Nieuws

COACH NOORSE VROUWENPLOEG HERGEIRSSON STAPT NA EK OP

Bron: Handball.no / Lars Hojem Kvan – Het EK in Oostenrijk/Zwitserland/Hongarije in december 2024 zal zijn laatste toernooi worden als hoofdcoach van de nationale Noorse vrouwenploeg. Thorit Hergeirsson trad in 2009 in deze functie in dienst, nadat hij eerder assistent was van Marit Brevik. Vorige week gaf ook Per Johansson te kennen te stoppen bij Nederland en werd in Frankrijk Olivier Krumbholz afgelost door Sébastien Gardillou.

“Ik had een paar weken vakantie na de Olympische Spelen. Toen dat voorbij was, leek het mij duidelijk dat het goed was om te stoppen,” zegt Thorir Hergeirsson in een persbericht van de Noorse Handbal Federatie. “Ik heb misschien nog 10-12 jaar te gaan in mijn professionele leven, en ik wil iets anders doen. Ik zit sinds begin jaren negentig in het handbal op het hoogste niveau en aan alles komt ooit een einde. Het is goed om na het EK in december te stoppen. Tegelijkertijd krijgt de nieuwe coach een nieuw team voor een ​​periode van vier jaar, en dat vind ik eerlijk. De Noorse Handbalbond (NHF) is daar altijd mee bezig geweest en ik steun dat,” zegt Hergeirsson.

30 JAAR ACTIEF IN TOPHANDBAL

Met Hergeirsson als bondscoach hebben de Noorse handbalsters tot nu toe in totaal tien kampioenstitels gewonnen: vijf EK's, drie WK's en twee Olympische Spelen. “Dat Thorir Hergeirsson nu heeft besloten af ​​te treden als bondscoach is verdrietig, maar tegelijkertijd begrijpelijk. Hij heeft 30 jaar voor en met het Noorse handbal gewerkt: als ervaren professional, als clubcoach, als belangrijke assistent-coach in het team van Marit Breivik en de laatste 15 jaar als coach en topmanager van de succesvolle vrouwenploeg,” laat voorzitter Kåre Geir Lio weten.

Om te vervolgen:En welke resultaten heeft hij samen met de zijnen bereikt! Zeven medailles in acht jaar samen met Marit, en daarna zestien medailles – de meeste goud – als hoofdcoach. Hij is een steunpilaar in het Noorse handbal en in de Noorse sport. Het Noorse handbal zal hem niet alleen missen vanwege de resultaten, maar ook vanwege de manier waarop hij zijn werk heeft uitgevoerd. Altijd enthousiast, hardwerkend, deskundig en voortdurend op zoek naar ontwikkeling en verbetering. Een teamspeler die het Noorse handbal altijd heeft gewaardeerd en een briljante leider voor die missie en de mensen waarvoor hij verantwoordelijk is geweest. Het Noorse handbal is Thorir eeuwig dankbaar,” steekt Lio de loftrompet.  

LAATSTE KLUS

Hergeirsson zal het nationale team daarom voor het laatst tijdens het EK in Oostenrijk/Zwitserland/Hongarije leiden, voordat zijn contract op 31 december 2024 afloopt. Het bestuur van de Federatie besprak het verdere proces tijdens de bijeenkomst in Bodø afgelopen weekend, en informeerde de speelsters. “Er zijn nog een aantal andere taken en contracten van toepassing voor de toekomst waar we dit najaar tijd aan moeten besteden. Het werk is omvangrijk. De ambitie om een ​​nationaal team aan de top van de wereld te hebben moet worden voortgezet, dus het is een veeleisende en belangrijke rol die moet worden vervuld. Ik wil voldoende tijd aan het proces besteden, maar tegelijkertijd willen we niet dat het meer tijd kost dan nodig is,” zegt de secretaris van de Noorse handbalbond, Erik Langerud.

cover Thorir Hergeisson (links) sluit na het EK een imposante en succesvolle carrière af als coach van de Noorse vrouwenploeg

foto Rob Creemers / archief HSP

Deel dit bericht