Nieuws

KORT NIEUWS - week 36 update 8 september

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 8 september 2024

12. Gummersbach in groepsfase EL - Door ook het tweede duel tegen de Deense nummer vijf, Mors-Thy in de eigen Schwalbe Arena ruim te winnen (39-30) heeft VfL Gummersbach zich geplaatst voor de groepsfase van de European League. Op Deense bodem werd het verleden week 22-35 voor de Duitse nummer zes van vorig seizoen. De ploeg van coach Gudjon Valur Sigurdsson treft hierin IK Sävehof (Zweden), FENIX Toulouse Handball (Frankrijk, met de Belgische doelman Jef Lettens) en FH Hafnarfjordur uit IJsland.

DE INDELING:
GROEP A: GOG Håndbold (DEN), RK Gorenje Velenje (SLO), Abanca Ademar Leon (ESP), HC Kriens-Luzern (SUI)
GROEP B: Montpellier Handball (FRA). Górnik Zarbze (POL), Gewinner Bjerringbro-Silkeborg (DEN), Fraikin BM Granollers (ESP)
GROEP C: Kadetten Schaffhausen (SUI), Tatran Presov (SVK), Benfica Lissabon (POR), Limoges Handball (FRA)
GROEP D: Bidasoa Irun (ESP), CSM Constanta (ROU), KGHM Chrobry Glogow (POL), Ystads IF HF (SWE)
GROEP E: RK Nexe (CRO), THW Kiel (GER), Bathco BM Torrelavega (ESP), HC Vojvodina Novi Sad (SRB)
GROEP F: FC Porto (POR), HC Vardar 1961 Skopje (MKD, met Lars Kooij), MT Melsungen (GER, met assistent Arjan Haenen), Valur Reykjavik (ISL)
GROEP G: SG Flensburg-Handewitt (GER, met Kay Smits), MOL Tatabanya KC (HUN), MRK Sesvete (CRO), HCB Karvina (CZE)
GROEP H: IK Sävehof (SWE), FH Hafnarfjördur (ISL), Fenix Toulouse (FRA, met Jef Lettens), VfL Gummersbach (GER)

        

11. Györ opent competitie met ruime zege - Met een 32-21 thuiszege op Mosonmagyarovar, de nieuwe club van Pipy Wolfs, heeft Györ het nieuwe competitieseizoen geopend. Bij rust hngen de bordjes op 19-8. Housheer (vijf), Dulfer (4) en Van Wetering (drie) namen deel aan de doelpuntenproductie voor de ploeg van coach Per Johansson die begin deze week zijn contract bij de Nederlandse vrouwenploeg opzegde. Wolfs kwam aan de overkant tot twee treffers. Later deze week beginnen ook Angela Malestein, Tamara Haggerty en Daphne Luchies aan hun eerste competitieduel.

Györ komt zaterdag in eigen huis in actie voor de Champions League tegen Team Esbjerg, een herhaling van de CL halve finale 2024 die Györ op 1 juni in Boedapest nipt naar zich toe trok: 24-23.

10. Luc Steins wint familieduel – In het Franse bekertoernooi bij de mannen stond de 1/16 finale op het programma. Interessant duel: Pau Billère Handball – met Martijn Kleijkers – tegen PSG, met Luc Steins. Limburgse familieleden in Zuid-Frankrijk tegenover elkaar. PSG won het duel van Pau dat uitkomt in de Proligue, met 28-33. Steins en Kelijkers scoorden ieder een keer, Dani Baijens kwam bij PSG niet tot treffers.

Toulouse, met Belgisch doelman Jef Lettens, ging op bezoek bij Valence en won nipt: 28-29. Lettens kwam tot 12 stops op 40 schoten, bij Valence kwam oud-Volendammer Aboubakar Fofana tot 8 treffers uit 11 pogingen.

Ook doelman Nick Deekens (ex-Sporting Pelt) bekert verder met zijn nieuwe ploeg Istres: op bezoek bij Frontignan won Istres nipt: 33-34. Deekens kwam tot twee stops op vier schoten, Raphaël Kötters scoorde vier keer uit acht pogingen. Tremblay, zonder Quinten Colman – onlangs uitgeroepen tot beste verdediger in de Proligue – ging met 29-35 winnen op het veld van Pontault.

9. Bekertoernooi vrouwen Duitsland van start – Afgelopen weekeinde begon met in Duitsland ook aan het bekertoernooi bij de vrouwen. Veel Nederlandse speelsters in de baan, hieronder de uitslagen en een aantal karakteristieken. Metzingen, Ludwigsburg, Bensheim-Auerbach en Thüringer zijn al geplaatst voor de volgende ronde. Het duel Pfeffersport – Halle-Neustadt (met Maxime Struijs) werd uitgesteld

Norderstedt – Blomberg-Lippe 14-39 (Amber Verbraeken 9)

Todesfelde – Buxtehuder 31-44 (Isa Ternede 1)

Mainz – Neckarsulmer 25-30 (Annefleur Bruggeman 4, Lynn Holtman 1, Iva van der Linden 1)

Göppingen – Solingen 30-31 (Mariël Beugels 4 / Ellen Janssen, Jessie van de Ruit 6)

Leipzig – Füchse Berlin 25-26 n.v.

Nürtingen – Zwickau 22-33 (Britt van der Baan / Marloes Hoitzing)

Rosengarten – Bad Wildungen 30-25 (Danique Trooster / Minke van Katwijk 1)

Werder Bremen – Oldenburg 20-36 (Pam Korsten 1)

Frankfurt – Dortmund 19-39 (Tess Lieder, Kelly Vollebregt n.i., Alieke van Maurik 4)

Rödertal – Regensburg 34-25 Bo Dekker n.g., Lynn Molenaar n.g.)

Waiblingen – Leverkusen 18-23 (Fem Boeters 5, Rozemarijn Alderden 1, Lieke van der Linden, Daphne Luchies n.g.)

Uitslagen Noord-Holland Cup
Op de eerste dag van de Noord-Holland Cup noteerden we de volgende uitslagen:
Zaterdag:  Groep A: VOC – SEW 21-33; ; SEW – ZAP 33-20; VOC – ZAP 33-16
Groep B: VZV – Volendam 21-22; VZV – DSS 33-13; Volendam – DSS 34-23
Zondag: halve finale SEW – VZV 23-23 / 3-1 na strafworpen; VOC – Volendam 26-20
Om plaats 5: ZAP – DSS 28-30
Om derde plaats: VZV - Volendam 37-19
Finale: SEW - VOC 21-19

7. Nijenrodes duo versterkt selectie BDC - De herenselectie van Auto Smeeing/BDC heeft opnieuw een kwaliteitsimpuls gekregen. Nadat vorige week bekend werd dat Uğur Çoban, voormalig Turks international, zich aansloot bij tweede divisionist, hebben vanuit Breukelen Scott Vorst (29) en Remon Loos (24) zich aangemeld bij de Soester formatie. Beide spelers kwamen afgelopen seizoen uit voor Nijenrodes.

Scott Vorst (8) en Remon Loos (39) sluiten aan bij de selectie van BDC, foto club

Trainer/coach Hans Visser is uitermate content met deze aanwinsten. Ook de routiniers Guido Werensteijn en Alper Kaplan trainen weer volop met de groep mee, waardoor Visser nagenoeg alle posities dubbel bezet heeft. De 63-jarige Eemnesser coach gaat daarnaast ook talentvolle jeugd de kans geven om speelminuten te maken. De debuterende oefenmeester heeft nog wel een multifunctionele opbouwer op zijn verlanglijstje staan, om zodoende meer kans te maken om mee kunnen te gaan doen in de top van de tweede divisie.

6. Duitse Super Cup naar Füchse Berlin – Bij de mannen heeft Füchse Berlin in Düssseldorf de Super Cup gepakt ten koste van kampioen SC Magdeburg: 33-30. Bij rust hingen de bordjes nog gelijk: 17-17. Bij de vrouwen nam Ludwigsburg – voorheen Bietigheim – de eerste prijs van het seizoen in ontvangst door Metzingen (met nieuwkomer Loïs van Vliet) met 32-24 te verslaan. Bij Ludwigsburg is Jasmina Jankovic keeperstrainer.

5. In de kwalificatieronde voor een plekje in de European League bij de mannen werden de eerste duels afgewerkt. Gummersbach won met ruim verschil bij de nummer vijf uit de Deense competitie, Mors-Thy: 22-35 (10-17). Het Zwitders onderonsje, met William Weijmans en Rick Wolbertus als arbiters tussen Kriens en Amicitia Zürich – met Iso Sluijters en Jorn Smits – eindigde in 37-31. Smits maakte een goede start: met vijf uit vijf droeg hij behoorijk bij aan de doelpuntenproductie. Sluijters werd vooral defensief ingezet. Melsungen, met assistent Arjan Haenen, hield de punten in eigen huis door winst op het Noorse Elverum: 28-23. Komend weekeinde zijn de returns.

                        

4. In Noorwegen startte een sterk uitgedund aan het seizoen Kristiansand met een uit-nederlaag bij Storhamar: In de strijd om de landstitel was Kristiansand eind mei nog tweemaal te sterk voor Storhamar: 32-27 en 37-33. Abbingh en Nüsser scoorden beiden tweemaal, Freriks zette haar comeback na lang blessureleed luister bij met één treffer.

3. In Frankrijk ging de Super Cup naar Nantes dat PSG – met Luc Steins en Dani Baijens – met 36-29 (16-15) versloeg. Alleen bij 1-1 stond het voor de eerste en enige keer gelijk in deze Super Cup. Daarna maakte Nantes, met topschutter Nicolas Tournat (5/9) snel het verschil: via 5-9, 7-13 mocht de landskampioen bij rust met slechts een 15-16 achterstand niet klagen. Na de pauze liep de marge snel op: via 19-25 en 24-31 uiteindelijk naar 29-26. Steins was goed voor drie treffers uit vijf pogingen, Baijens zette zijn twee doelpogingen aan honderd procent om.

2. In Oostenrijk begon Handball Tirol, de ploeg van oud-coach Christoph Jauernik, met een nederlaag aan het nieuwe seizoen: op bezoek bij Aon Fivers moesten de punten worden ingeleverd: 37-30.

1. In Roemenië opende Super Cup-winnaar CSM Bucuresti, met Inger Smits en coach Helle Thomsen, de competitie met een 35-23 thuiszege op Iasi. Voor het winnende CSM zorgen Neagu 6, Omoregie 6, Pintea 4, Kobylinska 3, Friis 2, Smits 2, Arntzen 2, Dindiligan 2 en Ostergaard 1 voor de doelpunten. Zondag begint Rapid Bucuresti, met Polman en Duijndam, met een thuiswedstrijd tegen Cisnadei aan het seizoen. Dat duel eindigde in een 30-22 zege. Polman kwam voor het eerst sinds de kwartfinale op de Spelen weer twintig minuten in actie en scoorde driemaal. Corona Brasov, met Harma van Kreij, begin met een nederlaag aan het seizoen: op bezoek bij Baia Mare leed de ploeg een 26-24 nederlaag. Zaterdag wacht het thuisduel tegen Valcea.

Deel dit bericht