Nieuws

KORT NIEUWS – week 39 - update 24 september

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 24 september 

4. Donna Bakker heeft niets te klagen – Deze zomer stapte Donna Bakker over van bekerwinnaar VOC naar de Franse competitie. In de hoogste liga werd Saint Amand, in de buurt van Valenciennes - vlak over de Belgische grens richting in de wielerstreek ‘Hel van het Noorden’ - haar nieuwe ploeg. Drie officiële duels draafde de linkspoot op. In de groepsfase van het bekertoernooi is Saint Amand in een tweeluik gekoppeld aan Lomme Lille: het uitduel leverde een 32-25 zege op, 12 oktober is de return in eigen hal. Drie dagen eerder reist Bakker naar CL-ploeg Brest Bretagne. Dat wordt hard werken: de eerste twee competitieduels tegen Dijon (27-30) en Sambre Savoie (19-25) gingen verloren.

                                          

“Dijon is echt een goede tegenstander, maar het verlies tegen Sambre was echt onnodig,” laat Bakker vanuit Noord-Frankrijk weten. “Het bevalt goed! Ik maak veel minuten omdat mijn positiegenootje kortgeleden is geopereerd. Afgelopen weekend het volle uur gespeeld. De meiden vangen me hier goed op, ik begrijp Frans redelijk goed, ken al redelijk wat woorden alleen de zinsopbouw is nog lastig. Maar ik krijg, als het goed is, binnenkort Franse lessen! De coach is blij met me dus tot op heden niets te klagen!” Tegen Sambre was Bakker goed voor drie treffers uit acht pogingen. Tot aan de start van het EK komt Bakker nog zes keer op de vloer met haar ploeg.

3. Uitspraak in de zaak Bezjak – Het beroepscomité van de Europese Handbal Federatie (EHF) heeft vandaag, na lang beraad, uitspraak gedaan in de zaak rond de schorsing van de Kroaat Marko Bezjak. De spelverdeler werd in april, als speler van RK Nexe, voor 12 maanden geschorst. HC Erlangen wilde zich met de komst van Bezjak (38) die van 2013 tot 2023 voor Magdeburg speelde en vorige zomer verkaste naar RK Nexe, versterken maar dat ging niet zonder slag of stoot. Maar de vraag was: geldt die schorsing ook buiten Kroatië?

De EHF deelde mee dat de schorsing in Kroatië volgens de regels is verlopen. De straf wordt dus ook door de EHF overgenomen waardoor Marko Bezjak tot 9 april 2025 geschorst blijft voor wedstrijden van clubs of nationale ploeg die onder de vlag van de EHF vallen. In Duitsland zou Bezjak dus kunnen spelen. Voor een transfer in de Bundesliga moet de Duitse Handbal Bond met de Kroatische Federatie in overleg, daarna moet de transfer door zowel EHF als IHF bekrachtigd worden. Als dat alles snel gaat, zou Bezjak zondag in het uitduel van Erlangen bij Füchse Berlin kunnen spelen.

2. Lisa Vlug, in de zomer van 2023 overgekomen van Füchse Berlin naar het Franse Strasbourg Achenheim Truchtersheim, kwam ook driemaal in actie. Het bekerduel tegen Besancon ging met 27-34 verloren, voor het tweede groepsduel reist voormalig VZV-speelster Vlug (22) met de ploeg naar Palente Besancon. Op de eerste competitiedag was Paris 92 nipt met 26-27 te sterk, thuis werd vervolgens gewonnen van Nice: 23-22. De linkspoot scoorde tot nu toe tweemaal uit drie pogingen.

1. Magdeburg kansloos in eigen arena – Een zeldzaamheid: SC Magdeburg kreeg in de eigen GETEC Arena – voor 6600 toeschouwers -  een nederlaag te slikken van rivaal THW Kiel.: 24-29. Een pikant duel: immers, enkele maanden geleden zag het er nog naar uit dan Andreas Wolff Kielce zou verruilen voor de Duits kampioen van 2024: er was immers onzekerheid of de Zwitserse doelman Nikola Portner (13 stops) vanwege dopingperikelen wel zou kunnen spelen. SCM zonder Philipp Weber maar met topschutter Manuel Zehnder. Bij de gasten kwam veel op de schouders van doelman Andreas Wolff (14 stops) en Emil Madsen (negen treffers). Na dertig minuten hingen de bordjes op 15-16.

Tien minuten voor tijd (20-28) was het duel gelopen. In de slotfase nog enkele handbal onwaardige toestanden: Antonio Serradilla kreeg het met Eric Johansson aan de stok en werd daarvoor beboet met een tijdstraf. Een allerlaatste 4-0 run van SCM mocht niet meer baten voor één punt. Bij SCM was Musche met acht treffers beste schutter.

Deel dit bericht