de Noorse grootmacht met 25-27, het laatste punt (30-30) dateert van het WK 2021.  Op het WK 2017 was er de laatste zege voor de geel-blauwe formatie: 31-28. Of Reistad zondag in het duel tegen Denemarken in actie komt?
Ook ditmaal leek Noorwegen, na de eerste helft, uitzicht op winst te hebben: 17-15. Maar bij 23-23 trok de ploeg van coach Tomas Axner het laken naar zich toe en hield stand tot de slotseconden: 28-32.
Oftedal en Mork tekenden ieder voor zeven Noorse treffers, bij Zweden hadden Hagman (8)  en Koppang (7) het meeste aandeel in de producite. Maar keepster Jolanda Bundsen (Sävehof) kwam tot een fenomenaal stoppercentage van 43%!

cover Estavana Polman was een van de trefzekerste Nederlandse speelsters tegen Angola met acht treffers

foto NHV

Deel dit bericht