Nieuws

HET OVERZICHT BINNEN- EN BUITENLAND VAN DIT WEEKEINDE

Een eerste overzicht van de gespeelde wedstrijden op zaterdag, met korte verslagen en karakteristieken. Later meer…..

SUPER HANDBALL LEAGUE

Na speelronde 2 voeren Volendam, Visé en Aalsmeer met de maximale winst de ranglijst aan. In eigen huis won de formatie van coach Geert Hinskens met 30-28 van Hurry-Up. Maar de thuisploeg moest tot het uiterste gaan om de twee punten veilig te stellen. De marge van drie (28-25) werd ingeleverd, bij 28-28 – vanaf de lijn door Devedzic - leek een gelijkspel de meest logische uitslag te worden. Baijens en Schöll dachten dat iets anders over.

LIONS, dat verleden week de derby van Bevo verloor, werd ditmaal in de Stadssporthal verrast door HUBO handbal: 29-39. De Limburgers raakten snel op achterstand (5-8, 7-13 en 8-15) om bij rust al nagenoeg kansloos te zijn: 11-17. Via 28-35 kwam de ploeg van coach Bram Dewit uiteindelijk bij 29-39 als eerste over de streep.

BNL-kampioen en bekerwinnaar Visé ontving Belgisch kampioen Sporting Pelt. Een duel om de Super Cup zou je het duel tussen beide ploegen ook zijdelings kunnen noemen. Na tien minuten (7-4) leek Visé het heft in handen te hebben, mede door een aantal missers bij de gasten. Bram Kleijkers moest bij 8-6 zijn plek onder de lat afstaan aan Milan De Grave, de oud-doelman van LIONS keerde pas tien minuten na rust (15-15) weer terug bij een 22-19 tussenstand. Bij de Waalse ploeg kwamen de impulsen en het merendeel van de treffers van Camille Nguema (9) en Florent Bourget (7), Pelt moest het vooral hebben van Tommie Falke (8). Bij 23-22 en twee bijna gelijktijdige tijdstraffen voor Visé leek Pelt de wedstrijd te kantelen. Kort daarop ‘vergreep’ Rob Schmeits zich aan Julien Devisch die er met een flinke enkelblessure af moest. Voor Schmeits restte niets anders dan de rode kaart (26-23, 52’). Kleijkers pareerde nog een pingel van Bourget, Falke deed dat aan de overkant beter: 26-24. Bourget en Nguema herstelden de marge naar vier (28-24), de eindsprint van Pelt (28-27) bood nog hoop. Brixhe maakte aan alle Waalse onzekerheid een einde: 29-27.    

Bocholt herstelde zich in de eigen Damburg van de nipte nederlaag tegen Sporting Pelt: Bevo, dat verleden week nog de punten pakte van streekgenoot LIONS, moest ditmaal de winst aan de thuisploeg laten. Na een 12-4 tussenstand was er ook in de rest van de wedstrijd weinig uitzicht op een puntje: 34-24 (19-10). Het lukte nieuwkomer Sasja niet om de eerste punten in de grensoverschrijdende competitie tegen Houten in Hoboken te houden: 25-28. Na rust (12-13) kwam Sasja eerst nog op 18-16. Een 0-5-run draaide de rollen om in Houtens voordeel: 18-21. Doelman Daniël Sterk, stand in voor de langdurig geblesseerde Jarno Vinckevelkugel, toonde zijn kwaliteiten onder lat. Tot 24-25 had Sasja uitzicht op een puntje, maar Suiters, Schoenaker en De Bok oordeelden anders: 25-28. Landskampioen en bekerwinnaar Aalsmeer ging op bezoek bij Eupen en pakte een meer dan verdiende, ruime zege: 24-37. Opvallend: de gasten incasseerden acht tijdstraffen, de thuisploeg zag driemaal een speler door de arbiters Radsma en Vriend naar het strafbankje gestuurd. Donny Vink (11) en Don Hartog (9) waren de beste schutters voor de Nederlands kampioen.

EREDIVISIE VROUWEN

VOC, onder leiding van de nieuwe coach Elly An de Boer, haalde vrij makkelijk de punten op in Deurningen: DSVD moest met 26-38 buiten. Bij rust (9-15) waren de eerste twee punten van het seizoen al in de knip. Van spanning was in de tweede helft nauwelijks nog sprake. Namens de Amsterdamse ploeg tekende Maud Horvers voor acht treffers. DSVD rekende vooral op de productie van Dagmar Oude Voshaar.

Vlug en Lenig liet van het uitgedunde Velo in Glanerbrook geen spaan heel: 40-14. Een historische score voor de ploeg van coach Jo Smeets. Nieuweling MHV’81 maakte via het bezoekende Volendam kennis met de eredivisie: het werd een alleszins acceptabele nederlaag: 25-33. Quintus verraste de nummer drie van vorig jaar, VZV in Kwintsheul: de ploeg van Dirk Loose hield nipt de punten in de eigen tas: 26-25. PSV handbal moest toezien hoe kampioen Fortes Venlo met de twee punten uit de Lichtstad vertrok: 25-31. Kwiek kwam er in Raalte tegen een fris spelend SEW niet aan te pas: de ploeg van de nieuwe coach Peter Portengen moest een flinke nederlaag incasseren: 27-38.  

EREDIVISIE MANNEN
Dynamo – DFS Arnhem 31-31; Tachos – Rapiditas 24-23; Watersley – Aristos 32-20; Hellas – BFC 28-22; PSV – WHC/Hercules 34-41
Zondag: Bevo 2 – Aalsmeer 2 24-18; Volendam 2 – Feyenoord 36-27; E&O – Quintus 25-31

CHAMPIONS LEAGUE VROUWEN

In speelronde 2 wisselende successen voor de ploegen met Nederlandse inbreng. Ferencvaros, met vijf uit zeven voor Angela Malestein, boekte de tweede zege: ditmaal moest Podravka de punten afgeven: 33-24. Kristiansand kwam in het thuisduel met Rapid – die ploeg verloor woensdag het competitieduel van Bistrita met 22-24 - al snel met 0-3 achter. Defensief kreeg men geen vat op de sterke Angolese lijnspeelster Kassoma, goed voor zes treffers en ‘woman of the match’. Eenmaal in het ritme kwam Vipers op kop, maar die marge van drie werd even snel weer ingeleverd. Bij rust hingen de bordjes in evenwicht: 16-16. Na een slordig begin van de thuisploeg in deel twee – Rapid kwam op een voorsprong van drie – lukte het met een flinke krachtsinspanning toch om de score te draaien: 23-22. Vanaf dat moment gaat het duel gelijk op. Derig tellen voor tijd staat er een gelijke stand op het bord, met een time out voor Vipers. Onder druk van tijdspel wordt de bal ingeleverd waarna Rapid in de time out gaat. Het ultieme schot van Polman wordt door Lunde gestopt: 30-30. Abbingh – 7 uit 10 en 7 assists - mag namens de thuisploeg de prijs voor ‘woman of the match’ in ontvangst nemen. Nüsser scoort 3 uit 3 plus 3 assists, Freriks benut haar drie doelpogingen. Polman was goed voor 4 uit 8 en had 5 assists,  Duijndam stond 50 minuten onder de lat en wist 8 van de 36 schoten tegen te houden.

Metz had nog aardig wat tegenstand van het Roemeense Bistrita: 28-26 (15-14). Uitslagen zondag: Buducnost – Brest 22-35; Ludwigsburg – Györ 26-31 (Housheer 5/8 + 2 assists; Van Wetering 3/4; Dulfer 2/2), CSM – Storhamar 32-28 (Smits 4 assists) en Esbjerg – Odense 39-30 (Reistad 10, Moller 9; Van der Vliet 1/1, Ten Holte 1 stop / 14 schoten =7%)

BELGIË

Het duel tussen Eynatten-Raeren, met de beide coaches Harold Nüsser en Nick Onink tegen Houthalen, met coach Robin Gielen, eindigde in een 25-27 voor de Limburgers die na twee duels en vier punten samen met Lebbeke de ranglijst aanvoeren. Eynatten wacht nog op het eerstr puntje.

DUITSLAND

In de tweede Bundesliga herstelde Elbflorenz, zonder Ivar Stavast, zich van de nederlaag drie dagen eerder bij Ludwijgshafen. Ditmaal was de ploeg uit Dresden in eigen huis de baas over Hamm-Westfalen, met Tom Jansen (5 uit 7 plus 4 assists): 33-28. Coach Mark Bult ging met Nordhorn op bezoek bij Minden en kwam met lege handen terug: 35-25.

Bij de vrouwen haalde Blomberg in eigen huis flink uit tegen Leverkusen: 25-16. Amber Verbraeken (7) kroonde zich tot topschutter bij de thuisploeg, bij de gasten tekende Rozemarijn Alderden eveneens voor zeven streepjes. Fem Boeters was goed voor twee stuks, keepster Lieke van der Linden stond 60 minuten onder de lat en pareerde 12 van de 36 schoten (34%). Een trapje lager moest Solingen de punten afstaan bij thuisploeg Waiblingen: 28-25. Jessie van de Ruit kreeg twee streepjes en twee assists achter haar naam. Djazzmin Trabelsi had met drie treffers een aardig aandeel ind e 28-25 thuiszege van haar ploeg Bergischer op Leipzig. Na twee duels staat de teller van de linkerhoekspeelster bij haar nieuwe ploeg op zes treffers. Keepster Larissa Schutrups (7/21 = 33%) hield met Wildungen met een 29-24 eindscore de punten tegen Lintfort in eigen huis. Bij de bezoekers kwam Eline Veltrop tot 2 uit 12, Nyah Metz deed het beter met een score van 6 uit 9. Minke van Katwijk scoorde haar eerste twee treffers voor haar nieuwe ploeg Rosengarten in het met 23-33 verloren thuisduel tegen Mainz. Ploeggenote Danique Trooster kwam in dertig minuten onder de lat tot 5 stops op 18 schoten.

HONGARIJE

Verrassend verlies voor Tamara Haggerty met DVSC: in eigen huis bleek het bezoekende Esztergomi met 28-34 te sterk. De gasten pakten de volledige punten na twee duels, DVSC blijft op twee punten hangen. Vaci, begin oktober de tegenstander in de European Leage van Fortes Venlo, won thuis van hekkensluiter Vasas: 25-22. Mosonmagyarovar, de ploeg van Pipy Wolfs, staat na twee duels nog op nul punten: midweeks was er een thuisnederlaag tegen Ferencvaros: 23-29. Dunaujvarosi, met Daphne Luchies, kwam er in eigen niet aan te pas tegen Szombathely: 27-34. De teller blijft na twee duel steken op nul.

cover Debutant MHV'81 maakte kennis met de eredivisie: het thuisduel tegen Volendam ging verloren

foto MHV'81

Deel dit bericht