100 tellen voor het einde hingen de bordjes bij Kroatië tegen Japan nog gelijk: 29-29. Werkelijk in de allerlaatste seconde drukte Ivan Martinovic de winnende achter de Japanse keeper Okamoto: 30-29. En dan te bedenken dat de ploeg van Dagur Sigurdsson – hij coachte Japan nog tot maart van dit jaar – negen minuten na de rust nog tegen een achterstand van 16-22 aankeek. Pas bij 24-24 sloot Kroatië weer aan, zag Japan weer los komen (25-26) maar had uiteindelijk het geluk meer dan voldoende aan zijn zijde. Mario Sostaric (6) en Kosuke Yasuhira (10) waren bij beide ploegen de succesvolste schutters.
De zaterdag werd geopend met Spanje tegen Slovenië: 25-22. Een duel waarin de Slovenen in de eerste helft de overhand hadden: 8-11. Pas bij 14-14 slaagde Spanje erin naast de Slovenen te sluipen, kreeg nu meer vat op de aanvallen en beloonde zichzelf met een 19-16 voorsprong (46’).
Slovenië gaf niet op, bleef op hun vinkentouw en gaf de Spanjaarden niets cadeau. Tweemaal Daniel Dujshebaev brachten Spanje in veilige wateren (25-21). Gonzalo Perez de Vargas, bij zijn club Barcelona tweede doelman achter de Deen Emil Nielsen, vestigde met 14 stops op 32 schoten (44%) de aandacht op zich.
Noorwegen tegen Argentinië was bij rust (22-15) al gespeeld. Kort voor de thee kreeg Sander Sagosen de rode kaart vanwege een grove overtreding. Die ruime marge handhaafden de Noren zonder al te veel problemen al kwamen de Argentijnen nog terug tot 30-26 (47’). Maar de ervaring aan Scandinavische kant kwam in de slotfase goed van pas: 36-31. Spelverdeler Tobias Grondahl (acht) en rechterflank Kristian Bjornsen (6) waren de Noorse topscorers. Leipzig-doelman Kristian Saeveraas stond een kwartier onder de lat, goed voor 5 stops op 13 schoten (39%).
Hongarije had het heel lastig tegen Egypte, was bij rust al op achterstand gekomen: 15-19. Na de thee kwam er een korte opleving: van 19-23 trok de ploeg van coach Rodriguez binnen vijf minuten de stand gelijk (23-23) en leek het weer een wedstrijd te worden.
Maar de foutenlast hield aan, de Egyptenaren – ook hier een Spaanse coach aan de lijn, Pastor - straften bijna elke misser genadeloos af: via 24-27 en 26-27 kwam Hongarije twee minuten voor tijd nog bijna langszij: Banhidi en Boka tekenden voor 30-32. Adel antwoordde, tweemaal Bodo betekende 32-33. Yahi Omar – na vijf seizoenen Veszprem komend seizoen ploeggenoot van Luc Steins en Dani Baijens bij PSG – tekende met zijn negende (plus negen assists) en Elkwakil (derde treffer) voor de eindstand: 32-35.
Twee clashes aan het einde van de zaterdag. Twee herhalingen ook van het EK 2024 waar de vier teams speelden om de eindzege.
DUITSLAND WINT NA ACHT JAAR VAN ZWEDEN
Duitsland en Zweden speelden in Keulen om brons (32-23), Frankrijk en Denemarken om goud: 33-31 na verlenging. Nu, een half jaar later, stond het viertal opnieuw tegenover elkaar.De laatste zege (32-29) van Duitsland op Zweden dateert van 2016 bij de Spelen in Rio. In dat duel wist doelman Andreas Wolff tweemaal te scoren. Na die zege volgden acht overwinningen voor de Zweden, de laatste begin mei in een oefenduel op Zweedse bodem (34-28).Beide doelmannen – Palicka (40%) en Wolff (57%) – domineerden de openingsfase die qua score langzaam op gang kwam: 2-2 na tien minuten. Vijf minuten later betekende de tik van Knorr in het gezicht van Lagergren, na VAR-momentje van de Deense arbiters, een rode kaart. Duitsland pakte snel de draad op en leidde acht minuten voor rust met 9-7. De ploeg van Gislasson hield overzicht, toonde karakter en ging met 12-11 naar de kleedkamers.In een meeslepende tweede helft slaagden de Zweden er niet in qua score afstand te nemen van een goed georganiseerd Duitsland. Vier keer nog een gelijke stand, de frustratie bij de Zweden nam toe. Duitsland bleef 'in het systeem' spelen en ging als overwinnaar van het veld: 30-27. Renars Uscins (Hannover-Burgdorf, 22 jaar) tekende voor acht treffers, ploeggenoot Johannes Golla voor vijf. Bij de Zweden kreeg Barcelona-speler Hampus Wanne de meeste streepjes achter zijn naam: acht, waarvan de helft strafworpen.
DENEMARKEN VERSTOORT FRANS FEESTJE
Denemarken en Frankrijk om 21 uur op herhaling van de EK 2024-finale. Denemarken pakte de laatste zege op de Fransen in de finale van het WK 23 in Stockholm: 34-29. Deze keer ook nog een extra tintje aan dat duel waarbij het afscheid van twee giganten centraal staat: Mikkel Hansen en Nikola Karabatic zetten na dit Olympisch toernooi een punt achter hun imposante carrière. Mogelijk komen de twee voormalig PSG-teamgenoten elkaar nog in het finaleweekeinde tegen op de vloer. Ook de Deense doelman Niklas Landin neemt afscheid van de nationale ploeg maar gaat wel door bij zijn club Aalborg. Doelman Emil Nielsen kreeg maar geen vat op de Franse aanvallers, hij en zijn ploeg moesten toestaan hoe Frankrijk die eerste vijftien minuten domineerde; 7-10. Na de wissel met Niklas Landin kwamen de Denen beter in de wedstrijd: via 14-14 ging het bij rust al deels de goede kant op: 18-17.Binnen twee minuten had Denemarken de marge op vier gebracht (21-17) en zochten de Fransen wanhopig naar aanvallende en defensieve oplossingen. Maar aan de leiding komen lukte niet: via 26-25 deelde Denemarken met een 6-0 run een geweldige tik uit. Bij 37-29 droop de regerend Olympisch kampioen voor eigen publiek af. Matthias Gidsel was goed voor elf treffers, Simon Pytlick was goed voor elf streepjes. Henri Descat tekende voor zeven doelpunten.
ZONDAG NEMEN DE VROUWEN HAL 6 IN PARIJS OVER VOOR HUN TWEEDE SPEELRONDE.
OM 21:00 UUR WORDT DE DAG AFGESLOTEN MET FRANKRIJK TEGEN NEDERLAND.