RAPID BUCURESTI, KRISTIANSAND KANSLOOS IN CL; ZWAAR VERLIES VZV
Frustrerend. Zo ongeveer moeten de handbalsters van Rapid Bucuresti zich hebben gevoeld na de kansloze nederlaag in Champions League ronde 9 bij Brest Bretagne: 33-21. Een helft konden de Roemeensen nog bijhouden, maar vlak voor de rust drukte Brest door naar 15-9. Na de rust grotendeels eenzijdig spel, de nummer twee uit groep B kon lekker uitspelen naar zesde zege. Polman scoorde twee keer uit zeven pogingen, Duijndam kwam niet binnen de lijnen. Rapid belandt door dit verlies op de achtste en laatste plek, met slechts drie punten. Gelijk met Buducnost. De marge naar een plek in de achtste finales – de zesde – bedraagt drie punten. Eerst komen Odense en Esbjerg in ronde 10 en 11 op bezoek.
Ook Nykobing – met viermaal Zoë Sprengers – zit een vervolg in de CL er na veertien wedstrijden bijna niet meer in. In eigen hal verloor de Deense ploeg met 28-31 van Podravka. Ferencvaros, met vijf uit zeven voor Angela Malestein, verdedigde met succes de koppositie in groep A met een 22-27 (11-15) zege bij Krim Mercator. Zaterdag is er in de eigen ERD Arena het duel met Metz. Kristiansand blijft dit seizoen kwakkelen in de Europese topcompetitie. Bij Buducnost, tot dan één punt, moest de Noorse kamopioen buigen: 26-20. Treffers van Abbingh (8 uit 13), Freriks (4 uit 4) en Nüsser (1 uit 3) bleken niet voldoende voor belangrijke punten. Tussen twee competitieduels door komt Esbjerg naar Zuid-Noorwegen en reizen Abbingh en co een week later naar Odense. Op 9 februari is Györ te gast in de Aquarama.
ZONDAG
Esbjerg leek halfweg, in het thuisduel met Ludwigsburg, in verloren positie: 12-20. Niet een keer slaagde de ploeg rond Henny Reistad (11 uit 16) erin in die eerste helft aan de leiding te komen: via 5-5, 7-11 en 9-13 kwam de Duitse kampioen met een 0-5 run zelfs op 9-18. In de tweede helft moest Esbjerg alles geven om niet uit koers te raken. Van der Helm verrichtte vooral defensieve arbeid, Sarah Dekker – goed voor vier uit zes – kon ook aanvallend aan de bak. Zes minuten voor tijd (25-27) was alles weer mogelijk, Carlson antwoordde meteen namens Ludwigsburg. Tweemaal Solberg en eenmaal Reistad brachten de fans op de banken: 28-28. Döll benutte een pingel, Reistad met haar elfde: 29-29. Maike Thomaier leek met haar vijfde de punten voor de bezoekers te hebben veilig gesteld (58’32) maar Sarah Dekker rondde een laatste aanval perfect af voor de meer dan verdiende gelijkmaker: 30-30.
In Odense was er de terugkeer van Dione Housheer en Bo van Wetering bij hun oude werkgever. De nummer twee in groep B, Odense kon bij een thuisoverwinning op Györ over de Hongaarse ploeg heen wippen: 12 om 13 punten. In de eerste helft had Odense het lastig: 5-3 en 7-6 waren de laatste voordelige tussenstanden voordat de ploeg van Per Johansson via 9-9 en 9-11 doorstootte naar 12-15. Die marge hield stand tot aan de rust: 15-18. Na de thee bleef de marge steeds in Hongaars voordeel. Tweemaal was het bibberen: Viktoria Lukacs mocht bij 19-21 (37’) met rood naar de kant. Twaalf minuten later (26-28) werd lijnspeelster Kari Bratset-Dale met een ernstige blessure aan haar rechterknie van het veld gedragen. Verder dan vier keer een gelijke stand in de laatste twintig minuten kwam Odense niet: 32-34. Dulfer verrichtte louter defensieve taken, Housheer kwam tot 8 uit 9 en vijf assists, Van Wetering scoorde in de eerste helft tweemaal. Ten Holte )kon niet meer doen: 4 op de 31 schoten wist de Oranje-keepster te pareren. Ook Van Vliet werkte hard in de dekking, kwam aanvallend niet tot treffers.
Bij Metz tegen CSM Bucuresti hield de Roemeense kampioen tot 5-7 de overhand. Een 3-0 run naar 8-7 bracht de ploeg van coach Emmanuel Mayonnade voor het eerst op kop. Inger Smits tekende voor 8-8 en legde 100 tellen voor de rust met haar tweede de tussenstand vast: 13-12. Tot 18-15 lag de Franse kampioen op kop, zag vervolgens Pasztor en Ostergaard de score gelijk zeten: 18-18. Tot 22-22 ging het om en om, een tussensprintje van de thuisploeg bracht CSM op de knieën: via 25-22 naar 27-24. Neagu was zes keer trefzeker voor CSM, Smits scoorde 2 uit 2 en had 1 assist. Bij Metz was lijnspeelster Sarah Bouktit met zeven scores goed op dreef.
EUROPEAN LEAGUE
Gestart werd met speelronde 1 van 6 in de groepsfase, met vier groepen van vier ploegen. De nummers een en twee gaan door. Thüringer - tweemaal Hendrikse, vier keer Nooitmeer - opende in groep A sterk door Larvik in eigen huis te verslaan: 43-35. Dortmund, zonder Tess Lieder, ontving het Roemeense Valcea. Vollebregt opende de score. BVB kwam nog op 3-1 en moest de gasten tot tien minuten voor de rust (9-9) voorrang verlenen.
Na dertig minuten keek de ploeg van coach Henk Groener tegen een 14-16 achterstand aan. Ook in de volgende dertig minuten lukte het Dortmund niet om de score in eigen voordeel te draaien: Tien minuten voor tijd (24-25) was men dichtbij, maar het antwoord kwam snel van de Roemeense ploeg: 26-29 (54’). Verloren pot, denk je dan. Antl en tweemaal Campos Costa zetten de bordjes op ruim twee minuten van het eindsignaal gelijk: 29-29. Asma Elghaoui voor 29-30, opnieuw Antl voor 30-30 en Campos Costa zelfs voor de 31-30 (dertig tellen voor tijd). Maar de Hongaarse lijnspeelster Asma Elghaoui bepaalt de eindstand met haar vijfde treffer, evenveel als Maidhof en Zschocke en de Zweedse Hagman met vier treffers. Bij Dortmund komt Vollebregt op 1 uit 3, Van Maurik scoort niet maar krijgt wel twee assists achter haar naam. Herning-Ikast en Sola zijn de andere tegenstanders van Dortmund in groep B.
In groep C hield Blomberg-Lippe tegen Dijon de punten in eigen huis: 35-30. Mosonmagyarov, met Pipy Wolfs, ging op bezoek bij het Poolse Zaglebie en verloor met 29-31. Groep D: Bensheim-Auerbach rondde de reis naar het Noorse Frederikstad af met een ruime 28-39 zege. Keepster Helen van Beurden was in 22 minuten onder de lat goed voor 6/24 stops. Bera Bera en Paris ’92 zijn de twee overige opponenten.
EUROPEAN CUP
In het eerste van twee duels in de achtste finales van de European Cup reisde VZV naar het Griekse Ionias. Anna Buter tekende voor de eerste treffer op Griekse bodem. De thuisploeg hield tot 4-3 de leiding, zag VZV via Schop en Van der Geest weer overnemen voor 4-5 (9’). Bij 9-9 schoten de Grieksen driemaal met scherp (12-9) en deden dat vervolgens nog een keer: van 12-10 naar 15-10 (24’). VZV dus onder druk, Hölscher kon nog een speldenprikje uitdelen (15-11) maar twee tegentreffers brachten de thuisploeg op het juiste spoor: 17-11. Buter en Van den Hoek antwoordden nog wel maar met een voordelige marge van zes (19-13) kon de thuisploeg met een gerust hart aan de thee.
VZV startte vrij slordig aan het tweede bedrijf: technische fouten, te weinig goedlopende combinaties en een haperende scoremachine. De Griekse defensie ging nog fanatieker te werk, de VZV-aanvallers waren, zo leek het, wel wat onder de indruk. Bij 23-14 (12’) achtte coach Edwin Janssen de tijd gekomen om zijn ploeg nog een keer – en nu indringender – toe te spreken. Vanaf de lijn tekende Van Splunter voor de twaalfde Nederlandse treffer, meteen gevolgd door een tegendoelpunt en een score van Van der Geest: 25-16. Bij 26-16 kwam de marge voor het eerst in de dubbele cijfers. Nee, dit was niet hét duel waar heel VZV zo lang naar had uitgekeken.
VZV had nog een kwartier de tijd om dat andere vaatje te vinden waaruit getapt kon worden. Aanvallend zit de hele ploeg muurvast. Nog maar een gesprek aan de kant (19’). Kan Janssen bij 28-17 de ploeg nog op de rails krijgen? Kuilboer voor 28-18, vleugje hoop, te makkelijk zeilt de bal vervolgens vanaf de rechterflank over Bakker in de lange hoek. Een tijdstraf vanwege te vroeg toelopen kan er ook nog bij. Opnieuw vanaf de flank: 30-19. Het verschil neemt – te – grote vormen aan. Dit VZV is niet hét VZV, actueel koploper in de eredivisie. De 31-19 vanaf de linkerhoek door Buter, mooie actie, dat zeker. In het centrum krijgt de lijnspeelster even geen aandacht: Bam! Lukt het eenmaal, dan ook tweemaal: 33-19. En, alsof het niet genoeg is: tijdstraf tegen. Uit de tegenaanval prikt Staal nog even tegen (33-20). De mooiste treffer komt op naam van Van den Hoek die een lange bal van Bakker vlak voor de cirkel weet te vangen en stijlvol afrondt voor de 34-21 eindstand.
Doelpunten VZV: Bakker (1 assist), De Boer; Van der Geest (5 + 2 assists), Buter (5), Schop (2 +1 assist) , Staal (3 + 1 assist), Van den Hoek (1), Hölscher (1 + 1 assist), Jongejan (1), Van Splunter (2), In de Braekt (2 assists), Eeken, Kruijer, Kuilboer (1), Van Giersbergen
Zaterdag (17:00 uur) is de return in ’t Veld.
cover Merel Freriks heeft het lastig aan de lijn tussen de verdedigers van Buducnost, Abbingh kijkt toe
foto Dejan Stracevic / WHC Buducnost / EHF