DEBUTANT KTSV EUPEN OP DREMPEL VOLGENDE EUROPESE RONDE

Door KTSV Eupen – De vrouwenploeg van KTSV Eupen hebben hun Europees debuut met een overwinning ingezet. In een uitverkochte sporthal aan de Stockbergerweg werd het eerste duel op het Europese podium met een 36-27 zege op Zalgiris Kaunas uit Litouwen.

KTSV Eupen kende een perfecte start tegen de gasten uit Litouwen. Kaye Kriescher scoorde het eerste KTSV-doelpunt op Europees niveau en bezorgde de ploeg in die eerste minuut een 1-0-voorsprong. Kort daarna verhoogde Nolwen Dattolico de score naar 2-0 voor de gastheren. Dit werd gevolgd door doelpunten van Buerschaper en Beckers voordat de gasten uit Litouwen het eerste doelpunt scoorden: 4-1. De gasten uit Litouwen kwamen in de daaropvolgende minuten beter in de wedstrijd en brachten de score in de twaalfde minuut terug naar 5-6.

Celine Clermont legt namens Eupen aan voor een doelpoging, foto Bernd Rosskamp

Eupen was defensief best goed, maar de thuisploeg maakte in de aanval te veel fouten, waardoor de Litouwsen in de 17e minuut gelijk maakten: 9-9. Jody Nüchtern bracht de KTSV met Eupen weer op voorsprong.  Vanaf de 20e minuut profiteerde Kaunas van overtal om terug te komen tot 11-10. Het antwoord van Eupen volgde in deze situatie met de score op 12-10 toen de ploeg nog altijd met twee speelsters minder op het veld stond. Met één speelster nog minder op het veld verhoogde Lauranne Beckers de score naar 13-10. Lynn Buerschaper tilde vier minuten voor rust de stand naar 15-11. Kaunas bleef op het vinkentouw, de ruststand werd op 18-15 bepaald.

Aan het begin van de tweede helft verhoogden twee doelpunten van Eupen de voorsprong naar vijf: 20-15. In de 37e minuut voltooide de attente Ilone Le Brigand haar succesvolle verdedigende actie met als doel de stand op 23-17 te brengen. Het was ook Le Brigand die de score een kwartier voor tijd opvoerde naar 26-19.

DUBBELE CIJFERS

Kort daarna breidde Celine Clermont, die tot dan toe nogal wat pech had gehad, de voorsprong van de de Belgische vice-kampioen uit naar acht doelpunten: 27-19. En die voorsprong zou nog verder moeten groeien en daarmee het vooruitzicht op de derde ronde in de EHF Cup. Tien minuten voor affluiten hingen de bordjes op 30-20.

In de daaropvolgende vier minuten wisten de gasten uit Litouwen weer een beetje hoop te herwinnen, de riante voorsprong dreigde weg te smelten. Vier doelpunten op rij van de Litouwers dwongen KTSV-coach Reinertz tot een time-out. Jodie Nüchtern maakte een einde aan de bijna vijf minuten durende doelpunten-droogte: 31-24.

150 tellen voor tijd schitterde de 17-jarige Elisabeth Pohen met een belangrijke redding bij een strafworp. Uiteindelijk werd het een duidelijke 36-27 overwinning voor de KTSV Eupen, wat een grote stap betekent richting de volgende ronde op het Europese podium.

De tweede wedstrijd in deze tweede ronde van de European Cup vindt zaterdag om 16:00 uur plaats in Litouwen.