Nieuws

KORT NIEUWS – WEEK 42 - UPDATE 16 OKTOBER

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 16 oktober 2024

                                          

6. Storhamar knikkert Kristiansand uit bekertoernooi - Met een 27-25 nederlaag bij Storhamar is het bekertoernooi voor het financieel geplaagde Kristiansand in de kwartfinale al voorbij. Jamila Roberts (5), Merel Freriks (4), Loïs Abbingh (4), Hesselberg (4), Knedlikova (3), Hove (3), Larissa Nüsser (1) en Strömberg (1) waren de doelpuntenmakers voor de gasten.

Vrijdag dient de club over niet minder dan 2,1 miljone euro te bschikken om dit seizoen te kunnen 'uitzingen'. Zaterdag (18 uur) ontvangt men in de groepsfase van de CL (speelronde 6) Buducnost. Of dat het laatste duel van de eens zo trotse Noorse club wordt?

Byasen gaat door ten koste van Molde, waar Romee Steverink niet bij de selectie zat: 33-32. Opssal kwam moieteloos langs Ravens (37-26). Verrassend is de uitschakeling van Larvik, met 10 uit 5 ongeslagen in de competitie, op eigen veld door Tertnes: 25-29. Voor de halve finales zijn Storhamar, Byasen, Oppsal en Tertnes geplaatst.

In de Deense competitie kon Esbjerg zich met een 35-24 thuiszege op Nykobing lekker 'opwarmen' voor de komende twee duels: zaterdag reist men voor de CL naar Ludwigsburg, tien dagen later wacht het uitduel in de kwartfnale van het bekertoernooi bij Herning-Ikast. Reistad was tien keer trefzeker voor Esbjerg, Zoë Sprengers scoorde eenmaal voor de gasten. Odense nam twee punten mee vanuit Sonderjyske: 23-34. Nikita van der Vliet scoorde drie keer, Yara ten Holte kwam tot 13 stops op 27 schoten (48%). Odense (12 uit 6) en Herning-Ikast (10 uit 5) voeren zonder puntverlies de ranglijst aan, Esbjerg verloor in zes duels één keer. Zaterdag reist Odense naar Györ in ronde 6 van de groepsfase CL.

In Hongarije leed koploper Ferencvaros, met Angela Malestein, puntverlies in het uitduel bij DVSC, de ploeg van Tamara Haggerty: 26-26. Omdat Györ weinig moeite had bij het bezoek aan Vasas (26-40) gaat de ploeg van Johansson na zes duels foutloos op kop: 12 uit 6. FTC volgt op één punt, DVSC is vierde met 7 uit 6.

5. Bocholt pas in tweede helft langs dapper Sasja - Het midweekduel tussen Achilles Bocholt en debutant Sasja eindigde uiteindelijk in een 32-26 zege voor de ploeg van coach Luc Boiten. De eerste dertig minuten deed de Atnwerpse ploeg Bocholt behoorlijk pijn: na 20 minuten kwam de thuisploeg op 9-7, maar bij rust hingen de bordjes in het voordeel van de gasten: 10-12. Vier minuten na de thee opnieuw Bocholt aan de leiding, op het kwartier bedroeg de marge slechts drie: 22-19. Een tussensprintje was Sasja te machtig: via 32-24 stopte de teller bij 32-26. Zaterdag speelt Bocholt Europees tegen de Kosovaarse kampioen Rahoveci.

4. Eerste nederlaag Lars Kooij met Vardar in European League - Met een ruime 34-18 nederlaag in het tweede groepsduel in de European League vertrok lijnspeler Lars Kooij met Vardar uit Melsungen. De Oranje-international kwam tot één treffer. In het eeste duel. thuis tegen Valur, was Kooij vier keer trefzeker.

Meer succes had de Belgische doelman Jef Lettens: het uitduel bij het Zweedse Sävebhof eindige in de tweede zege in twee duels: een week geleden moest het IJslandse Harnarfjordur in Zuid-Frankrijk de punten achterlaten: 37-30. Lettens was ditmaal goed voor 10 stops op 31 schoten (32%). Later vanavond kwamen Harnarfjordur en Gummersbach in dezelfde groep nog tegen elkaar uit. Bij rust leidde de ploeg van coach Gudjon Valur Sigurdsson met 12-19, het eindsignaal, bij 21-40, betekende de tweede zege in twee duels. Volgende week dinsdag ontvangt Gummersbach Toulouse in de eigen Schwalbe Arena.

Flensburg, met Kay Smits maar zonder Simon Pytlick en Johannes Golla, had bij het Tsjechische Karvina binnen vijf minuten een ruime voorsprong: 1-6. Uiteindelijk sloot de Duitse ploeg af met een 31-41 zege. Smits tekende voor vijf treffers uit evenzovel pogingen. Een week eerder werd Sesvete (Kroatië) met 42-25 verslagen. Zondagmiddag het competitieduel bij Hannover, dinsdagavond komt Tatabanya (Hongarije) angs in de Flenssn Arena voor duel 3 in de EL. Beide ploegen scoorden 4 uit 2.

3. Juri Knorr langere tijd aan de kant - Duits international Juri Knorr (24)J van Rhein Neckar Löwen kwam niet ongeschonden uit het duel met Hamburg: de spelverdeler brak de duim van zijn linker hand. Hoe lang de revalidatie duurt, is onzeker. Met de Duitse nationale ploeg neemt Knorr in januari deel aan het WK in Noorwegen, Denemarken en Kroatië. Ondanks de breuk in zijn duim speelde Knorr tot het einde van de wedstrijd. "Adrenaline doet veel," aldus Knorr maar op een röntgenfoto zag plots alles anders uit. 

2. Anna Lagerquist richting Györ - De Zweedse lijnspeelster Anna Lagerquist (30) sluit vanaf vandaag aan bij het Hongaarde Györ, de ploeg van coach Per Johansson. Lagerquist komt over van het ter ziele gegane Neptunes de Nantes en had een vrije transfer. Ze tekent voor twee seizoenen. Momenteel herstelt Lagerquist van een blessure, ze wordt w=pas begin 2025 tussen de lijnen verwacht. Het laatste deel van haar revalidatie werkt ze in Hongarije af.

1. Opvolger Glenn Solberg bij Zweden bekend – Slechts enkele weken na de Olympische Spelen in Parijs besloot Glenn Solberg, coach van de Zweedse mannenploeg, ermee te stoppen. De huidige assistent Michael Apelgren wordt zijn opvolger, zo maakte de Zweedse bond bekend. Hij tekent voor vier jaar.

Het wordt een dubbelfunctie voor Apelgren: hij is ook coach van de Hongaarse mannenploeg Pick Szeged. Woensdag maakt Apelgren zijn eerste selectie bekend voor het toernooi om de EHF Euro Cup. Op 6 november is het uitduel tegen Frankrijk, 10 november wordt in eigen land tegen wereldkampioen Denemarken gespeeld. Zweden werd in 2021 vice-wereldkampioen en een jaar later Europees kampioen. Bij het laatste EK 2024, in Duitsland, eindigde de ploeg als derde. In 2026 wordt het EK in Zweden gespeeld.

Illustere namen van trainers – wie kent ze niet - leidden in het verleden de Zweedse nationale ploeg. Opvallend dat alle 12 trainers het bijzonder lang ‘uithielden’ bij de Zweedse handbalbond. Alleen Ingemar Eriksson stapte na slechts één jaar op.

Herbert Johansson (1938-1948)
Curt Wadmark (1948-1967)
Roland Mattsson (1967-1974)
Bertil Andersén (1974-1979)
Ingemar Eriksson (1979-1980)
Caj-Åke Andersson (1980-1982)
Roger Carlsson (1982-1988)
Bengt Johansson (1988-2004)
Ingemar Linnéll (2004-2008)
Ola Lindgren/Staffan Olsson (2008-2016)
Kristján Andrésson (2016-2020)
Glenn Solberg (2020-2024)
Michael Apelgren (2024-)

 

Deel dit bericht