HANSI SCHMIDT WERD 80: WERELDHANDBALLER OP KONINGSPOSITIE
Bron: DHB – Hij gold als de 'uitvinder van de vertraagde sprongworp' in het zaalhandbal. In zijn tijd, met een lengte van 1.96m een opvallende speler in de opbouwrij, speciaal op links. Keepers vreesden zijn precieze schoten uit de tweede lijn. Zaterdag 24 september vierde Gummersbachs ex-international Hans-Günther Schmidt – beter bekend onder de oudere handbalgeneratie als ‘Hansi Schmidt – zijn tachtigste verjaardag. Een handbalicoon.
Hij was 's werelds beste handbalspeler in zijn tijd: zijn naam staat voor goals aan de lopende band, bij voorkeur vanuit de koningspositie: linker opbouw. Zijn handelsmerk was het uitgestelde ‘jumpshot’, alsof hij met de bal in zijn rechterhand enkele seconden in de lucht hing om rustig een (vrije) plek in het doel te kiezen waar de bal dan precies belandde zonder dat de keeper een kans had om hem tegen te houden.
We herinneren ons de 1,98 meter lange "Hansi" Schmidt nog als die geweldige topschutter: hetzij in het shirt van het nationale team van de Duitse Handbalbond (DHB) of voor zijn club, VfL Gummersbach. Altijd met rugnummer 9, in het handbal in die tijd gereserveerd voor de speler die het makkelijkste kon scoren. En Hansi Schmidt was ‘de topscorer’ in het handbal in de jaren zestig en zeventig. Hij kan terugkijken op een bijzondere en bewogen handbalbiografie: een paar "adembenemende" gebeurtenissen herinneren aan zijn tachtigste verjaardag.
Hij werd geboren in Marienfeld/Bannat in Roemenië. Zijn voorouders waren daar vanuit Schwaben, in Zuid-Duitsland, geëmigreerd. Op elfjarige leeftijd mocht Hansi al in het tweede elftal van Marienfeld spelen. Hoewel de wedstrijd met 1-17 werd verloren en hij (voor een keer) geen doelpunt maakt, roept iemand hem vanaf de zijlijn toe: "Jongen, je gaat een geweldige speler worden!" De man – het was de baas van het clubhuis - had gelijk. Maar tot die tijd was er nog een lange weg te gaan. Alles was ver weg.
DE VLUCHT
Hansi Schmidt wil eigenlijk een atleet zijn: het speerwerpen was een van zijn specialiteiten, maar een blessure gooit hem terug. Hij blijft bij handbal, wordt uitgedaagd en gepromoot door de beroemde Roemeense handbalprofessor Johnny Kunst-Ghermanescu (1925-1997). Hansi is de (eerste) sportstudent in Boekarest die overstapt naar de militaire club Steaua. Dit geeft hem de mogelijkheid om internationaal te spelen. En zo rijpen zijn plannen om het land ooit de rug toe te keren. In november 1963 is het dan eindelijk zover: Hansi maakt met het Roemeense studententeam een rondreis door Duitsland en stopt in Keulen.
Wat er dan gebeurt, wordt in de eerder uitgegeven biografie over Hansi Schmidt door de journalist Johann Steiner – Handball Geschichten – verwoord onder de noemer ‘Het grote tijdperk van het Roemeense handbal’.
Vanaf dat moment is Hansi Schmidt ‘het gezicht van handbal in Duitsland en Bundesliga-club VfL Gummersbach’. Nuchtere cijfers, een unieke carrière voor de eeuwigheid. Hansi Schmidt speelde 98 keer voor de Duitse nationale ploeg. Scoorde 484 keer en in 1970 in het duel tegen Joegoslavië zelfs 13 van de 19 treffers in één duel. Daarvoor had hij 18 keer het Roemeense nationale shirt aangetrokken. In het jaar van zijn ontsnapping was hij Roemeens kampioen met Steaua Boekarest, evenals tweemaal tweede en één keer kampioen bij de junioren (voor 4.000 toeschouwers!).
1967, Westfalenhalle Dortmund, VfL Gummersbach tegen Dukla Praag, foto DHB
Schmidt pakte met Steaua de Europa Cup-winnaar in 1962, in een finale van ‘de socialistische legers’ ten koste van Dukla Praag. Voor de International Handball Federation (IHF) was hij de eerste speler ooit die drie keer in de wereldselectie werd opgeroepen. Tegen deze achtergrond is het gemakkelijk te begrijpen hoe moeilijk het voor Hansi Schmidt moet zijn geweest om als aanvoerder van de West-Duitse ploeg in 1972 af te zien van deelname aan de Olympische Spelen in München.
TOPSCHUTTER
De jubilaris speelde 173 wedstrijden voor VfL Gummersbach en scoorde 1066 doelpunten. Met Gummersbach werd hij in de jaren 1966, 1967, 1969 en van 1973 tot 1976 zonder onderbreking Duits kampioen. Van 1967 tot 1971 was Hansi Schmidt topscorer in de Bundesliga, die destijds nog uit twee groepen bestond. In de noordelijke groep kroonde hij zich van 1967 tot 1972 en opnieuw in 1975 als topschutter. Met VfL Gummersbach - op dat moment de beste handbalclub ter wereld - won hij in de jaren 1967, 1970, 1971 en 1974 de Europa Cup. Grote wedstrijden in de Dortmund Westfalenhalle, tegen Mai Moskou, Dukla Praag, Steaua Boekarest en SC Dynamo Berlin. In totaal komt Schmidt tot 53 Europa Cup-wedstrijden, met 338 goals. In tien jaar bij VfL heeft ‘Mister Europacup’ slechts drie wedstrijden gemist vanwege een blessure. Tegen TuS Wellinghofen scoorde hij een keer 16 doelpunten, tegen THW Kiel – met 17-14 gewonnen – scoorde hij in zijn eentje net zoveel als de hele ploeg Kiel bij elkaar! Hij is nog steeds de beste VfL-topscorer in de clubgeschiedenis, achter de Zuid-Koreaan Kyung-Shin Yoon.
Foto imago images
Beroepshalve werkte Hansi Schmidt, die zijn handbalcarrière bij TB Wülfrath en TuS Derschlag beëindigde, als leraar secundair (onder andere met het vak sport) in Bergneustadt. Omdat noch zijn diploma middelbare school noch zijn studies uit Roemenië in de Bondsrepubliek werden erkend, moest hij hier helemaal opnieuw beginnen. Hij vond hij een medestudent in zijn teamgenoot Klaus Brand (nu 81), met wie hij zelfs een flat deelde aan de Sportuniversiteit van Keulen. "We hebben elkaar altijd goed begrepen. Ik kijk met veel plezier terug op onze studententijd samen, maar ook op onze grote successen op het veld”, zegt Klaus Brand, toenmalig VfL-aanvoerder die zijn teamcollega namens de oud-Gummersbach-ploeg uit de jaren '60 en '70 feliciteert. “We wensen hem een goede gezondheid voor de komende jaren.”
ONDERSCHEIDEN
Voor zijn sportieve prestaties werd Hans-Günther Schmidt onderscheiden met het zilveren laurierblad, de sportbadge van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de gouden stadsmedaille van de stad Gummersbach. De jubilaris woont nog steeds in Gummersbach met zijn vrouw Karin en is momenteel herstellende van een ziekte die inmiddels overwonnen is. Zelfs op 80-jarige leeftijd volgt hij nog steeds de wedstrijden van ‘zijn VfL Gummersbach’.
Ook de Duitse Handbal Bond brengt de felicitaties over aan de voormalig wereldhandballer. De verjaardag vierde hij in kleine kring met de families van zijn twee zonen, Hans-Günther Junior (53) en Christoph Eric (50), die beiden als leraar lichamelijke opvoeding werken. Junioren zelfs in de Verenigde Staten. Ook de drie kleinkinderen zullen zeker nog een keer ergens in de sport opduiken.
cover Hansi Schmidt, stijlvol
Foto imago images