Nieuws

METAMORFOSE IN RAALTE: KWIEK MET COMPLEET NIEUW TEAM IN EREDIVISIE

Bron: Handbal Oost - Kwiek start zaterdag het nieuwe seizoen in de eredivisie met een compleet gewijzigde selectie. Trainer Peter Portengen heeft de keuze uit 21, voornamelijk erg jonge, speelsters.

Verwacht geen grote prijzen in Raalte dit seizoen, stelt Portengen. “Dat is niet reëel. Er zijn afgelopen seizoen zo’n tien speelsters gestopt, waarvan een groot deel dragende speelsters waren. De gemiddelde eredivisie-ervaring in de huidige selectie is minder dan een jaar. Velen moeten hun debuut nog maken.”

HANDBAL OP ÉÉN

Nel Veldhuis, Joy Maatman, Paris Scholten, Kaylee Damman en Lizz Olde Bolhaar zijn de vertrouwde gezichten binnen de selectie van Portengen, die in totaal uit 21 speelsters bestaat. Portengen: “Dit zijn deels speelsters uit dames 1 van vorig seizoen, een stuk of vijf uit dames 2, ook vijf uit de A-jeugd en nog drie of vier van buitenaf. Zij doen allemaal het gehele programma van acht trainingen per week. Het zijn allemaal meiden die handbal, naast school of werk, op plaats één hebben staan.”

ZELFDE PROGRAMMA ALS HANDBALACADEMIE

Volgens Portengen, die begin augustus in Raalte is begonnen, zijn deze eerste weken vooral belangrijk om te wennen aan het nieuwe trainingsritme. “Op maandag is er bal- en krachttraining, op dinsdag tweemaal baltraining, op woensdag individuele krachttraining, op donderdag weer bal- en krachttraining en op vrijdag nog een baltraining. We hebben daarmee hetzelfde programma als op de HandbalAcademie. Het is voor de speelsters nu vooral wennen aan de combinatie van die acht trainingen, school en reizen. Het programma zal in het begin niet veel opleveren, maar op de lange termijn wel.”

HANDHAVEN

Een top 4-klassering of zicht op Europees handbal zit er dit seizoen niet in, volgens Portengen. “In de voorbereiding hebben we van onder andere Volendam en DSVD verloren. In de eerste zeven speelrondes krijgen we zes teams uit de top 6 van vorig seizoen. Het wordt een lastig jaar. We gaan ons niet bezighouden met een positie op de ranglijst. We moeten ons eerst maar eens zien te handhaven.”Kwiek start het nieuwe seizoen zaterdag met een thuiswedstrijd tegen SEW.

PROGRAMMA SPEELRONDE 1
Kwiek - SEW; DSVD - VOC; PSV - Venlo; V&L - Velo; MHV'81 - Volendam; Quintus - VZV

cover De nieuwe selectie van Kwiek, met rechts trainer Peter Portengen, voor het seizoen 2024/2025

Foto Johan Wolff

Deel dit bericht