JEUGDIG QUINTUS MORELE WINNAAR NA SPECTACULAIRE DERBY

AD SPORT / Peter Lotman - Het is een bekend gegeven: derby’s zijn per definitie niet de wedstrijden die de schoonheidsprijs verdienen. Maar deze editie van Quintus-Hellas was in alle opzichten de moeite van het bekijken waard. Veel spektakel, mooie doelpunten, knullige fouten, rode en blauwe kaarten en tot slot zelfs nog een vechtpartijtje. Met uiteindelijk een eerlijke 26-26 puntendeling.

In strijd met alle prognoses was het niet Hellas dat domineerde, maar juist het sterk verjongde Quintus dat met veel bravoure vrijwel het gehele duel op voorsprong stond. De jeugdige brigade van coach Neso Saponjic liet zich van de goede kant zien met snel combinatiespel en wervelende passeerbewegingen. Het was een gedurfde zet van Saponjic om met de jongelingen Dexter de Groot, Luuk Barendse, Sebastiaan Strijers, Dyon de Graaf en later Youri Schutte de strijd aan te gaan met de inmiddels meer ervaren Hagenaars.

STREEKRIVALEN VERMAKEN DE TOESCHOUWERS OPTIMAAL

Maar het pakte uitstekend uit want de tieners, sommigen zelfs nog junior, lieten zien dat de Heulse club de toekomst wat jeugdig talent betreft met vertrouwen tegemoet kan zien. Hellascoach Richard Rijkens constateerde na afloop terecht, dat zijn team véél beter moet kunnen. Het liep nog niet bij de Hellenen, de balbehandeling was matig met veel slordige passes tot gevolg en de echte wil om te winnen ontbrak toch wel enigszins. Daar zette de thuisploeg een ongekend hoog energieniveau tegenover. Veel tempo in de aanval, bikkelen in de verdediging en van geen ophouden weten. Saponjic was dan ook supertrots op ‘zijn jongens’ en kon zijn geluk niet op met deze onverwachte prestatie.

VOORTREFFELIJKE OFKE TEEKENS

Quintus begon meteen overrompelend in de aanval en had achter de hard werkende dekking ook nog eens de voortreffelijk keepende Ofke Teekens in het doel staan. Hij groeide uit tot de MVP door op beslissende momenten belangrijke ballen te stoppen. Aan de andere kant kwam Caspar Hovingh halverwege de eerste helft Storm Bolman vervangen en ook Hovingh was belangrijk voor zijn ploeg. Een aantal fraaie passeeracties van Sebas Strijers, knappe schoten van Dexter de Groot en doeltreffende afronding van de uitblinkende routinier René de Bakker zorgden voor de even verrassende als verdiende 13-11 voorsprong bij de rust voor de Westlanders.

Daar konden de Hagenaars niet zo heel veel tegenover stellen. Kevin Pronk en de altijd gretige Thomas Beltman waren succesvol met hun acties, maar het ontbrak het gehele team aan het heilige vuur. Ook de teruggekeerde Martijn Poot, befaamd om zijn loeiharde schoten, verkeerde nog niet in de glansvorm die we van hem kennen.

Na het wisselen ging Quintus zo mogelijk in een nog hoger tempo van start en bouwde geleidelijk aan de voorsprong uit naar 19-14. Het werd een tikkeltje onrustig in het Haagse kamp, want direct in het openingsduel als favoriet al verliezen, zou een grote tegenvaller zijn. En de Heulse supporters durfden nog niet aan een overwinning te denken. De spanning steeg en Hellas kroop minuut voor minuut dichterbij. Caspar Hovingh stopte een strafworp van Jorian Baauw en even later deed Ofke Teekens hetzelfde bij een zevenmeter van Martijn Poot.

JONKIES MOEGESTREDEN

Diezelfde Poot zorgde vervolgens wél, dat Hellas via 20-19 op een 20-21 voorsprong kwam met nog negen minuten op de klok. De jonkies van Saponjic waren moegestreden, zaten er toch wel doorheen en de meer ervaren Hellenen leken alsnog erover te gaan. Kevin Pronk, op wie je altijd kunt rekenen als het er op aankomt, scoorde zelf een paar keer en bediende ook subtiel zijn broer Michael aan de cirkel. Met nog vijf minuten te gaan, kwam Hellas voor het eerst op een voorsprong van twee doelpunten: 22-24.

Het pleit leek beslecht, maar de talenten van Quintus zetten nog één keer de tanden op elkaar. Dyon de Graaf (fraaie actie), Job van den Driest (break-out) en Dexter de Groot (ook een break) profiteerden efficiënt toen Hellas twee keer de bal in de handen van een tegenstander speelde. Toch weer een voorsprong voor de thuisclub: 25-24. De spanning steeg tot een kookpunt.

QUINTUS MORELE WINNAAR

Thomas Beltman (uitstekend op dreef) 25-25; Jorian Baauw 26-25; wéér Thomas Beltman 26-26; met nog één minuut op de klok stopt Caspar Hovingh een strafworp van diezelfde Baauw; coach Rijkens neemt een time-out en brengt de ervaren Thierry van Zundert alsnog binnen de lijnen; hij heeft met nog twaalf seconden de winnende treffer op zijn hand maar Ofke Teekens stopt knap het laatste schot. 26-26 dus, een uitslag waarmee beide partijen wel vrede kunnen hebben. Quintus veertig minuten de betere ploeg en daarna Hellas de overhand. Toch zal het gelijkspel voor Quintus als een morele overwinning voelen.

WEDSTRIJDRAPPORT
Amusementswaarde (****) : Een echte derby met alles erop en eraan. Veel sfeer in de Eekhouthal, spektakel en een eerlijk resultaat. Zo hoort de strijd tussen twee rivalen te zijn. Dan nemen we het opstootje na afloop met wat duw- en trekwerk maar op de koop toe. Niet nodig, maar het illustreerde de spanning tussen de spelers van beide teams overduidelijk.
Scheidsrechters (**): Steffan van Laarhoven en Sjoerd Thijssen zijn niet de meest aangewezen scheidsrechters voor dit soort beladen duels. Zij fluiten in het algemeen best goede wedstrijden, maar in zo’n derby moet je als arbiter met wat tact en overleg proberen de gemoederen te bedaren. Zij zijn te nadrukkelijk in hun optreden, waardoor spelers en coaches geïrriteerd raken. Volgens de regels zal het allemaal wel kloppen, maar er komt duidelijk meer interpretatie van de regels kijken bij dit soort duels. Het moet wat meer ontspannen.
Pechvogel: Ali Ahmedov moest al na zeven minuten inrukken met een rode kaart toen hij bij zijn tweede strafworp het gezicht van doelman Caspar Hovingh schampte.
Geluksvogel: Jesse van der Linden keerde na 18 maanden blessureleed (twee knie-operaties) weer terug binnen de lijnen bij Hellas. Dat was een verheugend moment voor hemzelf, zijn ploeg en zijn supporters.
Doelpunten Quintus: René de Bakker (6), Dexter de Groot (4), Sebastiaan Strijers (3), Dyon de Graaf (3), Luuk Barendse (2), Job van den Driest (2), Ques Canninga (2), Sven Teekens (2) Ali Ahmedov (1) en Jorian Baauw (1).
Doelpunten Hellas: Kevin Pronk (6), Thomas Beltman (5), Michael Pronk (5), Martijn Poot (5), Thierry van Zielst (2), Olivier Beltman (1), Yannick van Zundert (1) en keeper Storm Bolman (1) in leeg doel.