Nieuws

EENVOUDIG OEFENPOTJE: NEDERLAND OVERLOOPT ROEMENIË

Met een 41-26 (22-14) zege heeft Nederland het eerste duel bij de Golden League in het Deense Viborg gewonnen. Een potje heen en weer met een bal waarbij EK-ganger Roemenië als figurant acteerde, Loïs Abbingh rust kreeg, tempohandbal door Oranje, uitproberen van nieuwe speelsters op weg naar het EK en volgend jaar het WK, de honderdste van Bo van Wetering – zes uit zes - in het nationale shirt dat ze sinds het najaar van 2018 draagt, uitkijken voor blessures. Dat laatste lukte niet helemaal: Alieke van Maurik kwam vlak voor de rust ongelukkig terecht en liep tegen een enkelblessure aan. De linkspoot van Dortmund kwam niet meer op de vloer.

Lekker veel doelpunten maken, geen druk. Merel Freriks, met positiegenoten Tamara Haggerty en Romée Maarschalkerweerd individueel goed voor zeven streepjes, zat meteen goed in de wedstrijd. Verdedigend maakte dit vernieuwde Oranje in deel één nog wat fouten en foutjes. Dat zou de Zweedse coach Signell niet ontgaan. 

Ontspannen richting het duel met Noorwegen, zaterdagmiddag, gevolgd door het slotduel tegen Denemarken. Dan pas wordt de waarde van dit toernooi opgemaakt. Over een week is het andere koek, als bij het EK achtereenvolgens IJsland, Duitsland en Oekraïne in de groepsfase langs komen in Innsbruck.

Over de selectieperikelen van bondscoach Henrik Signell is de laatste weken genoeg geschreven en gezegd. De duizenden coaches langs de zijlijn zouden ‘het’ allemaal niet zo of anders gedaan hebben. Meningen werden de pers in geslingerd, teamgenoten die het openlijk opnamen voor hun afwezige ‘vriendinnen’. Tijd om die fase af te sluiten en de focus op het EK te leggen. Dan pas zal blijken in hoeverre de metamorfose van dit Oranje de start is voor een nieuwe generatie. Er gelden geen 'mitsen en maren'.

Die nieuwe generatie kreeg in het duel met het onthutsend zwakke Roemenië – de laatste nederlaag was in een oefenpotje in 2016, daarna volgden op EK's en WK's zes Nederlandse zeges – niet echt de kans om tot het uiterste te moeten gaan. Te makkelijk drong Oranje door de Roemeense defensie waar vroeger speelsters als Neagu of Pintea hun stempel drukten, nu heeft ook die ploeg een grotendeels andere samenstelling dan de laatse jaren. Acht speelsters bij Nederland waren er bij het onderlinge duel in de voorronde van het EK 2022 nog bij.

Met een snelle 3-0 vloog Oranje – Duijndam, Dekker, Housheer, Smits, Nüsser, Sprengers en Frerisk – uit de startblokken. Bij 8-4, 10-6, 15-11 en 16-12 stond Roemenië qua score het dichtste bij Oranje. In een time out van Signell werd duidelijk gemaakt dat in de dekking anders gereageerd moest worden. Met een 4-0 run kreeg de Zweed het antwoord: 20-12. Bij 22-14 werd er ‘gerust’.

De volgende dertig minuten lieten toch her en der wat slordigheden in het Nederlandse spel én afronding zien. Inger Smits bracht bij 26-16 de marge in de dubbele cijfers, verdedigend oogde Oranje wat stabieler. Voor de eerste vier treffers hadden de Roemeensen liefst tien minuten nodig: 28-18 (40’).  

Voor Signell was het systeem van ‘doorwisselen’ al ingezet, Ternede draafde op, Molenaar mocht langer blijven staan en Maarschalkerweerd deed ‘haar ding’ aan de lijn. Rode draad: er kwam een kinkje in het afronden van de vele mogelijkheden die de ploeg aanvallend kreeg. Nu geen gevolgen, over een week pijnlijk.

De veertigste (40-25) was de eerste voor Ternede, ze was er blij mee. De laatste twee scores waren voor de statistieken: 41-26. Dione Housheer werd verkozen tot ‘woman of the match’.

Later vanavond kwamen Denemarken en Noorwegen elkaar nog tegen. Het duel leverde geen winnaar op: 27-27.

NA AFLOOP:

Merel Freriks, verantwoordelijk voor zeven goals, kijkt positief terug op de wedstrijd. “Het voelt heel goed om weer terug te zijn en op het veld te staan. We wisten van tevoren niet goed wat te verwachten van Roemenië. We wilden daarom vooral op ons zelf focussen om goed te
spelen en dat hebben we ook gedaan.” De focus lag volgens Freriks vooral op tempo in het spel. “We zijn daar goed in, maar willen dat ook verbeteren. Dit was ook een goede wedstrijd om wat nieuwe dingen te proberen, zo zijn we in de tweede helft begonnen met een 7 tegen 6, wat nieuw is voor ons.”

Deze ruime overwinning geeft Freriks ook goede moed voor de volgende wedstrijden. “Ik denk dat we ons als team nu goed aan het voorbereiden zijn en dat we goede dingen laten zien. Het is belangrijk dat we goed in de dekking blijven staan en de makkelijke doelpunten maken.”

Ook Henrik Signell is tevreden op wat het team laat zien, al ziet hij nog altijd veel ruimte voor verbetering. “We hebben vanaf het begin laten zien dat we deze wedstrijd serieus namen. We hebben ervaren dat we goed op de aanval kunnen vertrouwen maar ook dat we steeds sterker
worden in de dekking. Voor de volgende wedstrijden gaat ook daar onze focus nog meer naartoe.”

Roemenie: Bianca Tomina Curment , Angela Stefania Stoica (5), Mirabela-Gabriela Cotet, Bianca Maria Bazaliu, Stefania Oana Jipa (1), Ioana Raluca Kelemen, Ioana Rebeca Necula (2), Daria Buvur, Alexandra Dindiligan (1), Alisia-Lorena Boiciuc (8), Lorena Gabriela Ostase
(3), Sonia Mariana Seraficeanu (2), Oana Doina Bors, Andreea-Cristina Popa (1), Alicia Maria Gogirla (1), Corina Elena Lupei (1), Daciana Hosu, Sorina Maria Grozav (1)

Nederland: Bianca Schanssema, Alieke van Maurik (1), Lois Abbingh, Larissa Nüsser (3), Isa Ternede (1), Bo van Wetering (8), Judith van der Helm, Tamara Haggerty, Kim Molenaar (1), Merel Freriks (7), Inger Smits (3), Zoë Sprengers (6), Romee Maarschalkerweerd (3), Angela
Malestein (2), Dione Housheer (3), Sarah Dekker (3), Yara ten Holte, Rinka Duijndam

PROGRAMMA
Zaterdag: 13:30 uur: NEDERLAND – Noorwegen (Ziggo Sport); 16:00 uur: Denemarken – Roemenië
Zondag: 13:30 uur: Noorwegen – Roemenië; 16:00 uur: Denemarken – NEDERLAND (Ziggo Sport)

cover Bo van Wetereing speelde tegen Roemenië haar honderdste interland

foto archief HSP / Rob Creemers

Deel dit bericht