Nieuws

KORT NIEUWS - week 37 update 15 september

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 15 september 

10. Christina Neagu kondigt afscheid aan - Aan het einde van dit seizoen stopt Christina Neagu (36) met handbal. Dat maakte de gelouterde Roemeense international die uitkomt voor CSM Bucuresti, bekend. Eenmaal winnaar van de CL, tweemaal verliezend finalist, zeven keer verkozen tot beste linker opbouwer, drie seizoenen topscorer in de CL, opgenomen in 'De club van 1000'  voor speelsters die in de CL meer dan 1000 treffers achter hun naam hebben staan: voor Neagu staat de teller actueel op 1136. Vanaf 2006 is ze Roemeens international, 204 caps en 857 treffers.

9. Toon Leenders opnieuw stand-in bij Emsdetten - Toon Leenders (38) die enkele maanden geleden dacht dat zijn interim-speeltijd bij derde Bundesligaploeg Emsdetten erop zat, is opnieuw overstag gegaan om de club uit de brand te helpen. Dat maakte de club op haar social media-kanalen bekend. Door de blessure van positiegenoot Marcel Timm zal Leenders minstens tot november de ploeg uit de brand helpen. Het is, na 2021 en 2023, de derde keer dat de voormalig Oranje-international de schoenen bij Emsdetten weer uit het vet haalt. Leenders komt vanavond al in actie met zijn 'nieuwe' ploeg.

8. Tachos en Witte Ster versterken samenwerking - De associatie tussen Tachos en Witte Ster is voor komend seizoen ook uitgebreid naar de heren en wel voor de volledige lijn tot en met de B-categorie. Dit betekent dat alle spelers vanaf die categorie zowel bij Tachos mee kunnen doen als bij Witte Ster. Dit vergroot de mogelijkheden voor talenten om de nodige ‘vlieguren’ te maken en voor de prestatieteams om gebruik te maken van elkaars sterkhouders. Ook zal deels samen getraind worden om elkaar beter te leren kennen en sterker te maken. Voor de dames senioren was reeds een associatie van toepassing op regionaal niveau.

Hiermee wordt de goede relatie tussen Tachos uit Waalwijk en Witte Ster uit Waspik (gemeente Waalwijk) welke sinds jaar en dag bestaat verder verstevigd. En met behoud van eigen identiteit in het bijzonder voor de breedtesport welke een meer lokale functie heeft waar het talentenprogramma van Tachos en de divisieteams van Witte Ster en Tachos een meer regionale opzet kent. Tezamen hebben deze Waalwijkse verenigingen ongeveer 350 leden waarmee het de grootste handbal community is in Brabant en tot de groteren van Nederland behoort.

“Willen we de vereniging en ons talentenprogramma met de Tachos Academy bestendigen is kritische massa en de mogelijkheid voor veel spelen essentieel”, aldus Maudy van den Broek, voorzitter HV Tachos. Ook Roy Meis, voorzitter HV Witte Ster, onderschrijft de noodzaak voor een structurele samenwerking “om zo de leden de mogelijkheid te bieden te handballen op een niveau passend bij een ieders ambitie en talent”.

7. Prima competitiestart Molenaar en Schanssema met Kopenhagen - Afgelopen week een dubbel programma voor een aantal teams in de Deense Kvindeligean, de competitie bij de vrouwen. København waar Faye Janson nog ontbreekt vanwege een knieblessure, pakte de eerste winst tegen Horsens : Kim Molenaar en keepster Bianca Schanssema kwamen goed voor de dag. Kim Molenaar had het cijfer 2 aan haar broek hangen. Twee assists, twee penalty's veroorzaakt en 2 scores. Bianca Schansema mocht ook haar eerste minuten maken en de basiskeepster even aflossen, ze kwam tot 2 stops uit 6 pogingen. De winst was met 31-27 voor København. Horsens pakte  vervolgens tegen Ringkøbing wel de volle winst (19-17) in hun tweede competitiewedstrijd. Romee Maarschalkerweerd kon zich bij Horsens laten zien door één treffer.  

Midweeks de kraker Nykøbing tegen Odense. Al snel bleek Odense een maatje te groot en Nykøbing niet in goeden doen. Nikita v d Vliet kwam tot één treffer voor Odense, Zoë Sprengers - terug van haar spierblessure – tekende ook voor een doelpunt voor Nykøbing. Keepster Yara ten Holte viel op door maar liefst 15 stops en kwam tot een stoppercentage van 45%! Odense walste over Nykøbing heen met 18-35

Vrijdagavond de spannende wedstrijd tussen København en Skanderborg. Met 33-35 trok København aan het langste eind. Opnieuw een scorende hoofdrol voor een prima spelende Kim Molenaar: vijf treffers. Bianca Schansema kwam de laatste 12 minuten onder de lat en gooide er nog eens zes stops tegenaan, een belangrijk aandeel in de uiteindelijke winst.

Stand na twee speelrondes:
Odense, Herning-Ikast, Esbjerg en Kopenhagen met vier punten; Horsens, Aarhus, Sonderjyske, Viborg en Nykobing met twee, Skanderborg, Ringkobing, Bjerringbro, Silkeborg en EH Aalborg zijn nog zonder punten.  

6. Hongaarse versterking voor PSV-vrouwen - PSV Handbal blijft verrassen. De vrouwenploeg krijgt versterking vanuit Hongarije. Een week voor de start van de competitie meldt de technische commissie (TC) de komst van Lili Jaczkó. Jaczkó is afkomstig van topclub Györ (afgelopen seizoen winnaar van de Champions League) waar ze in het hoogste jeugdteam actief was. Ze is opgeleid als rechterhoek, maar kan ook uit de voeten op rechteropbouw. 

foto PSV Handbal

Het eerste contact kwam afgelopen maand tot stand. Jaczkó komt in Eindhoven fysiotherapie studeren en wilde op het hoogste niveau in Nederland handballen zonder reistijd te hebben. De afgelopen periode is de club wel vaker benaderd door buitenlandse studenten die in Eindhoven of omgeving komen studeren, maar dit is geen garantie dat de speler/speelster ook daadwerkelijk het niveau aankan. Ook spelen financiën een rol. Vaak leggen buitenlanders (en ook Nederlanders) een link met de voetbalclub PSV. Helaas is die link er niet en is PSV Handbal niet in de gelegenheid om een financiële compensatie te betalen.

Vorige week arriveerde Jaczkó in Eindhoven. Zonder ook maar één minuut met de groep te hebben meegetraind, maakte ze haar eerste minuten in een oefenwedstrijd tegen BFC. De technische staf en de TC waren meteen overtuigd van de kwaliteiten van Jaczkó en ook de speelster zelf was enthousias zodat Jaczkó de komende jaren het rood/zwarte shirt van de Eindhovense eredivisionist gaat dragen. De club is dan ook erg verheugd om mede te delen dat Jaczkó de komende jaren het rood/zwarte shirt van de eredivisionist aan zal trekken. PSV opent het seizoen zaterdagavond in eigen hal tegen landskampioen Fortes Venlo. 

5. Midweeks: zware nederlaag Nykobing - Drie dagen voor het tweede duel in de groepsfase van de CL tegen Krim ging Nykoning op eigen veld zwaar onderuit tegen Odense: 18-35. Zoë sprengers kwam bij de thuisploeg tot 0 uit 2, Nikita van der Vliet (1/1) en keepster Yara ten Holte (14 stops op 31 schoten = 45%) deden van zich spreken bij de gasten. Esbjerg, met zeven keer Henny Reistad, moest aardig wat energie spenderen om Aarhus van een punt af te houden: na 17-16 bij rust werd het uiteindelijk 31-26.

In de tweede Duitse Bundesliga moest Ivar Stavast, met Elbflorenz op bezoek in Ludwigshafen, met 24-23 buigen. Bij de vrouwen (Bundesliga) omzeilde Ludwigsburg een moeilijke klip: het uitduel bij Bensheim-Auerbach eindigde in een 28-33 zege.

In Noorwegen ging Kristiansand, na een 11-18 voorsprong bij rust, met de twee punten weg uit Gjerpen: 29-38. Nüsser scoorde driemaal, Abbinhg een keer. Freriks zat niet bij de wedstrijdploeg. Storhamar en Molde - zonder Romee Steverink - speelden gelijk: 24-24. Molde komt op 3 punten uit 3 duels, Kristiansand gaat als nummer twee (4 uit 3) verder, Storhamar leidt met 5 uit 3.

Zaterdag reist de koploper naar CSM Bucuresit in het tweede duel in de CL-gorpesfase, de ploeg van Abbingh, Nüsser en Freriks iontvangt Rapid Bucuresti (Polman, Duijndam) dat in de Roemeense competitie verloor van CL-ploeg Bistrita: 22-24. CSM (Smits, Thomsen) pakte twee punten tegen Cisnadei: 38-24.

4. Niklas Landin twee maanden aan de kant - In de komende twee maanden zal Aalborg niet kunnen beschikken over doelman Niklas Landin: hij wordt aan zijn knie geopereerd. De 35-jarige doelman sloot in Parijs met een gouden medaille de carrière in de nationale ploeg af. Vervolgens keerde de doelman terug naar Aalborg Hondbold met wat werd beoordeeld als een lichte blessure aan één knie, daarom werd dit aanvankelijk met een rustperiode behandeld. Sindsdien is gebleken dat de omvang van de schade groter was dan de eerste gedachte, daarom is het nu duidelijk dat een operatie nodig is om de beschadigde knie te repareren. De interventie zal later deze maand worden gedaan, waarna een rehabilitatieperiode wacht voor Landin van 6-8 weken voordat hij opnieuw het wedstrijdshirt voor Aalborg Hondbold kan aantrekken.

“Sommigen vragen zich misschien af waarom Niklas het grootste deel van de tweede helft speelde in het gewonnen duel met Ribe-Esbjerg. Op het hoogste niveau moeten we zo lang mogelijk alle spelers aan boord hebben, zonder blessure. Daarom zijn we het er samen volledig mee eens dat een operatie zo snel mogelijk de uitweg is in de huidige situatie," aldus manager Jan Larsen. “Natuurlijk is deze timing vervelend, zo aan het begin van de competitie en de Champions League. Er is echter nooit een goed moment om geblesseerd te raken, dus zelfs als het me irriteert om de komende tijd buiten de ploeg te moeten blijven. ben ik er zeker van dat ik sterk zal terugkomen, net zoals ik in de tussenliggende periode alles zal doen om de teamgenoten vanaf de zijlijn en bij de training te ondersteunen," legt Landin de nieuwe situatie uit. Onder de lat is het duo Fabian Norsten en U/19-doelman Tobias Bugge de kemende weken 'vaste gast' onder de lat.

3. Geld maakt geen doelpunten: ook Kolstad in financieel zwaar weer – Bij de vrouwen moet het Noorse Kristiansand alles op alles zetten om dit seizoen financieel te overleven. Ook de mannenploeg van Kolstad verkeert in geldzorgen. De Noorse CL-ploeg ontvangt vanavond titelverdediger Barcelona, volgende week wacht het duel in Magdeburg. Enkele topspelers hebben Kolstad inmiddels verlaten. Veel is er niet meer over van de eens zo ambitieuze plannen. Grote sportieve doelen, zelfs het winnen van de CL stond op de agenda. De realiteit is inmiddels anders. De vraag is: wanneer valt de club rondom Sander Sagosen om? Tot 2021 was Kolstad een doorsnee clubje met middelmatige prestaties op de Noorse handbalkaart, op het internationale podium was de club onbekend. Manager Jostein Siversten deed destijds markante uitspraken: “In 2024 is Kolstad de beste club van Noorwegen. Spelers en club hebben de ambitie om van Kolstad een internationale topploeg te maken die meespeelt in de top van de Champions League.” In 2026 moet dan de CL-trofee richting Noorwegen, naar het stadsdeel Kolstad in Trondheim gebracht worden. De club in het rijtje Barcelona, PSG, Veszprem, Magdeburg. Althans, op papier.

Met een enorme zak geld uit een ‘pool’ aan sponsors, met levensmiddelenconcern Rema 1000 als hoofdsponsor, kreeg de ploeg een enorme financiële injectie. In de zomer van 2022 trokken de eerste toppers naar Trondheim, terug naar hun roots én het grote geld. Torbjörn Bergerud kwam over van GOG, Magnus Gullerud uit Magdeburg, Janus Smarason verruilde Frisch Auf Göppingen en Sigvaldi Gudjonsson keerde uit Kielce terug. En in de zomer van 2023 volgden Magnus Rød (Flensburg) en Sander Sagosen (THW Kiel). Met al deze topspelers kreeg trainer Christian Berg die zijn positie als trainer van de nationale Noorse ploeg inruilde, zijn gewenste ploeg. De start was te mooi om waar te zijn.

Het eerste seizoen verliep als in een sprookjesboek. De ploeg pakte de eerste Noorse landstitel ooit en sloot het seizoen af met winst in het bekertoernooi. In juni 2023 dan de eerste onheilstijding: naar aanleiding van economische problemen bij sponsors moesten spelers, staf en overige medewerkers op hun salaris worden gekort: 30 % inleveren, was de boodschap. Daarna zou er nog eens 20% minder betaald worden. Spelers en clubleiding gingen aan de onderhandelingstafel. Smarason wachtte niet af en vertrok naar Magdeburg, Magnus Rød vertrok in de zomer van 2024 – na een jaar dienst – richting Szeged, de rest bleef. Sagosen tekende zelfs tot 2027. De spelers accepteerden de voorwaarden en mogen hopen op extra geld en premies als de sportieve resultaten in de toekomst meevallen. Afgelopen seizoen was de groepsfase van de CL tevens eindstation.

Barcelona en Magdeburg. Kolstad kijkt er verlekkerd naar, maar kan de race niet volhouden. Langzaam gaan op de vuurtoren in Tronheim de lichten uit….

2. Zsigmond Makay trainer herenploeg EHC - Zsigmond Makay is per direct trainer/coach van de mannen van EHC. Hij volgt Xaveer Obbens op, die vorig seizoen op interim-basis het stokje overnam van Hedi Boumnijel. De club uit Leidschendam-Voorburg komt dit seizoen uit in de eerste divisie. Makay was eerder oefenmeester bij SOS-Kwieksport, WHC, VELO, waarmee hij promoveerde naar de eredivisie, en onlangs nog bij de vrouwen van Volendam. Zelf was de van oorsprong Hongaar als speler actief bij Hellas en Hermes.
Manager Remco Hooijmans van EHC: "Wij zijn erg blij dat we een ervaren trainer als Makay hebben kunnen aantrekken. Nu kunnen we weer gaan bouwen.”

En Makay: "Na Volendam dacht ik even een tijdje niets te kunnen doen, maar het is toch wel weer erg leuk om training te geven en langs de lijn te coachen.” Makay kreeg landelijke bekendheid vanwege zijn altijd onberispelijke kostuum met stropdas langs de kant. Een uitrusting die destijds een keer door de scheidsrechters werd verboden.

1. Nog geen transfer: schorsing wordt onderzocht – Bundesligaploeg HC Erlangen dacht met de tussentijdse transfer van de Sloveen Marko Bezjak (38) een oplossing te hebben gevonden voor het plotselinge vertrek van Manuel Zehnder naar SC Magdeburg en de langdurige blessure van Nico Büdel. Afgelopen vrijdag reisde Bezjak mee met de ploeg naar het uitduel bij Flensburg (42-28 verlies) maar Bezjak kwam, net als de Noor Sander Øverjordet, niet binnen de lijnen. Het is immers niet duidelijk of de oud-international van Slovenië – 116 caps, 209 treffers en brons op het WK 2027 - überhaupt nog aan spelen toe komt. In april 2024 werd Bezjak, toen nog actief voor RK Nexe Našice, door de Kroatische handbal federatie voor twaalf maanden geschorst:

Bezjak had een official hardhandig aangepakt die daardoor op de grond viel. Velen dachten dat die schorsing alleen voor Kroatië gold, maar de Federatie had dit voorval ook gemeld bij de Europese Handbal Federatie die meteen via de ‘Court of Handball’ een onderzoek startte.

Die commissie moet nu beslissen of de schorsring ook buiten Kroatië geldt. In plaats van een snelle vervanger moet de Zuid-Duitse club nu opnieuw de markt op om de vacature in te vullen. In de zestiende finale van het Duits bekertoernooi krijgt Erlangen op 1 oktober VfL Gummersbach op bezoek.

Programma 1/16 finales Duits bekertoernooi
Lübeck-Schwartau – Hannover-Burgdorf; Balingen – Wetzlar; Ludwigshafen – Lemgo; Elbflorenz – Bergischer HC; Füchse Berlin – Göppingen; Hamm-Westfalen – Essen; Coburg 2000 – Stuttgart; Erlangen – Gummersbach; Hagen – Rhein Neckar Löwen; Rostock – Nordhorn-Lingen; Hamburg – Kiel; Bietigheim – Eisenach; N-Lübbecke – Leipzig. In de achtste finales stromen Magdeburg, Melsungen en Flensburg in, naast de 13 winnaars.
Deel dit bericht