Nieuws

Handbal Verbond staat op zijn strepen: twee clubs meteen met puntenaftrek

Door Frits Feuler – Het had zo mooi kunnen zijn! Eindelijk, na maanden van onzekerheid en spanning dit weekeinde de eerste wedstrijden in de alternatieve competitie bij de vrouwen in de eredivisie, met acht ploegen. Hunkeren naar wedstrijden tegen gelijkwaardige tegenstanders. Clubs doen er alles aan om de beide teams volgens de geldende corona-maatregelen aan de afworp te krijgen.

Medio oktober stokte het nieuwe seizoen in alle klassen. In de eredivisie bij de vrouwen waren tot dan 18 duels gespeeld, de ene ploeg wat meer dan de andere: VOC 3, Quintus 3, SEW 4, VZV 2, Venlo 4, Kwiek 2, Volendam 3, Borhave 3, V&L 3, BFC 3, Fortissimo 4, DSVD 2. Toen werd het donker in handballand….

 

"Wij hebben ook rekening gehouden met de belangen van alle clubs in Nederland en dat daarom het reglement op dit moment gehandhaafd moet worden ter bescherming van clubs, die (nog) niet kunnen/mogen handballen (ook eredivisieclubs die nog niet deelnemen). Als we nu besluiten af te wijken dan is er kans dat spelers, die nu niet kunnen/mogen spelen om de reden dat een deel van de eredivisie wel mag handballen, overschrijving aanvragen waarmee we een ongewenst effect krijgen. Wij denken dan ook dat het in ieders belang is om een level playing field te behouden." - Maarten-Jan de Koning, competitieleider NHV

Corona had iedereen in zijn greep, sporten in teamverband was passé. Clubs moesten inventief te werk gaan, gaven, online trainingen, zoom-sessies, onderhielden via skype contact met elkaar, individueel trainen, livestream. Alles met maar één doel: als we ooit weer een balletje mogen gooien, dan willen we wel redelijk voorbereid aan de start verschijnen. Wanneer? Dat was lang onduidelijk.

                                             

Clubs en NHV gingen in overleg: de HandbalNL League bij de mannen werd al op weg geschoten. Eerder werd er onder de vlag van het NHV een aantal oefenwedstrijden bij de vrouwen georganiseerd volgens de normen van NOC*NSF. Dit weekeinde de start van een alternatieve competitie: regioklasse 1-LA-DS-01. Het resultaat van alle voorafgaande overlegmomenten met clubs en trainers. Everybody happy!

"Enerzijds vinden wij dat wij in de gelukkige omstandigheid zijn om ook voor eredivisiehandbal een uitzondering te hebben om te mogen trainen en spelen. Wij vinden dan ook dat wij zorgvuldig om moeten gaan met dit verworven recht en niet de grenzen moeten oprekken met een reglementswijziging om meer speelsters toe te kunnen voegen. Wij denken dat dit een verkeerd signaal zou zijn aan NOC*NSF en ministerie. Bovendien was op voorhand duidelijk aan alle verenigingen aangegeven dat de normale competitieregels van toepassing zouden zijn toen gevraagd werd of iedereen wilde meedoen aan de alternatieve competitie." - Maarten-Jan de Koning, competitieleider NHV.

Domper

Maar het werd op competitiedag één niet zoals bedoeld. SEW – met winst op Volendam – en Kwiek – nederlaag bij Vlug en Lenig – kunnen meteen twee punten inleveren in de regiocompetitie (breed gemeten tussen ’t Veld, Raalte, Geleen en Kwintsheul) waar nergens iets te verdienen is. Clubs kregen in de tussenliggende maanden meer dan eens te maken met nieuwe speelsters die vanuit de lagere reeksen of door verhuizing hun kunnen op het hoogste niveau willen uitproberen. De speelster zoekt zelf contact of wordt gescout. Gebeurt ieder jaar, niks vreemds. Niemand die daar in deze covid-periode aanstoot aan neemt. We wilden toch handballen? Van jppg naar laag?

                                                           

"Speelsters die niet voor 1 januari lid waren van en overgeschreven naar een eredivisie team mogen momenteel niet meespelen in officiële competitie wedstrijden en zijn dan ook niet speelgerechtigd voor de alternatieve competitie. Hetgeen vastgelegd is in het overschrijvingsreglement https://www.handbal.nl/overschrijvingen/. Voor internationale overschrijvingen ligt dat anders hetgeen ook terug te lezen is via bovenstaande link. Diverse eredivisie clubs hebben ons in de aanloop naar de competitie gevraagd van deze regel af te wijken. Wij hebben alle voors- en tegens uitgebreid intern besproken, maar ook met diverse stakeholders zoals het bestuur van het TopsportPlatform, de werkgroep competitie en betrokkenen vanuit het NHV bestuur." - Maarten-Jan de Koning, competitieleider NHV.

Kwiek Raalte was verheugd met de komst van Tessa Hilbrands vanuit Venlo, SEW dacht aan Tess Ammerlaan (ZAP) plezier te gaan beleven. Bij navraag is er nog een tweetal speelsters dat die stap hogerop wil wagen en al met de betreffende ploeg meetraint. Dus willen ze, om te wennen aan nieuwe ploeggenoten, de trainer en spelstijl, ook wedstrijdjes om des keizers baard spelen. Zo veel als mogelijk trainen, net als op de HandbalAcademie. Ontwikkelen op een hoger niveau en kijken waar de grenzen liggen.

"Wanneer je als organisatie alleen voor de belangen van de eredivisieverenigingen dient op te komen en dus geen rekening hoeft te houden met belangen van andere clubs en van handbal in zijn algemeenheid, dan zou je inderdaad kunnen stellen dat er een tussentijdse aanpassing moet komen van het overschrijvingsreglement. Echter is het onze rol op te komen voor de belangen van alle verenigingen en zijn wij in samenspraak met onze stakeholders tot de conclusie gekomen dat wij niet van het overschrijvingsreglement af moeten wijken." - Maarten-Jan de Koning, competitieleider NHV.

Dan blijkt er ergens in een stoffige la van de burelen in Arnhem nog een niet gebruikt reglementenboekje te liggen: ‘Buiten de transferperiode spelers toevoegen is niet toegestaan’. Bam! Trainers en clubs kiezen er vervolgens voor om die regel voor ‘kennisgeving’ aan te nemen. Waarom ook? Trainers laten de nieuwelingen Hilbrands en Ammerlaan in de eerste ronde van de voorbereidingscompetitie mee doen. Niemand die protesteert, niemand die in de verste verte ook maar denkt aan boete en puntenaftrek. Everybody happy!

                                                        

Eerder dus dat overleg tussen clubs en officials in Arnhem waar, zo blijkt uit de reacties, niet echt aandacht werd geschonken aan die ‘transfers’. Als voorbeeld: Jeroen De Beule, zonder club in België, kon wel tussentijds instappen bij LIONS in de HandbalNL League. Bevo haalde Joris Gillé nog snel op bij Tongeren. Instappen in een reeds lopende competitie. Competitievervalsing? Niemand die mekkerde.

"Wij snappen heel goed de wens vanuit het verenigingsperspectief van diverse eredivisie verenigingen, maar hebben gezien bovenstaande afwegingen toch de balans doen uit laten slaan om geen aanpassingen te doen op het overschrijvingsreglement. De verschillende stakeholders hebben ook allen aangegeven geen voorstander te zijn van een aanpassing op het reglement. Wij hebben dit besluit vervolgens medegedeeld aan de verenigingen die ons hierover benaderd hebben. Uiteindelijk zijn er helaas toch twee verenigingen geweest die, ondanks de uitgebreide berichtgeving en open discussie, speelsters hebben opgesteld." - Maarten-Jan de Koning, competitieleider NHV.

“Iedereen zegt wel wat, maar er gebeurt niets. De bond beroept zich ook op een regel dat ze de breedtesport wil beschermen. Clubs in de lagere reeksen hebben geen topsportstatus en kunnen dus niet datgene aan trainingen en wedstrijden bieden als de eredivisieploegen. De bond vindt het dus oneerlijk om deze transfers alsnog goed te keuren,” laat een clubofficial enigszins getergd weten. “Heren wel, die spelen immers aan het eind om de echte landstitel. De dames zijn al blij met extra wedstrijden.”

De uitkomst van de maatregel is duidelijk: winst van SEW op Volendam wordt ingetrokken, 0 punten voor de formatie van coach Arthur Langedijk. Kwiek, dat in de openingsronde verloor bij Vlug en Lenig, staat ineens op -2. Volgens de regels volgt er mogelijk ook nog een boete van 50 euro!

                                              

"Daarmee komt het beleid van het NHV natuurlijk een in wat vreemd daglicht. De voorbeelden bij de heren zijn een doorn in het oog van deze goedwillende clubs die op zich al minder financiële ruimte hebben om hun zaakjes tot het einde van het seizoen op orde te houden, vergeleken met de herentak, met meer budget. Ook is bekend dat bij een bepaalde club onlangs, vlak voor de deadline van die nu verfoeide transferperiode, nog snel een transfer afgerond werd. Net binnen of net buiten de tijd? Dat zal mogelijk een goed bewaard geheim blijven!" oppert een ontevreden clubofficial. “Het is van de zotte dat een speelster wel op proef bij ons mag trainen, geen wedstrijden om die Regionale Cup mag spelen maar wel in oefenwedstrijden mag uitkomen. Een administratieve miskleun waar nu niemand mee gediend is.”

"Wij kunnen hierdoor niet anders dan de sancties die horen bij het spelen met een Ongerechtigde speler op te leggen. Wanneer ook alle andere alternatieve competities weer van start gaan zullen wij bovenstaande opnieuw in overweging nemen." = Maarten-Jan de Koning, competitieleider NHV

Het omgekeerde is ook van belang, zeggen betrokkenen: “Quintus bijvoorbeeld wordt verrast met het tussentijds vertrek van Fem Boeters en Lisan Kruijswijk naar Füchse Berlin.  Om die club dan te beschermen zou je die transfers ook moeten blokkeren. Mogelijk heeft de Bond hierin andere belangen,” klinkt het tot slot kritisch.

cover Kwiek tegen PSV

foto archief HSP / club / Johan Wolff

Deel dit bericht