Nieuws

KORT NIEUWS – week 35 - 36 update 29 augustus

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 30 augustus 2024

20. Twee nieuwe speelsters voor Velo - Trainer/coach Alex Curescu van VELO kan twee nieuwe speelsters toevoegen aan zijn selectie. Een welkome versterking na het vertrek van vrijwel de complete basisploeg. Uit Zwitserland komt Malin Teuscher over van Handbalverein Herzogenbuchsee. De hoekspeelster is pas 18 jaar en komt hier studeren. Verder komt Louise van der Valk (ook 18) over van streekgenoot Quintus. De cirkelspeelster trainde al bij Curescu in de A-jeugd twee jaar geleden. Inmiddels is ook Lotte Duijnisveld (21) teruggekeerd bij VELO, dat zaterdag 12 september begint aan de competitie. Curescu: "Erg blij met deze twee aanwinsten. Die hebben we hard nodig om de selectie compleet te maken.”

19. Iryna Glibko overleden - Het Roemeens Ramnicu Valcea maakte woensdag bekend dat een van haar speelsters, de 34-jarige Oekraïense opbouwer Iryna Glibko is overleden.

In de European League 2022/2023 scoorde Glibko 72 treffers,, een jaar eerder stopte de teller bij 52. Haar Europese debuut maakte ze in 2007/2008 voor het het Oekraïnse HC Galychanka Lviv.

Tussen 2013 en 2015 was ze in Roemenië ook al actief voor CSM Bucuresti, daarna volgden twee seizoenen bij HCM Roman. In Roemenië won ze twee titels: 2015 en 2019, in 2018 de Super Cup. In 2013 en 2018 werd Glibko topscorer van de hoogste Roemeense liga. Met de nationale ploeg van Oekraïne behaalde ze tijdens het EK van 2012 een 14e en twee jaar later een 16e plaats.

18. Geen Deense Super Cup voor Sprengers Zoë Sprengers is er met haar nieuwe ploeg Nykobing niet in geslaagd de Deense Super Cup te winnen. Het duel tegen Team Esbjerg ging met 26-23 verloren. Sprengers, na haar blessure - ze miste daardoor de Spelen in Parijs - kwam voor het eerst in actie maar wist (nog) niet tot scoren, haar ploeggenote Bardrum kwam tot vijf treffers. Bij het winnende Esbjerg namen Reistad (7) en Mørk (5) de meeste treffers voor hun rekening. Bij de mannen won Aalborg de eerste prijs van het seizoen door GOG met 29-28 te verslaan.

In Noorwegen opende Kristiansand (Abbingh, Nüsser en Freriks) het nieuwe (beker-) seizoen met een 17-39 uitzege bij Pors Handball in de zestiende finales. Beste score kwam van Larvik: uit bij Kragero IF werd het liefst 16-60. Trondheim en Byasen kwamen tot 72 treffers: 26-46. Molde, met Romée Steverink, is ook door naar de volgende ronde na een 27-34 zege bij Utleira.

CL-winnaar FC Barcelona won de Catalaanse Super Cup na een ruime 52-27 zege op BM Granollers.

17. Wedstrijdschema WK voor clubteams bekend – In New Alamein (Egypte) vond de loting plaats voor het WK voor clubteams (voorheen Super Globe) bij de mannen. Negen ploegen werden in drie groepen van drie ploegen ingedeeld. Vanaf deze editie is het eindtoernooi anders van opzet: de naam Super Globe is vervangen door WK voor clubteams en vindt van 27 september tot 3 oktober plaats in Egypte op de locatie waar ook het WK 2021 plaats vond.

Titelverdediger is SC Magdeburg dat de laatste drie edities in Saoedi Arabië wist te winnen. Ook CL-winnaar 2024 Barcelona is van de partij, de Catalaanse ploeg neemt voor de zevende opeenvolgende keer deel en voor de tiende keer in totaal. Het is de meest succesvolle ploeg met vijfmaal goud en tweemaal zilver.

Schema: De winnaars van de voorrondegroepen gaan door naar de halve finales, waarvoor ook de beste nummer twee van de drie groepen zich plaatst. De overige teams strijden tegen elkaar in de plaatsingswedstrijden.

De voorronde vindt plaats van 27 tot en met 29 september. De Europese teams (FC Barcelona, ​​SC Magdeburg en Veszprem HC), als eerste in elk van de drie groepen geplaatst, komen pas op 28 en 29 september in ronde 2 actie. De twee halve finales worden op 1 oktober gespeeld, terwijl de finale en de wedstrijd om het brons op 3 oktober plaatsvinden.

PROGRAMMA
Groep A: Veszprem HC (HUN), Zamalek SC (EGY), Handebol Taubate (BRA)
Groep B: FC Barcelona (ESP), Al-Ahly (EGY), Sydney Uni (AUS)
Groep C: SC Magdeburg (GER), Khaleej Club (KSA), California Eagles (USA)

16. Nederland oefent tweemaal tegen Servië – Na de uitschakeling op de Spelen van Parijs in de kwartfinale tegen bronzen medaille-winnaar Denemarken komen de Oranjevrouwen eind september voor het eerst weer op de vloer. De voorbereiding op het EK 2024 – Nederland speelt de groepswedstrijden in Innsbruck tegen Oekraïne, IJsland en Duitsland – gaat dan van start met twee oefenduels tegen Servië. Vrijdag 27 september (19:30 uur, Den Bosch) is het eerste duel, een dag later (19:30 uur) komen beide ploegen elkaar weer tegen in Almere.

Tickets zijn te verkrijgen via https://www.handbal.nl/tickets/

15. BDC verwelkomt voormalig Turks international Uğur Çoban – Tweede divisionist Auto Smeeing/BDC uit Soest verwelkomt met trots voormalig Turks international Uğur Çoban. De inmiddels 35-jarige linkerhoekspeler heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd in de handbalwereld.

foto BDC

Çoban nam deel aan verschillende Europese clubcompetities, waaronder de Champions League met zijn club Besiktas. Later speelde hij voor het Turkse  Seben Spor Kulüb”en Ümraniye BLD Spor. Naast clubwedstrijden speelde hij 85 interlands voor het Turkse nationale team.

Voorzitter Purdey Horbach benadrukt het belang van deze aanwinst: “De komst van Uğur Çoban versterkt niet alleen ons eerste herenteam, maar draagt ook bij aan de groei en uitstraling van de club. Zijn ervaring en talent tillen onze club naar nieuwe hoogten, en hij zal ook af en toe onze jeugd trainen. We hopen dat dit veel leden inspireert om van handbal op niveau te genieten of zich bij onze club aan te sluiten.”

14.  Jonge Noord-Macedonisch talent sluit aan bij E&O - De 19-jarige Stefan Velkov speelt komend seizoen voor eredivisieploeg E&O. De uit Noord-Macedonië afkomstige opbouwer heeft familie in Groningen en was op zoek naar een Nederlandse club. Zodoende kwam hij uit bij de ploeg uit Emmen en maakte de voorbereiding op het nieuwe seizoen mee waaronder oefenduels tegen UGHV en Unitas. Behalve Velkov mocht E&O ook Ali Raad (HVC) en Bram Feringa (Hurry-Up) aan de selectie toevoegen. Daar staat het vertrek tegenover van Anes Devedzic, Marek Skwarczynski (beiden Hurry-Up) en Jelle Janniek (gestopt).

13. Györ moet Veronika Kristiansen langere tijd missen - Meteen nadat ze met Noorwegen de gouden plak op de Spelen van Parijs had behaald, maakte Veronika Kristiansen (34) bekend dat ze in blijde verwachting is van haar tweede kindje. Tot het voorjaar van 2025 zal Györ-coach Per Johansson de schotkrachtige opbouwer niet kunnen opstellen. In de slotfase van dit seizoen hoopt Kristiansen weer van de partij te zijn.

12. Yannick Glorieux terug in Bocholt - Zoals eerder al gemeld keert Belgische international Yannick Glorieux (28) na twee seizoenen voor het Franse Villeurbanne en Pontault-Combault te hebben gespeeld, terug naar het Belgische Achilles Bocholt. Vanaf zijn 16e pas speelt Glorieux handbal: via Tongeren kwam hij in 2019 bij Bocholt terecht.

11.Gino Smits strandt met Duitsland U18 in WK-kwartfinale – In de kwartfinale bij het WK in China is Duitsland U18, met coa ch Gino Smits, nipt uitgeschakeld door EK-U17-kampioen Frankrijk: 23-25. Halfweg bedroeg de marge vijf: 10-15. Bij 23-24 nam de Franse coach snel een time out, nog 26 tellen op de klok. Duitsland ging over op totale  dekking, zag Abdou de lat raken in de laatste Franse doelpoging maar de rebound was opnieuw voor de Franse meisjes: Ferdilus tekende voor de opluchting bij de Franse ploeg: 23-25.

Eerder op de dag verloor Oranje met 25-26 van Zwitserland, waardoor de ploeg van coach Robert Nijdam vrijdagmorgen om plek 15 speelt tegen China.

De doelpunten voor NEDERLAND kwamen van DE BOER Anne (8 stops /31); VAN HORSSEN Cindy (4 stops /7); MALLO Esmeralda (4/6); PELZER Iyem (2/5); VAN GALEN Robin (1/2); SCHOUTEN Fleur (1/3); KLEIJKERS Femke; GROOTEN Robin (5/8); VAN DER RAAIJ Jane;  PORTENGEN Frencis (7/13); HORVERS Maud;  KEMP Fenna (1/1); BUIJS Sophie (0/3); SCHOUTEN Anne (2/4); VAN KLEEF Silke (0/2); BORREGANA Alyssa (2/2).
PROGRAMMA, UITSLAGEN EN STANDEN WK U18 IN CHINA:

11. Ambros Martin in beeldf als coach van Rapid Bucuresti - Roemeense media melden een mogelijke terugkeer van de Spaanse coach Ambros Martin in de vrouwencompetitie. Tussen 2016 en 23019 was Martin coach van de nationale Roemeense vrouwenplooeg terwijl hij gelijktijdig ook succesvol was als coach van Györ. In 2018 trok hij naar de Russische club Rostov, met toen ook Loïs Abbingh en trainde ook daar de Russische nationale vrouwenploeg 'als extraatje' om van 2021 tot 2023 weer in Györ neer te strijken.

Vorig jaar nam hij de Spaanse vrouwenploeg over maar was verre van succesvol op de Spelen in Parijs. Reeds in januari waren er de eersre contacten met Rapid Bucuresti, maar de Spaanse bond wilde geen medewerking aan een 'dubbelfunctie' verlenen. Nu het er naar uitziet dat Martin zijn bondscoachschap in Spanje niet verlengd ziet, ligt de weg naar de Roemeense hoofdstad open. Een nieuwe coach dus voor Estavana Polman en Rinka Duijndam die gisteren de halve finale om de Super Cup verloor (zie hieronder) en vandaag om plek 3 gaat spelen.

10. Geen Super Cup voor Polman en Duijndam – Vandaag, donderdag 22 en morgen, 23 augustus wordt in Roemenië met de FINAL4 om de Super Cup bij de vrouwen gespeeld. In de eerste halve finale verloor Rapid Bucuresti, de ploeg van Estavana Polman -zij stond niet op het wedstrijdblad, de club meldde dat er een medisch probleem was - en Rinka Duijndam (6 stops op 29 schoten) met 28-36 (16-16) van Bistrita. In de tweede halve finale was CSM Bucuresti, met Inger Smits - wel op wedstrijdblad, geen scores - en coach Helle Thomsen, net een tikkeltje sterker dan Dunarea Braila: 31-28 (18-15). Christina Neagu was met 6 uit 12 beste schutter voor CSM waar de van Bietigheim overgekomen Braziliaanse keepster Gabriela Moreschi opviel door 12 stops op 39 schoten.

De wedstrijd om plek 3 tussen Rapid en Dunarea ging met 25-38 naar de laatste ploeg. De finale tussen Bistrita en CSM kwam nipt in handen van de regerend landskampioen: 28-27.

9. Duits bekertoernooi mannen van start – Deze week vindt de eerste ronde in het Duitse bekertoernooi bij de mannen plaats. Woensdagavond stond het eerste duel op het programma: Nordhorn-Lingen, met Sander Visser en de nieuwe ploeg van coach Mark Bult ging op bezoek bij MTV Braunschweig en won met 25-29.

De overige duels: HC Emoir Rostock – 1. VfL Potsdam; ASV Hamm-Westfalen (met Tom Jansen) – TV Emsdetten (met Robin Jansen);  HSG Krefeld (met coach Mark Schmetz) – TUSEM Essen; TuS Ferndorf – HSC 2000 Coburg (met coach Anel Mahmutefendic); HSG Konstanz – HC Elbflorenz-Dresden (met Ivar Stavast); SG Leutershausen – VfL Eintracht Hagen; HC Oppenweiler/Backnang – die Eulen Ludwigshafen; HSG Rodgau Nieder-Roden – SG BBM Bietigheim; Eintracht Hildesheim – VfL Lübeck-Schwartau (met Niko Blaauw en Kaj Geenen); Wilhelmshavener HV (met Duncan Postel) – TuS N-Lübbecke.

De elf winnaars uit ronde 1 gaan door naar ronde 2, van 1 tot 3 oktober. Dan stromen ook de clubs uit de Bundesliga in, behalve de nummers een tot en met drie van de laatste FINAL4 in de beker: Magdeburg, Melsungen en Flensburg-Handewitt. Deze drie ploegen komen pas in ronde 3 (13/14 november) in actie. De acht winnaars uit ronde 3 spelen op 18/19 december voor een plek in de REWE FINAL4: ook dit jaar weer in de Lanxess Arena in Keulen op 12 en 13 april 2025.

8. Gummersbach: een bezoekje waard aan Duits topohandbal – VfL Gummersbach, afgelopen seizoen als zesde geëindigd in de Bundesliga waardoor een plekje in de kwalificatie voor de groepsfase van de European League werd bemachtigd, heeft het programma voor de thuisduels bekend gemaakt. Op zondag 8 september (16:30 uur) is er eerst de return in de Europese kwalificatieronde tegen het Deense Mors-Thy. Verder: zondag 15-09, 16:30 uur: Gummersbach – Lemgo; zondag 06-10, 18:00 uur: Gummersbach – Flensburg; vrijdag 18-10, 19:00 uur: Gummersbach – Eisenach; zondag 03-11, 16:30 uur: Gummersbach – HSV; vrijdag 22-11, tijd nnb: Gummersbach – Kiel; donderdag 26-12, tijd nnb, Gummersbach – Füchse Berlin in de Lanxess Arena. Tickets vanaf nu verkrijgbaar: https://www.vfl-gummersbach.de/

Mocht Gummersbach zich plaatsen voor de groepsfase van de European League, dan vinden die duels op dinsdagavond plaats; mogelijk kunnen er nog verschuivingen in het competitieschema optreden.

7. Nick de Kuyper sluit aan bij PSV - In navolging van Ephrahim Jerry sluit ook Nick de Kuyper aan bij PSV in Eindhoven. Waar de eerst genoemde de rol als trainer/speler gaat vervullen, zal De Kuyper worden ingezet als speler. Jerry en De Kuyper zijn geen onbekenden van elkaar en via die weg is ook het eerste contact gelegd. Hoewel drie jaar geleden gestopt bij Bevo, kruipt het “handbalbloed” toch waar het niet gaan kan, getuige de kortstondige uitstapjes naar Sydney Uni (deelname WK voor clubteams) en TV Emsdetten. Bij de Duitse club werd De Kuyper in april 2023 voor de laatste zeven  duels ‘ingevlogen’ om de ploeg te laten promoveren naar de 2e Bundesliga. Ondanks de mooie ervaring, besloot De Kuyper om het toch hierbij te laten en zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. En juist die maatschappelijke carrière brengt hem bij PSV. De Kuyper is tegenwoordig werkzaam in Eindhoven en wilde zich, samen met zijn gezin, ook in de stad vestigen. Zijn vriendschap met Jerry én zijn liefde voor de handbalsport, heeft ertoe geleid dat De Kuyper komend seizoen uitkomt in het rood/zwart van PSV Handbal. 

"Nick is een speler die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in o.a. de grensoverschrijdende competitie met Nederlandse en Belgische teams. Daarnaast is hij ook nog eens 22-voudig international, maar bovenal een prettig mens.” Naast de komst van De Kuyper meldt de club ook nog de komst van Ata Tuncer (Oktopus), Martin Llopis Muro en Marcin Sledz (beide geen club). Hiermee is de selectie, nadat eerder Stef van der Stokker en Joep van Dorst (beide 2e team) en Sam Gijsbertse (gestopt) te kennen hadden gegeven te stoppen bij de eerste ploeg,

6. Kristiansand opnieuw in financieel zwaar weer - De club moet vechten om te overleven! Zo kopte het Deense handbalplatform europamester.dk begin deze week een artikel over de financiële malaise bij drievoudig CL-winnaar Vipers Kristiansand. Het kwam ook als een verrassing voor de nieuwe keeper van de club, Silje Solberg die Györ verruilt voor de Noorse kampioen en zichtbaar geschrokken is van de toestand bij de topclub. evoudig Champions League-winnaars Vipers Kristiansand bevinden zich opnieuw in een ernstige financiële crisis.

Voorzitter Peter Gitmark noemt de situatie zeer ernstig, ondanks de eerdere verkoop van sterspeelster Anna Vjakhireva aan het Franse Brest Bretagne. Hij bleef echter geloven dat de club zal worden gered. “We hebben nu vijf miljoen Noorse kronen (bijna 450.000 euro) nodig. Het is om de periode tot en met februari te bestrijken. Daarna hebben we nog eens zes miljoen kronen (ruim 500.000 euro) nodig om het jaar 2025 te dekken”, zegt Gitmark voor de camera van TV2 Noorwegen. "Hopenlijk vinden we nog fondsen en kunnen we mogelijk onze sponsorinkomsten verhogen." De nieuwe keepster van de club, Silje Solberg, die in februari een contract bij de club tekende, is ook geschrokken van deze situatie: "Het kan zijn dat ze niet wisten hoe erg het was, en dan had je gehoopt dat de dingen zouden oplossen. Het was triest en een schok. Je moet optimistisch zijn over dit alles,"aldus Solberg die voor drie tekende en samen met Loïs Abbingh en de beide nieuwkomers Larissa Nüsser en Merel Freriks donderdag naar Hongarije trekt om de voorbereiding op het nieuwe seizoen voort te zetten. Dinsdag is er nog overleg tussen clubleiding en spelersgroep, zo luiden de berichten in het zuiden van Noorwegen.

5. Alec Smit via Magdeburg naar Zwitserland – Oranje-international Alec Smit (25) heeft, na zijn kort uitstapje bij SC Magdeburg als invalkracht, onderdak gevonden bij het Zwitserse Pfadi Winterthur. Die club eindigde in het afgelopen seizoen als vierde en werd in de play offs om de Zwitserse titel door Kadetten Schaffhausen uitgeschakeld. Smit had bij het Deense Sonderjyske een aflopend contract, dat werd niet verlengd. Bij Duits kampioen Magdeburg, in de problemen door een groot aantal blessures, kon Smit via zijn manager en voormalig speler van Magdeburg Fabian van Olphen zijn conditie op peil houden. Smit wordt komend seizoen, na Iso Sluijters en Jorn Smits – beiden Amicitia Zürich – de derde Nederlandse handballer in de hoogste Zwitserse liga.

4. THH Kiel-duo valt uit – Harald Reinkind en doelman Tomas Mrkva ontbreken de komend tijd bij THW Kiel. Beiden werden inmiddels met succes geopereerd. Mrkva, geholpen aan een scheurtje in de buitenmeniscus van zijn linker knie, zal minimaal vijf weken niet beschikbaar zijn, de Noor Reinkind zal pas begin 2025 terug zijn na een operatie aan de achillespees. Die operatie had Reinkind vanwege deelname aan de Spelen in Parijs uitgesteld. Met het oog op het WK 2025 in Kroatië, Denemarken en Noorwegen wordt zijn rentree een race tegen de klok.

3. Daphne Luchies toch de grens over – Een eerste poging om in het buitenland aan de slag te gaan, kwam niet van de grond voor VOC-spelverdeelster Daphne Luchies. Deze week had de Drentse jeugdinternational – eerder ook actief voor Kwiek -  meer succes: ze sluit aan bij het Hongaarse Dunaújvárosi Kohász KA, spelend op het hoogste niveau.

2. Tom Jansen weer op de vloer - Ruim tien maanden stond Oranje-klant Tom Jansen noodgedwongen aan de kant met een kruisbandblessure. Daardoor miste Jansen het EK 2024 in Duitsland. In die tijd kwam het ook tot een overgang van VfL Gummersbach naar ASV Hamm-Westfalen, tweede Bundesliga. De 26-jarige linkspoot maakte vorige week zijn rentree op de velden in een oefenduel tegen Nordhorn-Lingen waarin Jansen één keer scoorde. Eerder speelde Jansen voor TV Grosswallstadt.

1. Wereld- en Europees kampioen stopt als Spaans intertnational – Met Spanje werd hij in 2013 in eigen land wereldkampioen, in 2020 was er een gouden Europese plak. Na het brons met Spanje bij de Spelen in Parijs, net als drie jaar geleden in Tokio beëindigt Jorge Maqueda (36) zijn interlandcarrière. In 2010 debuteerde Maqueda, die komend seizoen bij het Poolse Kielce aan de slag gaat. Hij speelde meer dan 200 interlands.

Deel dit bericht