Nieuws

DROOM SPAT UITEEN: ZESDE CL-TITEL GYÖR TEN KOSTE VAN DEBUTANT BIETIGHEIM

Door Frits Feuler – Voor de vrouwen van SG BBM Bietigheim was het de belangrijkste wedstrijd in de historie van de club, meteen ook het laatste onder die naam. Na de zomer verandert die in HB Ludwigsburg. In de finale van de Champions League 2024 was tegenstander Györ echter gedrevener en oppermachtig en kroonde zich voor de zesde keer tot Europa’s beste ploeg: 30-23. Voor Bietigheim rest slechts de gedachte dat de ploeg, sinds 1992, de beste Duitse prestatie in het clubhandbal bij de vrouwen neerzette.

Bij deze tiende editie van de FINAL4 in Boedapest reikte voor het eerst een Duitse ploeg tot de finale. Met Kelly Dulfer, Inger Smits, maar zonder de nog immer revaliderende Danick Snelder en aanvoerder Xenia Smits. Niet onbelangrijk: ook keeperstrainster Jasmina Rebmann-Jankovic dient bij alle lofuitingen te worden aangehaald.

De beide Oranje-internationals kunnen terugkijken op een prima weekeinde. Hun individuele prestaties, altijd ondergeschikt aan het teambelang, mogen er zeker zijn. Over twee duels scoorde Kelly Dulfer zeven keer en had acht assists in huis, ploeggenote Inger Smits kwam met zeven treffers en zes assists dicht in haar buurt. “Daar werk je het hele jaar hard voor,” verklaarde het duo op een eerder moment in Boedapest al.

Met Silje Solberg in de plaats van Rinka Duijndam begon coach Per Johansson aan het cruciale duel: winst was ‘een must’,  want de Hongaarse ploeg had beker en landstitel al aan de concurrent uit Ferencvaros moeten laten. Dwingende ogen dus, al liet de Zweedse coach zich daardoor niet van de wijs brengen. De club had al vijf titels op zak: 2013, 2014, 2017, 2018 en 2019. In de halve finale, een etmaal eerder glipte de ploeg langs het hevig spartelende Esbjerg: 24-23.

Hij zag ditmaal zijn ‘sterren’ vanaf acquit volle bak vooruit gaan: via 3-1 – coach Vesteraard vluchtte op dat moment al in een time out - 7-3 en 13-7 lagen de kaarten bij rust op tafel: 17-12. In de sfeervolle MVM Dome kreeg Bietigheim niet echt de druk op de tegenstander. “Als ploeg maakten we het ons onnodig lastig, we begrepen elkaar niet altijd goed. Geen verwijt,” aldus Inger Smits. “Maar dit Györ was in beste doen, dan moeten we 150% zijn willen we überhaupt een kans maken,” liet aanvoerder Xenia Smits optekenen. Bietigheim poogde nerveus, daar waar het Hongaarse sterrenensemble de ene na de andere fraaie treffer scoorde en defensief, met een uitstekende Silje Solberg, de rijen gesloten hield. De keuze van Johansson voor Solberg zou zich tijdens dit duel dubbel en dik uitbetalen. Dit in tegenstelling tot Gabriela Moreschi die haast moedeloos werd van de vele tegentreffers: ze kon bij lange na niet tippen aan haar prestatie in de halve finale tegen Metz. De teleurstelling was van haar gezicht af te lezen.

GYÖR STERKER

De Hongaarse defensie leek voor Bietigheim nauwelijks uit het verband te spelen. Na twaalf minuten lukte het Antje Döll de eerste strafworp langs Solberg te leggen. Haar volgende treffer voor 8-4 was het eerste na ruim tien minuten van ‘droogte’ bij haar ploeg. De snelheid van de balcirculatie waarmee Györ de Duitse defensie ontmantelde, de medogenloosheid in de dekking, alles was een genot om naar te kijken voor de bijna negentienduizend fans. Steeds meer werd duidelijk dat de nieuwe CL-kampioen uit Hongarije zou komen, als opvolger van driemaal Kristiansand.

Bietigheim toonde mogelijk iets teveel respect, raakte geïmponeerd door de power die de tegenstander op alle posities op de mat legde. Kelly Dulfer werkte zich een slag in de rondte, maar haar passes naar de lijn vonden niet altijd een vervolg door Sofia Hvenfeldt die meermaals Solberg als winnaar uit de duels tevoorschijn zag komen. Nog eenmaal zette Györ voor de pauze aan en nam vooralsnog genoegen met 17-12.

In de kleedkamer leek Bietigheim nieuwe moed te hebben verzameld: Solberg wilde nog niet meewerken. Faluvegi drukte er toch eentje binnen na bijna drie minuten. Daarna begon de grote show van de Noorse sluitpost. Aanvallend deed ook Estelle Nze-Minko opvallend dingen, de twintigste van Line Haugsted werd door de Hongaarse fans luid bejubeld. In het groen-witte vak werd al een voorproefje op een goed afloop genomen. De aanmoedigingen werden steeds luider en intensiever, die vonk sloeg over naar de actrices op het veld. Bietigheim oogde, na het duel tegen Metz nauwelijks een etmaal eerder, vermoeid. Mala kon de marge nog op vijf houden (21-16) omdat Györ even ‘van de rails’ dreigde te lopen. Lønborg voor Moreschi onder de Duitse lat leverde niet meteen resultaat op, Johansson spoorde zijn ploeg tot nog meer arbeid aan en had ook een extra bespreking met zijn ploeg nodig aan de zijlijn. Kort daarna was zijn inbreng op het scorebord duidelijk: 25-18. Bietigheim wist ‘sneaky’ driemaal te scoren, verontrusten deed het de tegenstander niet, omdat Bietigheim ook in die fase aanvallend teveel missers liet opschrijven. Met een eindscore van 30-23 en 16 stops op 38 schoten (42%)  van Solberg kon het feestje beginnen. De ploeg wacht maandag in eigen omgeving een grootse huldiging.  

Voor Yvette Broch kwam er in dit weekeinde, zonder ook maar één minuut speeltijd, een einde aan haar lange carrière. De lijnspeelster die in aanloop naar het WK waar ze door Johansson – toen nog geen coach in Györ – ook gepord werd om zich voor de Spelen beschikbaar te stellen, had een paar minuutjes zendtijd verdiend. Johansson dacht daar anders over. De wetten in topsport zijn hard.

Ook Rinka Duijndam stond weliswaar tussen de feestende fans en ploeggenoten maar de omgehangen medaille als winnaar van de CL voelt toch iets anders door de geringe speeltijd die ze dit seizoen in Györ heeft mogen krijgen. Bij Rapid Bucuresti liggen nieuwe kansen.

Danick Snelder was trots op haar ploeggenoten die ze graag nog van dienst had willen zijn. De bij Oranje gestopte lijnspeelster heeft teveel last van haar knie en ziet haar mooie loopbaan in het handbal ook als beëindigd. “Maar ik heb boven in de box onwijs genoten van deze ploeg, dat is vanavond wel een feestje waard!”

BEKIJK HIERONDER DE SAMENVATTING VAN DE CL-FINALE 2024:

cover De nieuwe CL-kampioen komt uit Györ

foto EHF / kolektiff

Deel dit bericht