Nieuws

DONNA BAKKER A TROUVÉ SA PLACE À SAINT-AMAND

Door Frits Feuler – Negen jaar lang speelde ze voor het Amsterdamse VOC. Vanuit de jeugd klom Donna Bakker stap voor stap richting de hoofdmacht waarmee ze eenmaal de landstitel en een keer de beker wist te winnen. Op de Handbal Academie werd nog meer richting ‘professioneel handbalster’ toegewerkt. Met een bronzen WK-medaille met de U20  afgelopen zomer in Noord-Macedonië als kroon op een mooie tijd in de nationale jeugdselecties.

Deze zomer maakte ze de overstap naar de hoogste Franse liga. De 20-jarige rechterhoekspeelster werd door Fabian van Olphen en Eva Wortmann in contact gebracht met Saint-Amand, in het noordwesten van Frankrijk, vlak over de grens met België, op ruim drie uur rijden van Amsterdam. “In het najaar van 2023 heb ik een aantal trainingen gevolgd, de club zat voor dit seizoen verlegen om de positie op rechts over te nemen. Niet als opvulling maar als volwaardig selectiespeelster. Het eerste gevoel bij de mensen van de club was goed, ik besloot die stap te wagen. Het was immers mijn droom om ooit in het buiteland te spelen.”

Veel leeftijdsgenoten gingen Bakker voor: de een naar Denemarken, anderen naar de Duitse of zelfs de Hongaarse competitie. “De gesprekken nadien met Fabian en Eva voelden goed, ook het advies van Angela Malestein na mijn debuut in het grote Oranje hielp mij enorm. Wat kun je verwachten bij een transfer naar het buitenland? Waar moet je vooral op letten en wat moet je misschien niet doen?  Angela, is iemand waar ik altijd tegen op heb gekeken, zij heeft inmiddels zoveel ervaring! Ook mijn ex-ploeggenote Alieke van Maurik, nu bij Dortmund, heeft al heel wat ervaring kunnen opdoen en mij van tips voorzien.”

CONTACT

Bij het WK afgelopen zomer kwam Bakker ook in contact met haar huidige trainster bij Saint-Amand, Edina Borsos-Szabó (59), voormalig trainster bij onder meer het Hongaarse Erd en als assistent jarenlang actief bij de Franse bondscoach Oliver Krumbolz. Nu is ze gelijktijdig met haar taak bij de club ook coach van de USA-selectie. Ze nam deel aan drie Olympische Spelen, speelde in 15 internationale competities. In 1997 beëindigde ze haar actieve loopbaan en stapte in het trainersvak. Zij wordt door velen gezien als ‘een inspirator voor de nieuwe generatie handballers’. “Ik leer mijn ploeg om te winnen maar ook om verlies te accepteren,” is een van haar veel gebezigde uitspraken.

Met de Hongaarse coach heeft Bakker het dus goed getroffen. Net als met haasr vorige trainers. Rachel de Haze, Ricardo Clarijs, Per Johansson, Jolanda Breugem, Elly-An de Boer, “ somt ze op. “Daar mag je als speelster je handjes bij dicht knijpen als deze mensen grotendeels mee helpen in je handballoopbaan. Maar vergeet vooral Rick Louw niet die achter de schermen op de HandbalAcademie maar ook tijdens het EK U17 en WK U18 ontzettend goed werk verzet, waar wij individueel en als ploeg van profiteren en waar weinig mensen weet van hebben. Dat alles maakt voor mij die keuze voor een nieuwe club wat makkelijker. Ook Borsos kan mij zeker helpen mij verder te ontwikkelen. Daarnaast is de mengeling van een aantal internationals in de ploeg ook een belangrijk deel voor mijn verdere stappen op de handballadder. Uiteindelijk wil iedereen in de nationale ploeg zijn plekje bemachtigen, de weg daar naar toe is niet altijd makkelijk.”

Naast het Franse deel van de selectie telt de ploeg zes nationaliteiten: Angola, Kameroen, Slovenië, Denemarken, Brazilië en sinds de zomer dus Nederland zijn vertegenwoordigd. “In de competitie mag je per wedstrijd met slechts vijf buitenlanders spelers, Julia Rodrigues, onze 20-jarige Braziliaanse, moet nog vaak geduld hebben om speelminuten te maken.” Die competitie begon al na twee wedstrijden, een thuiswedstrijd tegen streekgenoot Sambre Avesnois en een uitwedstrijd - een zes uur durende busreis - naar Brest Bretagne. Meteen een topaffiche, meteen een andere beleving ook. “We gaan nog naar alle uithoeken van Frankrijk, enorme afstanden. Hele dagen onderweg. Het hoort erbij. Nu, vandaag, hebben we een testdag, zo ongeveer als we ook op de Academie moesten afwerken. Daarna enkele dagen vrij waardoor ik naar een wedstrijd van mijn vriend Giel vanLisdonk bij Bevo kan gaan kijken. De eerstvolgende competitiewedstrijd is op 3 januari.”

TAAL LEREN

Zoals elk verblijf in het buiteland – Bakker tekende voor twee jaar – is de vreemde taal een enorm punt van aandacht. “Luisteren naar wat in het Frans verteld wordt, lukt me wel, alleen spreken is beduidend lastiger. Binnenkort begin ik met lessen om die spreekvaardigheid onder de knie te krijgen. Die buitenlandse speelsters, op de Deense na allemaal internationals, zijn echt prima meiden. Over het algemeen spreken wij onderling Engels met elkaar, voor de Franse meisjes is Engels dan weer een lastige taal. Maar samen komen we er wel uit.” Haar studie staat dit jaar op een laag pitje. Begrijpelijk. “Volgende zomer start ik met de opleiding Commerciële economie aan de Johan Cruyff Academie, alles online. Dat is voor mij het makkelijkste om te doen,” kijkt ze vooruit. “Die opleiding is afgestemd op topsporters, dus dat komt wel goed.

Bakker heeft in d’r eentje een appartement in gebruik, om de hoek woont haar haar Sloveense ploeggenote Ema Hrvatin.. Een verschil ineens met haar jarenlange aanwezigheid op Papendal. Ook thuis werd er goed voor haar gezorgd. “Op Papendal werd heel veel voor je geregeld, tot en met het eten toe,” kijkt ze op die intense periode terug. “Nu kook ik zelf verschillende gerechten, combinaties van vlees en vis. Had gedacht dat zoiets heel moeilijk zou zijn, maar het valt best mee!” Nu moet ze haast alles zelf doen: koken, wassen, poetsen, boodschappen doen. “Je hoort mij niet klagen!” lacht ze. “Het was even wennen maar ik heb gelukkig alles snel onder controle gekregen.”

NIEUWE OMGEVING

Puntje van gemis: haar elfjarig hondje is in Amsterdam achter gebleven, wel in goede handen bij haar ouders die regelmatig de oversteek naar Noord-Frankrijk maken. Met haar ploeggenote Emma heeft ze een uitstekende band opgebouwd. “We rijden samen naar de training en wedstrijd. Zelf heb ik nog mijn eigen autootje dat voornamelijk gebruikt wordt om heen en weer richting Nederland te rijden. Toen ik pas geleden een paar dagen ziek was, maakte Ema een lekker soepje voor mij. Ik denk dat dat wel de toon zet over onze band!” Duidelijk is voor Bakker het enorme verschil tussen een grote stad als Amsterdam en een stadje als Saint-Amand, vlak over de grens in Doornik en in de buurt van Valenciennes, in de Hel van het Noorden. Amper 16.000 inwoners. “Op zich wel leuk, maar om te shoppen moeten we toch richting Lille gaan,” geeft Bakker aan. Oranje volgt ze natuurlijk op de voet. “Er zit per slot van rekening een paar vriendinnen bij waarmee ik voorheen heb samengespeeld bij VOC,” geeft ze aan. “Contacten, ook met de rest van de U20-ploeg, blijven, zoiets verwatert niet. Noem het ‘vriendschappen voor het leven’. Dat soort zaken moet je koesteren.”

De fanatieke hoekspeelster is dus goed aangekomen in Noord-Frankrijk. Zeven competitieduels op de teller, 11 keer raak uit 25 pogingen. Ook door naar de volgende bekerronde. ‘n Aardige binnenkomer bij een club die sfeer en ambitie uitstraalt, weet Bakker inmiddels. “Je speelt hier in deze competitie voor honderden fans, ieder duel een belevenis. Het verre reizen neem je dan maar op de koop toe: we maken heel wat kilometers, vooral per trein want dat is over de grote afstanden het beste en snelste vervoermiddel.”

Het doel met haar nieuwe ploeg voor dit seizoen is duidelijk: niet degraderen. Een andere opdracht dan de laatste jaren bij VOC waar er steeds om de knikkers werd gespeeld. Dit seizoen wordt anders, beseft Bakker als geen ander. Ze gaat die nieuwe uitdaging maar al te graag aan.  

VIJF SPEELSTERS IN HOOGSTE FRANSE LIGA
Vijf Nederlandse speelsters komen dit seizoen uit in de hoogste Franse liga. Tot nu toe zijn 7 van de 26 competitieduels afgewerkt. Naast Donna Bakker (Saint-Amand, 11/25 treffers) zijn Nyala Krullaars (Stella St. Maur, 17/35), keepster Kristy Zimmerman (Toulon, slechts één duel gespeeld), Laura van der Heijden (Chambray Touraine, 16/40) en Lisa Vlug (Achenheim-Truchtersheim, 6/13) in de Ligue Butagaz Energie – liga actief.

cover Donna Bakker wisselde deze zomer het groene shirt van VOC in voor het geel van Saint Amand

foto privé / Pierre Violet

 
 
Deel dit bericht