Nieuws

GENIETEN VAN AANVALLENDE ACTIES BIJ PSV TEGEN WHC/HERCULES

AD SPORT / Peter Lotman - Eén conclusie kon na afloop van het duel in de eredivisie tussen PSV en WHC/Hercules snel getrokken worden. Beide teams zullen nog nadrukkelijk moeten sleutelen aan de verdediging. Niettemin was het door de vele fraaie doelpunten een vermakelijk kijkspel met de Hagenaars als overtuigende winnaar: 34-41.

Ruim voldoende doelpunten dus, waarbij aan Eindhovense zijde vooral het gemak opviel waarmee Twan van Kesteren zijn schoten afvuurde. Hij werd met 14 treffers de topscorer van het schotfestijn. Aan de andere kant was Stan Zwinkels aardig op weg om hem te evenaren. De linkshandige Westlander kwam tot 11 rake pogingen. Zijn ploeggenoot TimFrenk maakte indruk met 10 doelpunten, waarbij zijn trefzekerheid vanuit de linkerhoek opvallend was.

BEIDE PLOEGEN MOETEN NOG FLINK SLEUTELEN AAN DE VERDEDIGING

In aanvallend opzicht dus genoeg om van te genieten. PSV beschikte met de routiniers Ephraim Jerry en Nick de Kuyper over twee slimme opbouwers die daarbij volop steun kregen van topschutter Twan van Kesteren. Een tweede lijn om dit seizoen nadrukkelijk rekening mee te houden. WHC/Hercules zette daar naast kanonnier Zwinkels vooral de beweeglijke Koen Houdijk, Sil Klompé en Ziggy Eijsenring tegenover. Zij maken de vijandelijke verdedigers hoorndol met hun flitsende acties.

 

Veel dreiging in de dekking met een passeersolo en afwisselend het aanspelen naar de omkomende Stan Zwinkels die vaak door Houdijk precies op tijd werd gelanceerd. Vermeldenswaard is nog de treffer van de linkshandige Zwinkels met zijn rechterarm toen hij bij een doorbraak naar de cirkel werd afgestopt. Het betekende 4-7 en dat was een voorsprong die de Hagenaars tijdens de partij regelmatig wisten op te bouwen.

WEINIG STEUN

Coach Wesley Hage wisselde na een kwartier keeper Lars Hemmes voor de jeugdige Thijs van Zeijl. Met hem is óók een uitblinker genoemd, want ondanks de 34 tegendoelpunten keepte hij een prima wedstrijd. Hij kreeg weinig steun van zijn verdedigers, waarbij vooral het middenblok nogal eens mistastte. Er werd veel te laat en te slap uitgestapt op de Eindhovense schutters (vooral op Van Kesteren), waardoor ze alle tijd kregen om vrij aan te leggen.

 

Coach Hage onderkende dat ook: “Onze dekking had veel korter op de aanvallers moeten zitten. Geen ruimte geven. Daar gaan we hard aan werken en ook kijken naar een andere verdedigingsvorm. Aanvallend ben ik tevreden, maar het moet in de dekking beginnen. Dat gaat straks weer beter als Lars Vogelaar, een van onze betere verdedigers, er weer bij is.”

De Haagse coach genoot dus, net als de meegereisde supporters, vooral van de aanvallende acties. Die waren vaak ook van een ongekende schoonheid. Vooral als de combinaties over verschillende schijven liepen, soms na vier, vijf stations met vervolgens een perfecte afronding.

VEEL ENERGIE

WHC/Hercules kwam regelmatig op een voorsprong van drie doelpunten, maar het taaie PSV slaagde er toch in bij de rust de stand weer gelijk te trekken: 17-17. Opnieuw beginnen dus en dat deed de Haagse formatie met veel energie. 20-23 en 21-24, maar weer schoot Van Kesteren zijn ploeg naar 24-24. Een sterke periode van Koen Houdijk met drie doelpunten op een rij zorgde voor 24-27 en toen drukten de Hagenaars door naar 25-29 door fraaie doelpunten van de jarige Tim Frenk uit de linkerhoek. Dát was het moment waarop de moegestreden thuisploeg knakte. Routinier Nick de Kuyper, net een dag terug van vakantie: “Dan breekt het ons op, dat we nog niet op elkaar zijn ingespeeld. Nieuwe spelers erbij kost tijd om aan elkaar te wennen. En ook conditioneel moeten we nog flink bijspijkeren. Dat geldt ook voor mijzelf”, aldus de 32-jarige opbouwer die altijd voldoende zelfkritisch is. Dat PSV voor de nodige overwinningen gaat zorgen, zeker in eigen hal, dat lijdt geen twijfel met al die schotkracht en ervaring.

 

WEERGALOZE ACTIES

In de slotfase consolideerden coach Hage en zijn mannen de voorsprong beheerst: 31-36, 32-39 naar de 34-41 eindstand. Waarbij vooral de doelpunten van Jonah Baak (subtiel aangespeeld door Koen Houdijk) en de acties van Sil Klompé opvielen. De jeugdinternational speelde zijn maatje Sten Maas fraai aan in de rechterhoek en beloonde zijn sterke optreden vervolgens met twee weergaloze passeerbewegingen op volle snelheid.

WEDSTRIJDRAPPORT
Amusementswaarde (***): In aanvallend opzicht een aantrekkelijk kijkspel, maar verdedigend was het af en toe slikken. Te makkelijk werden aan beide kanten de doelpunten ‘weggegeven’. Om een boeiende strijd te hebben, moet ook de dekking op orde zijn.
Scheidsrechters (***): Roos van Beek en Remco van der Linden floten een prima partij. Ze lieten veel doorgaan, waren niet pietluttig en pasten verscheidene keren de voordeelregel uitstekend toe. Zo zien we het graag! Ze bleven rustig en consequent, waardoor er voor de spelers en coaches weinig te mopperen viel.
Meest waardevolle spelers: Bij PSV vooral door zijn ongekende scoringsdrift Twan van Kesteren. Bij WHC/Hercules om diezelfde reden Stan Zwinkels. Maar ook de effectieve Tim Frenk maakte indruk.
Doelpunten PSV: Twan van Kesteren (14), Tom Kors (6), Ephraim Jerry (5), Jelle de Groot (3), Stan Bontjer (3), Nick de Kuyper (2) en Kevin Gijsberts (1).
Doelpunten WHC/Hercules: Stan Zwinkels (11), Tim Frenk (10), Koen Houdijk (7), Sil Klompé (4), Jonah Baak (4), Sten Maas (2), Mauro van der Wiel (2) en Ziggy Eijsenring (1).

cover De fotocollage van het duel tussen PSV Handbal en WHC/Hercules is van foto Reza

Deel dit bericht