Nieuws

JONG ORANJE MOET TIEN MINUTEN VOOR TIJD HONGARIJE LATEN GAAN; ZONDAG DUEL OM BRONS

Ruim drie kwartier had Jong Oranje mooie vooruitzichten op een eerste WK-finale. In het rechtstreeks duel in de halve finale van het WK in Skopje was de ploeg van Clarijs tegen Europees kampioen Hongarije toonaangevend. Bij 21-18 lagen de kaarten in Nederlands voordeel, daarna vloeiden de krachten weg tegen een ontketend Hongarije waar keepster Klara Zaj ineens het grote struikelblok werd. Oranje zat aanvallend in de tang, moest defensief – op dit WK toch een stevig fundament – ook de zeilen strijken. Bij 24-28 spatte de droom uiteen.

Hongarije won verleden jaar het Europees kampioenschap ten koste van Denemarken. Oranje oefende onlangs nog tegen die ploeg en verloor nogal ruim. Opzet? Zand in de ogen gestrooid? Wie het weet mag het zeggen…..of niet. In elk geval was het duel nu van grote importantie: een plekje in de WK-finale, komende zondag. Frankrijk en Denemarken komen later vanavond op de vloer. Op voorhand een heerlijk duel tussen ‘underdog’ Nederland en ‘favoriet’ Hongarije. Beide ploegen tot nu toe ongeslagen: zes duels, zes keer winst. Hongarije pakte de mondiale titel al in 2018.

Bakker opent de score, Farkas – spelbepalend - trok gelijk. Meteen ook de eerste tijdstraf voor Nederland: Maarschalkerweerd. Van Vliet, opnieuw met weinig plek vanaf de linkerflank voor 2-1.  Maar Hongarije raakt niet onder de indruk, althans zo lijkt het in die beginfase. Schanssema tussen de palen, Loy, Van Maurik en Luchies in de opbouw, Bakker en Van Vliet op de flanken en Maarschalkerweerd, even afgelost door Muilenburg, op de lijn. Topschutter Van Maurik met haar dertigste van het WK voor 3-2. Defensief sterk, want Nederland kan bogen op een van de minst gepasseerde defensies van het WK. Diezelfde Van Maurik sluit iets te gehaast af, kans voor Hongarije in de break: 3-3. Maar van afstand herstelt ze die misser: 4-3. En nog een keer, ditmaal via de paal: 5-3. Werk aan de winkel voor de Hongaarse defensie. Op de rechterhoek vindt de Europees kampioen een gaatje voor 5-4.

Clarijs kibbelt wat met de Noorse arbitrage, mag niet maar heeft een punt. Bakker zet Oranje op het juiste spoor met haar tweede, schitterend binnen gevlogen: 6-4. Hongarije opnieuw door de Hollandse defensie, Van Vliet benut een strafworp: 7-5. Een routineklusje. Een volgende rebound is ook Schanssema te machtig: 7-6 (12’).

Farago zet Hongarije voor het eerst op kop: 7-8. Szabo te fel op de keel van Loy, zitten! Bakker met haar derde uit drie: 8-8. Prima! Bakker gaat onverdroten door, 9-8. Die heeft er wel zin in. Van Maurik ziet de druk op haar acties toenemen. Van der Helm van afstand, hoog in de kooi, kogel: 10-9.

OEFENDUEL
Oranje zeker niet de mindere van de Europese kampioen: drie weken geleden oefenden de beide ploegen in Debrecen tegen elkaar, Oranje verloor ruim met 36-21. Coach Clarijs had zijn huiswerk goed gedaan, zijn discipelen waren niet van plan tegen een tweede afstraffing aan te lopen.

Schanssema pareert stoïcijns maar met veel overtuiging een poging van Szabo, prima opstelling. Csikos met de 11-11, loopschot Van der Helm, mooie techniek, laag langs de keepster: 12-11. Spannend potje, Van der Helm antwoordt met een poeier op een Hongaarse misser: 13-11. Voldoende voor de Hongaarse coach om zijn speelsters aan de kant even toe te spreken. Vooralsnog zonder effect. Maarschalkerweerd met veel power, niet meer dan een vrije worp. Van der Helm raakt de lat! Pech!

Bakker op tegenaanval gevonden: 14-11.De toekomstige speelster van het Franse Saint Amand met vijf uit vijf! Keurig! Hongaarse strafworp, terecht gegeven, goed voor 14-12. Van Vliet aan de strafworplijn: met overtuiging en hard binnen: 15-12. Maarschalkerweerd ontsnapt aan tijdstraf twee, Schanssema keert een Hongaarse inzet. Zestig tellen tot de thee, met een time out aan Nederlandse kant. Die laatste aanval brengt geen resultaat. Met scores voor Van Maurik (4/7), Van der Helm (3/5), Bakker (5/5) en Van Vliet (3/4) en vier uit vijf voor de Hongaarse Farago sluiten we helft één af. Verrassend, die voorsprong voor Oranje maar super en meer dan verdiend. Dit goede gevoel meenemen naar de volgende dertig minuten. Makkelijker gezegd dan gedaan…..kan Nederland die marge vasthouden?

Hongarije komt wat verder uit de dekking, de beweeglijke Nederlandse aanval moet afgestopt worden. Van Vliet ziet  de mogelijkheid, goede pass voor 16-12. Clarijs houdt vast aan zijn basisgroep, een zevental dat de coach niet teleurstelt. Beuk voor Bakker, geen probleem. Maarschalkeweerd houdt een halve Hongaarse defensie bezig, met of zonder bal. Farkas mist voor de neus van Schanssema: bijna 40% van de ballen gaan er niet in. Drie  missers voor Hongarije, voordat de eerste treffer na ruim vier minuten Schanssema te machtig is: 16-13. Defensief klaart Oranje tot nu toe de klus geweldig: teamwork! Bakker sluipt achterlangs, maar mist. Het zij haar vergeven!

Van Maurik en Maarschalkerweerd te vroeg naar voren, strafworp benut door Varga, topschutter van dienst: 16-14. Hongarije komt beter in de wedstrijd, lijkt het. Csikos sluit goed af, 16-15. Loy, op kracht er door: 17-15. Terug verdedigen is dik in orde bij Nederland, belangrijk onderdeel van het spel. Coach Szilagyi windt zich ook op, Maarschalkerweerd de pineut: tweede keer even naar de kant! Szabo benut de extra ruimte: 17-16. Bakker slim, haar zesde van de wedstrijd: 18-16. Maar de druk op Nederland neemt toe, 18-17 door Vartok.

Luchies en Szabo botsen met elkaar: Luchies aan de kant verzorging. Van der Helm: mooi, hard en zuiver: 19-17. Marge houdt stand. Csikos hard over de kooi van Schanssema. Loy toont karakter, zet goed door en noopt Szilagyi tot een gesprek: 20-17, na nog geen vijftien minuten. In die open dekking krijgt Maarschalkerweerd in vrije positie de bal: onderkant lat. Lange pass op diezelfde Maarschalkerweerd, Van Vliet mist haar eerste strafworp op dit WK: blijft 20-18. Een slijtageslag is het al en zal het blijven.

Kovacs toch erlangs (20-19), Bakker met haar zesde: fraai lobje voor 21-19. Nederland ruikt de finale…..Loy: zoveel energie in haar acties, haalt er een pingel uit: Van Maurik krijgt de bal ook niet langs de Hongaarse keepster. Kan zwaar wegen. Van der Helm strandt ook op keepster Zaj…..Kovacs erlangs, 21-20. Oranje kraakt….Kovacs met de gelijkmaker: 21-21. Marge van drie is verdwenen. Nu karakter tonen! Weer Kovacs….21-22. Clarijs onderbreekt de opmars van Hongarije, een mentale tik dreigt. Oranje is het even kwijt, komt aanvallend niet meer in het eerder concept.

HONGAARSE KEEPSTER STRUIKELBLOK

Tweemaal Zaj! Pijnlijke momenten voor een hard knokkend Oranje. De productie stopt. Aan de overkant wel raak: 21-23. Van der Helm vindt opnieuw Zaj op haar weg. Breekpunt in de wedstrijd? Szabo vanaf links, lobje Schanssema te machtig: 21-24. Een mooie 0-5 run van de Europese kampioen, dat moet gezegd. Luchies biedt even hoop, 22-24 (23’). Wisselspeelsters lopen zich warm. Kover haalt een pass naar de Nederlandse lijnspeelster en knap uit, Rechterhoek niet goed verdedigd. 22-25.

Opnieuw haalt Clarijs zijn keurkorps naar de kant. Oranje moet met de billen bloot, alles of niets in een zeven-tegen-zes aanval met Muilenburg erbij en Van der Vorst onder de lat. Bakker dropt de bal in het zijnet, kans weg. Oranje geeft niet op, 22-26. Zaj zit in een flow, ranselt alle mogelijke ballen uit haar kooi. Hongarije mikt op de paal, tijd dringt voor Jong Oranje. Farago van ver in het lege doel: 22-27. De genadeklap…..de finale is uit zicht, de eerste nederlaag dient zich aan na zes gewonnen duels.

Deze tegenstander is een serieuze, noem het een ‘Angstgegner’. Doet zeer maar is tegelijk ook een prima prestatie. Luchies naast, nog twee minuten op de klok. Berusting, de fut is er uit na die veilige marge van 21-18. Kover met de 28e voor de favoriet. Bakker nog met haar zevende, topschutter deze wedstrijd: 23-28. Feest bij de Hongaarse fans,  Luchies sluit af met een fraaie treffer…..voor de statistiek….24-28. Een 9-16 score in helft twee was te weinig. Anders gezegd: vier treffers in de laatste zestien minuten doen Jong Oranje de das om.

Deze Hongaarse selectie pakte al heel wat prijzen op grote eindtoernooien waar ze present was: EK U17 in 2021, IHF Youth WK in 2022 en EK U19 in 2023. Ook op dit WK komt de ploeg weer in de medailles. 

De eerste WK-finale was in zicht, zondagmiddag om 14:45 uur (VIAPLAY) tegen Denemarken dat met 26-32 verloor van Frankrijk. Om 17:30 uur volgt de finale van het 24e WK U20 tussen Hongarije en Frankrijk.

MVP van het duel wordt Donna Bakker, Klara Zaj zal de geschiedenisboeken ingaan als spelbreker voor Oranje.

Scores Nederland:  Alderden, Bakker (8/10), Van Diepen, Hölscher, Van der Helm (4/9), Holtman, Horvers, Loy (2/5), Luchies (2/5), Maarschalkerweerd (0/3), Van Maurik (4/10), Muilenburg, Scholten, Van Vliet (4/6), Schanssema (10 stops / 35), Van der Vorst (0 stops / 2).
Bij Hongarije maakten keepster Zaj (11 stops / 27), Frago (6/10), Kovacs (5/6) en Csikos (2/10) de meeste indruk.

cover Judith van Helm in duel met de Hongaarse topschutter Lea Farago

foto IHF

Deel dit bericht