Nieuws

MANNEN: SPEELRONDE ÉÉN MET MEERDERE CLASHES

Zaterdag begin took het toernooi voor de mannen op de Spelen van Parijs. Met behoorlijk wat ‘herhalingen’ van eerdere wedstrijden en ‘weerzien-momenten’ bij diverse ploegen. Eind januari stonden Frankrijk en Denemarken tegenover elkaar in de finale van het EK handbal. In de Lanxess Arena in Keulen wonnen de Fransen na verlenging met 33-31 (14-14/27-27). Zaterdagavond (21:00 uur) staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar in Parijs. Een duel met een hoog emotioneel gehalte op voorhand.

De Franse ploeg nam deel aan alle vier de Olympische finales sinds 2008: toen won men voor het eerst goud door in de finale IJsland te verslaan. In 2012 verdedigde Frankrijk zijn titel door Zweden voor te blijven. In Rio, 2016 en in Tokio, 2021 was het tweemaal de finale tussen Denemarken en Frankrijk. Eerst pakten de Scandinaviërs voor het eerst goud, vier jaar later waren de rollen omgedraaid. Denemarken en Frankrijk ontmoeten elkaar nu al meteen op de eerste speeldag, in de groepsfase. In 2023 speelden de ploegen elkaar in de finale van het WK in Stockholm: daar voltooiden de Denen hun hattrick door voor de derde keer op rij de mondiale trofee te pakken.

AFSCHEID

Aan beide kanten zal een legendarische speler afscheid nemen in Parijs: Nikola Karabatic (Frankrijk) en Mikkel Hansen (Denemarken) komen elkaar voor het laartst op het veld tegen. Mogelijk nog op 11 augustus in de finale, maar dat is koffiedik kijken. Bij PSG speelden beiden nog in een ploeg: Hansen van 2012 tot 2022 en keerde daarna terug naar het Deense Aalbirg, Karabatic kwam van 2015 tot heden uit voor de Parijse topploeg en heedt daar inmiddels ook afscheid genomen van het clubhandbal.

Karabatic is de eerste handballer die deelnam aan zes Olympische Spelen. Als Frankrijk de titel pakt, zal hij de eerste handballer ooit zijn die vier gouden medailles wint op de Olympische Spelen. De Franse coach Guillaume Gille is de enige in het herenhandbal die als speler én coach Europese, wereld- en Olympische gouden medailles heeft gewonnen. Hansen komt tot een gouden en een zilveren medaille op de Spelen. Hij kan de eerste speler worden die de grens van 200 doelpunten passeert: de teller staat nu op 165, 38 meer dan de Koreaan Kyung Shin-Yoon.

Groep B bestaat uit Denemarken, Frankrijk, Noorwegen en Hongarije als Europese ploegen, plus outsider Egypte, de enige niet-Europese halve finalist in Tokio 2020. Het zesde team in deze groep is de Pan-Amerikaanse kampioen Argentinië, de enige ploeg ook waar geen spelers in de selectie zitten die in de Europese CL actief zijn.

SPANJE HEEFT OVERHAND

Spanje, brons in Atlanta 1996, Sydney 200, Beijing 2008 en Tokio 2020 is een van de ploegen met het meeste aantal wedstrijden op een Olympisch toernooi: 74. 42 keer was er winst, deploeg scoorde 1863 goals en heeft nu nog 137 treffers nodig om de grens van 2000 te kraken. Eerste duel: Slovenië, een re-match van het duel in het OKT in Granollers, afgelopen maart waarin Spanje met 32-22 de sterkste was.  Duels ook aan de zijlijn waar Spaanse coaches ‘het voor het zeggen hebben’. Bij de 12 ploegen zijn vier Spaanse coaches actief: Spanje, Japan, Hongarije en Egypte.  Hongarije en Egypte komen elkaar al meteen in ronde één tegen, met Chema Rodriguez en Juan Carlos Pator, ervaren coaches op zowel club- als nationaal niveau. Beide Egyptische opbouwers Yahia Omar en Yehia Elderaa speelden tot voor kort in de Hongaarse competitie bij Veszprem.




Voormalig coach van Japan, Dagur Sigurðsson (foto, IHF) leidde de Aziatische ploeg tussen 2017 en 2024. Op de Spelen van 2020 in Tokio eindigde Japan als elfde. Daarna won Japan het Aziatisch kampioenschap in 2023 waardoor de ploeg een ticket voor Parijs 2024 pakte. In maart keerde de IJslander terug naar Europa en nam Kroatië onder zijn hoede waarmee hij meteen het OKT in Hannover speelde tegen het thuisland, Oostenrijk en Algerije. Uitgerekend het eerste duel in Parijs gaat tegen Japan.

Egypte mag als outsider worden genoemd. Immers, in Tokio 2020 behaalde de ploeg het beste resultaat tot nu toe: vierde. Sinds het vertrek van coach Roberto Garcia Parrondo – ook clubcoach bij het Duitse Melsungen – is de selectie grotendeels in tact gebleven. Hongarije komt als eerste opponent langs. Aan meer ervaring en spelplezier zal het de Egyptenaren ook deze keer niet ontbreken: een groot aantal spelers is actief in de Europese topcompetities. Argentinië komt voor de vierde keer naar de Spelen. In 2023 won de Zuid-Amerikaanse ploeg – in 2023 nog tegenstander van Nederland op het WK in Polen (29-19 winst voor Oranje) – het Pan Amerikaans kampioenschap. Nu is Noorwegen de eerste tegenstander, een ploeg waar tweemaal van werd verloren. In 2012 was er het debuut in Londen, de ploeg eindigde nooit hoger dan plek tien.

Zweden en Duitsland spelen een onderonsje, zo lijkt het: 0 van de 17 geselecteerde Zweedse spelers komen uit in de Duitse Bundesliga, waarvan vier bij SC Magdeburg. Op het EK 2024 speelden beide ploegen om het brons, dat ging uiteindelijk naar de Zweden: 34-31. Viermaal pakte Zweden zilver op de Spelen, vier keer wereldkampioen en vijf Europese titels staan achter de naam Zweden. De gouden Olympische medaille ontbreekt nog…..Voor de tiende keer komen de Zweden bij de Spelen in actie, vijf keer waren ze er – nog – niet bij: 1936, 1976, 1990, 2004 en 2008. Spanje komt tot 12 deelnames. Winst op Duitsland betekent de 40e zege voor de Zweden in hun 60e Olympische wedstrijd. De spelers die in dat duel de 16e treffer scoort, weet dat die de 1500e in de Zweedse historie op een Olympisch toernooi is.

ALLE DUELS ZIJN TE VOLGEN VIA HBO MAX: download de app, maa keen account aan, betaal 5,99 euro (maandelijks opzegbaar)  en kijk alle duels live.
PROGRAMMA, UITSLAGEN EN STANDEN:

cover Mikkel Hansen (foto EHF) en Nikola Karabatic (foto IHF) houden er na de Spelen in Parijs mee op

Deel dit bericht