DUITSLAND DOMPELT FRANKRIJK IN ROUW; SPANJE MET HAKKEN OVER DE SLOOT; SLOVENIË VERRAST NOORWEGEN
De teleurstelling onder het merendeel van de 27.000 fans in Lille was enorm: hun favorieten, regerend Olympisch kampioen Frankrijk had het na tien minuten verlenging af moeten leggen tegen een sterk spelend Duitsland: 34-35. De druiven dus heel zuur. Een nieuwe Olympische droom aan diggelen: men had Nikola Karabatic zo graag die ene ontbrekende prijs op zijn lange palmares zo gegund. Maar het mocht niet zo zijn. Titelhouder Frankrijk won op drie van de laatste vier Spelen de gouden medaille.
Aan doelman Andreas Wolff had Duitsland niet echt enig houvast: 0 tops op 11 schoten is een doelman van het kaliber Wolff onwaardig. Zijn vervanger David Späth daarentegen toonde opnieuw aan uit het goede hout te zijn gesneden: 14 / 36 = 39%! De Franse vedetten mogen wat dat betreft bij ook zichzelf te rade waarom het in de slotseconden van de reguliere speeltijd fout ging. Duitsland liet in een meer dan spannende slotfase drie strafworpen onbenut en leek de uitschakeling nabij.
Bij 27-29 voor het gastland leek er helemaal geen vuiltje aan de lucht, Frankrijk was hard op weg naar de halve finale. Maar: eerst prikte Renars Uscins (Hannover) de bal langs de voortreffelijk keepende Vincent Gerard, bij het nemen van de beginworp, met nog amper zes tellen te gaan, verspeelde Barcelona-ster Dika Mem – tien treffers uit vijftien pogingen - wel heel erg knullig de bal. De bal ging vliegensvlug naar voren: vlak voor de zoemer was het opnieuw de 22-jarige Uscins die Gerard – 24 stops - klopte en extra speeltijd op de klok zette: 29-29.
Uscins opende de verlenging, tweemaal Descat was het antwoord. Beiden namen ook de volgende twee treffers voor hun team voor hun rekening: 32-33. Toen Juri Knorr wat veel vrijheid kreeg (33-33) en de spelverdeler even later Johannes Golla aan de lijn vond (34-33) moest Frankrijk – hevig geschrokken – alles uit de kast halen: Remili tekende vijftien tellen voor affluiten voor 34-34. Amper tien tellen later leverde de snelle beginworp via -wie anders – Uscins (14 treffers, 21 pogingen) de winnende treffer op: 35-34. De teleurstelling bij Nikola Karabatic in zijn laatste officiële duel was enorm.
TOCH SPANJE
Eerder op de dag openden Spanje en Egypte de reeks van vier duels in de kwartfinale. De Spaanse ploeg zat nog niet lekker in het toernooi en had ook deze keer heel wat geluk nodig om de pot winnend af te sluiten. Vlak voor de rust drukte Egypte de 7-9 voorsprong om in 8-12. Tot dat moment verdiend. Ook bij 12-14, 14-18 en 16-20 (45’) was er niets aan de hand. Twee minuten voor tijd kwam de gelijkmaker (24-24) van Gomez, die negen keer zou scoren. Elderaa (acht keer raak) en Serrano zorgden voor de verlenging. De minimale voorsprong van één treffer, zes seconden na de hervatting, werd door de Spaanse ploeg met hand en tand verdedigd: 29-28.
ZWEDEN BUIGT VOOR DENEMARKEN
De Scandinavische clash tussen Denemarken en Zweden leek na ruim twintig minuten een prooi voor de Denen: 13-9. Halfweg was er echter nog niks beslist: 16-16. De Zweden draaiden binnen drie minuten de 21-19 achterstand om in een 21-22 voorsprong. Ook nu werden de belangen voor beide ploegen groot: er stond een grote reputatie op het spel. Verliezen was geen opite.
Acht minuten voor tijd kwam Denemarken op 29-28, Pytlick (9 treffers) deed er nog eentje bij: 30-28. Wat de Zweden ook probeerden - Hampus Wanne tweemaal - de treffer van Jörgensen kon niet meer worden weggepoetst: 32-30. De laatste treffer van Felix Claar - op minder dan vier minuten - was het laatste wapenfeit.
SLOVENIË VERRAST NOORWEGEN
Het laatste duel in de kwartfinale ging tussen Noorwegen en Slovenië. De Noren waren vooraf favoriet, maar vanaf 6-6 was de ploeg van Jonas Wille op achtervolgen aangewezen: 12-16 bij rust. Het Noorse spel kwam maar niet op gang. Ook in de tweede helft koesterden de Slovenen een marge van drie en vier treffers: 18-22 (43').
Dertien minuten voor tijd gloorde er hoop voor de Noren: 23-25. Maar Dolenec, Janc, en Zarabec hielden de doelpuntenproductie in gang: 24-29. Daar konden drie opeenvolgende treffers van Tobias Grondahl niks meer aan veranderen: 28-33. Spelverdeler Aleks Vlah was goed voor 11 Sloveense treffers, bij de verleizende Noorse ploeg kwam Alexander Blonz (linkerhoek) tot zeven scores. Slovenië toch enigszins verrassend naar de halve finale waarin Denemarken vrijdag de tegenstander is.
cover De pas 22-jarige Renars Uscons (links) was de held bij Duitsland met 14 treffers in het gewonnen duel met regerend Olympisch kampioen Frankrijk
foto IHF