Nieuws

KORT NIEUWS – WEEK 38 UPDATE 19 SEPTEMBER

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 19 september 

6. Maurice Feringa naar vrouwenploeg Achilles - Maurice Feringa, vorig seizoen nog werkzaam bij Wijhe’92, is de nieuwe hoofdtrainer van de dames van Achilles. Daarmee hebben de Apeldoorners hun gedroomde trainer binnengesleept. “We zijn in onze missie geslaagd om voor de start van de competitie een ambitieuze toptrainer binnen te halen voor dames 1”. Achilles werd afgelopen seizoen kampioen van de tweede klasse en promoveerde daarmee naar de eerste klasse. Met Feringa aan het roer hoopt de club een treetje hoger ook hoge ogen te gaan gooien.

Tussen 1990 en 1992 was Feringa ook al eens trainer bij Achilles en speelde hij er zelf in het eerste herenteam. Inmiddels heeft de Raaltenaar ruim 25 jaar aan trainerservaring, onder meer bij Dalfsen, Kwiek, Voorwaarts en Wijhe. Hij combineert zijn trainerstaken met zijn beroep als psychomotorisch therapeut. “Zowel in de sport als op het werk kijk ik goed naar individuen en teams en maak ik de vertaling naar ontwikkelpunten en oplossingen”, vertelt hij daarover. “Daarbij zet ik graag verrassende elementen in, zoals muziek, yoga en kickboksen.”

Feringa neemt het stokje over van voorzitter Tonnie van Rijn die de afgelopen twee jaar het eerste damesteam van Achilles onder zijn hoede had. Van Rijn: “Met Maurice aan boord denken wij de ideale trainer in huis te hebben: een echte teamplayer die met zijn ervaring, sociale vaardigheden en gedrevenheid onze damesselectie verder kan brengen, met ruimte voor het individu en oog voor verbetering van talenten. Dit past goed bij de ambities en cultuur van onze warme handbalvereniging.”

5. Midweeks in Europa – In de Hongaarse competitie maakte – gedeeld -koploper Ferencvaros, met Angela Malestein geen fout: het bezoekende Bekescsabai werd na een 17-14 ruststand, met een 35-27 nederlaag naar huis gestuurd.

In Denemarken drie van de vier duels, met Nederlandse inbreng: Odense hield de punten tegen Horsens – nog zonder de geblesseerde Faye Janson - in eigen huis: 32-22 (14-13). Een uit een voor Van der Vliet, Ten Holte met 14 stops op 35 schoten (40%). Romée Maarschalkerweerd kwam tot een 100% score: vier uit vier.

Zoë Sprengers, dat met Nykpbing thuis wachtte op EH Aalborg, scoorde twee uit drie in het met 36-30 (16-14) gewonnen duel. Kopenhagen hield lang stand tegen Esbjerg: bij rust wees het scorebord 14-15. Kim Molenaar – geen treffers uit drie pogingen, wel vier assists - en keepster Bianca Schanssema – 1 stop op 4 schoten – konden de uiteindelijke 27-34 nederlaag niet voorkomen. Henny Reistad nam acht treffers voor haar rekening bij de gasten.

In de Roemeense competitie ook twee midweekse duels: CSM, met Inger Smits en coach Helle Thomsen, moest op bezoek bij Targu Jiu alles uit de kast halen voor de twee winstpunten: na een 13-15 ruststand werd het 25-28. Stadsgenoot Rapid, met Estavana Polman en keepster Rinka Duijndam, reisde naar Buzau en won afgetekend, met 22-32 (9-17). CSM pakte 12 uit 4, evenveel als CL-ploeg Bistrita. Baia Mare en Rapid speelden negen punten bij elkaar.

In Noorwegen had Kristiansand – verlies in ronde één bij Storhamar - aan de eerste helft (18-9) genoeg voor de uiteindelijke 38-20 winst op Byasen. Loïs Abbingh scoorde vier keer, Larissa Nüsser werd, met acht uit elf en zeven assists, uitgeroepen tot ‘woman of the match’. Merel Freriks – mag voorlopig geen twee wedstrijden kort achter elkaar spelen - zat niet bij de wedstrijsselectie van de Noorse kampioen die dit weekeinde in de CL op bezoek gaat bij Györ. 5 oktober komt Odense op bezoek. Drie punten leverde Vipers al in na twee duels: Brest uit (27-30), Rapid thuis (30-30).

4. In Zweden openden de vrouwenploegen van Skövde – met ex-Venlo-speelster Manon Zijlmans - en Västeras hun seizoen. Het werd, na een 15-11 ruststand, 27-23 voor Skövde. Die ploeg gaat na één wedstrijd aan kop.  

Bekijk hier een korte samenvatting van het duel:

In de achtste finales van het Zweeds bekertoernooi waarmee het seizoen wordt geopend, sneuvelde Skövde in het tweeluik met Sävehof: 25-35 en 22-35. Skara, de nieuwe ploeg van Lisanne Kruijswijk en Evi Jaspers, kwam niet tot winst bij Skuru: 29-28. Kruijswijk (vier keer raak en ‘woman of the match’) tekende 26 seconden voor tijd nog voor de ‘Anschlusstreffer’ maar een puntendeling zat er niet meer in. Evi Jaspers scoorde drie keer. In het bekertoernooi kwam de ploeg in de achtste finales niet langs Önnereds: thuis was een 25-23 zege, een week later kwam men één treffer tekort om verder te gaan: 23-26. Op 30 december komen Skövde en Skara elkaar tegen.

3. Györ pakt uit tegen ploeg van Daphne Luchies – In ronde drie van de Hongaarse competitie pakte Györ in eigen huis flink uit, ter voorbereiding op het topduel in de CL komende zaterdag tegen Kristiansand. Daphne Luchies kwam met Dunaujvarosi op bezoek in de Audi Arena en stond bij rust al in kansloze positie: 23-8. Na de pauze liet de thuisploeg de teugels wat vieren. Tien minuten voor tijd (33-16) was alles duidelijk: de tellers stopten bij 42-21. Housheer en Van Wetering zaten niet bij de selectie van coach Per Johansson, Kelly Dulfer doelpuntte vijf keer. Daphne Luchies kreeg twee streepjes achter haar naam.  Györ met 6 uit 3, Dunaujvarosi nog zonder punten. Begin oktober komt Ferencvaros op bezoek.

2. Wilde geruchten rond Mathias Gidsel – Het Duitse blad BILD zit nooit om een stevig artikel verlegen. Ditmaal maakt het medium bekend dat, volgens niet genoemde bronnen, Mathias Gidsel van Füchse Berlin in de belangstelling staat van Flensburg-Handewitt, waar Kay Smits nog een contract tot 2025 heeft en Jim Gottfridsson komende zomer richting Szeged verkast. Niclas Kirkelökke (30), dit seizoen overgenomen van Rhein Neckar Löwen, heeft een contract tot 2027.

Gidsel, wereldhandballer 2023, heeft nog een contract bij de Berlijnse CL-ploeg tot 2028 maar volgens BILD ligt Flensburg er alles aan gelegen om het contract van de 25-jarige Deen voortijdig – gesproken wordt over de zomer van 2026 – met een forse afkoopsom over te nemen. De linkspoot is actueel bij Berlin de absolute super spelen. Bij de Duits-Deense grensclub zou Gidsel dan te maken krijgen met twee Deense trainers, Nicolej Krickau en assistent Anders Eggert. Zo lang Gidsel nog niet in Flensburg is, kan de club nog een jaar verlengen met Kay Smits of kijkt naar een andere oplossing om die tijd tot 2026 te kunnen overbruggen.

Berlin ziet echter geen reden om Gidsel voortijdig uit zijn contract te laten lopen, en zeker niet naar een directe concurrent. Maar de club uit de Duitse hoofdstad, voor het eerst sinds elf jaar weer in de CL actief – kan wel een paar extra euro’s gebruiken: het afhaken van de hoofdsponsor en drie andere sub-sponsors nopen de clubleiding om andere geldbronnen aan te boren. Technisch directeur Stefan Kretzschmar gaf eerder in de media meermaals aan dat het budget van een club als Berlin niet te vergelijken is met bijvoorbeeld THW Kiel, Flensburg, Magdeburg en MT Melsungen. De kans dat Gidsel inderdaad tussentijds vertrekt lijkt geringe kans van slagen te hebben al zijn dit soort transfers in de sport niet altijd honderd procent uit te sluiten.

1. Bundesliga-vrouwen met toeschouwersrecord - 5.412 toeschouwers woonden afgelopen weekend het duel tussen VfL Oldenburg en Neckarsulmer Sport Union (28-25) bij in de uitverkochte EWE-Arena. Daarmee belandt dit duel op plek 3 in de recordboeken in de Bundesliga bij de vrouwen. Niet alleen in Oldenburg maar na twee speeldagen tekent zich een groeiend aantal fans af bij de in totaal 12 ploegen. Vergeleken met de twee speeldagen van het vorig seizoen – gemiddeld 740 fans – staat de teller nu op 1546. Ook Ludwigsburg - het vroegere Bietigheim – telde 2917 fans binnen de poorten, Frisch Auf! Göppingen (1771) en Sachsen Zwickau (1400) waren blij met de aanwezigheid van meer supporters. Bij de Super Cup, eind augustus voor zowel mannen als vrouwen in Düsseldorf, waren ruim 9000 fans aanwezig.

cover Beeld uit het duel tussen eredivisiedebutant MHV"81 en Volendam

foto MHV'81 / Günther Robbrecht

Deel dit bericht