Nieuws

BIJ DE START VAN EEN NIEUW SEIZOEN

Lemgo opent nieuwe seizoen met nederlaag – Met een ruime 20-28 thuisnederlaag tegen Melsungen, de ploeg van assistent-trainer Arjan Haenen, is Lemgo – nog zonder Thomas Houtepen -  aan het nieuwe seizoen in de Bundesliga begonnen. Bobby Schagen en Niels Versteijnen scoorden ieder tweemaal, bij de gasten was Dainis Kristopans goed voor vijf streepjes.

Gummersbach, dat zondag (16:30 uur) de return in de kwalificatie tegen het Deense Mors-Thy in eigen hal speelt en het eerste duel met 22-35 won, ging bij Hannover door met die goede prestatie: de nummer vijf van de Bundesliga inn het vorig seizoen werd met 28-32 verslagen.

In Mannheim verraste Rhein Neckar Löwen het geplaagde THW Kiel: beide ploegen leverden de nationale doelmannen, David Späth en Kiel-nieuweling Andreas Wolff. RNL won, na een 14-14 ruststand, met 32-27. Pikant: al na 45 seconden liep Patrick Wiencek (THW Kiel) tegen een rode kaart aan toen hij wat al te onbesuisd met zijn arm/hand tegenstander Martinovic (tien keer raak) torpedeerde. Emiel Madsen was ook goed voor tien treffers bij de bezoekers.

Vanavond (20:00 uur) komt Kay Smits met Flenbsurg in de eigen Flens-Arena op de vloer tegen Erlangen. Göppingen, de ploeg van Rutger ten Velde en Bart Ravensbergen, ontvangt Hamburg.

Ook in de tweede Bundesliga wordt vanavond een begin gemaakt met de nieuwe competitie. Zo reist Anel Mahmutenfendic met zijn nieuwe ploeg naar Hagen en ontvangt Balingen N-Lübbecke. Zaterdag gaat Elbflorenz – met Ivar Stavast – op bezoek bij Dessauer. Zondagavond ontvangt Nordhorn-Lingen, met coach Mark Bult, in de Emsland Arena Konstanz. Maandagavond is ASV Hamm-Westfalen – met Tom Jansen - gastheer voor Hüttenberg.

SUPER LEAGUE HANDBALL

Met speelronde één wordt, na de Super Cup tussen Aalsmeer en Bevo, afgetrapt voor een nieuw seizoen in de Super Handball League. Een nieuwkomer, Sasja, gaat op speeldag één kennismaken met de grensoverschrijdende clubcompetitie en doet dat meteen bij Nederland kampioen, beker- en Super Cup-winnaar Aalsmeer. Over een vuurdoop gesproken!

Houten ontvangt in The Dome, nadat de kruitdampen van de Super Cup tussen VOC en Venlo zijn opgetrokken, Volendam. Regerend BNL-kampioen Visé is na zaterdag ‘verlost’ van die ene verre reis: de Waalse ploeg gaat op bezoek bij Hurry-Up, een retourtje van bijna 650 kilometer. Bevo, met een sterk optreden in de Super Cup, heeft ditmaal zijn zinnen gezet op winst tegen provinciegenoot LIONS dat sterk veranderd het nieuwe seizoen ingaat. Blikvanger op de eerste speeldag: Belgisch kampioen Sporting Pelt krijgt bezoek van de buren uit Bocholt dat het dit seizoen onder meer moet doen zonder de inbreng van topschutter Serge Spooren. Bocholt pakte afgelopen seizoen geen prijzen, een tegenvaller na een aantal succesvolle jaren.

EREDIVISIE

Bij de mannen speelronde één, de vrouwen beginnen volgende week aan hun competitie. Voor de 16 ploegen is het knokken geblazen om na 30 wedstrijden niet op de ‘fatale plekken’ terecht te komen: in 2025/2026 telt de eredivisie nog slechts 14 ploegen. De eerste divisie, nu ook 16 ploegen, laat aan het einde van dit seizoen vier clubs afdalen naar de tweede divisie: 13, 14, 15 en 16 zijn ‘het haasje’.

De kampioen van de eredivisie promoveert rechtstreeks naar de Super Handball League, nadat dit eerder nog via promotieduels behaald moest worden. De nummer twee speelt een tweeluik met de nummer laatst van de grensoverschrijdende competitie voor die tweede plek. Vanuit de Belgische competitie gaat ook, naast de kampioen, een extra ploeg naar de SHL waarmee het totaal op 14 ploegen komt voor 2025/2026.

Kampioen BFC redde het eind vorig seizoen niet tegen Houten. Een geluk bij een ongeluk, kan achteraf gesteld worden. Nu opent de sterk gewijzigde Beekse ploeg in De Haamen de competitie met het duel tegen Tachos. Debutant en kampioen eerste divisie, Aristos, dat in 2019 uit de eredivisie degradeerde, ontvangt de Opleidingsploeg van Bevo. Zonder topschutter Niels de Jong, hij zoekt het hogerop bij Volendam. De tweede debutant, Rapidtas Weert, krijgt met de buren van PSV waar coach Ephrahim Jerry aan zijn eerste klus als trainer begint, kans om kennis te maken van het handbal in de eredivisie. Tim Rietjens komt over van de tweede ploeg, coach Osvaldo Gomes heeft nagenoeg dezelfde ploeg als verleden jaar toen men in de slotfase van de competitie de leidersplaats moest afstaan aan Aristos. Door versterkte promotie – Vrone/Berdos hield het voor gezien - lukte het alsnog om een trapje hoger te gaan. Voor Gomes een weerzien met de eredivisie: met DFS Arnhem was hij in 2017/2018 ook al op dat niveau actief.

Programma:

Aalsmeer 2 – Dynamico; BFC – Tachos; Aristos – Bevo 2; WHC/Hercules – Watersley; Feyenoord – E&O/Hurry-Up; Quintus – Hellas ; DFS Arnhem – Volendam 2; Rapiditas – PSV Handbal.

Lees ook:
Lees ook:

ZWITSERLAND

Met zijn nieuwe ploeg Pfadi Winterthur verloor Alec Smit woensdagavond het thuisduel tegen Kadetten Schaffhausen: 26-31. Drie dagen eerder eindigde het uitduel bij Suhr in 27-27. Zondag duel nummer drie, uit bij Sankt Gallen.

FRANKRIJK

In het bekertoernooi bij de vrouwen wordt de eerste ronde in de acht groepen afgewerkt. Nederlandse deelname komt van Lisa Vlug (Achenheim, thuis tegen Besancon), Donna Bakker (Saint Amand, uit naar Lomme Lille), Kristy Zimmerman (Toulon) bezoekt Le Pouzin, Nyala Krullaars (Stella St. Maur) komt pas medio oktober in actie tegen Havre, evenals de Belgische Nele Antonissen met haar nieuwe ploeg Plan de Cuques.

ZWEDEN

In de Zweedse bekercompetitie kenden Evi Jaspers en Lisanne Kruijswijk een prima start. In de achtste finales werd in eigen hal competitiegenoot in de tweede liga, Önnereds met 25-23 (14-14) verslagen. Op 11 september is de return. Het team dat in beide wedstrijden overall winnaar wordt, gaat door naar de ATG Swedish Cup.

Het was inmiddels de zesde wedstrijd die het vernieuwde Skara speelde. Zowel Skara als Önnereds stonden meestal in de 5:1-opstelling, aanvallend werd ook het spel zeven tegen zes meermaals ingezet. Positieve aandacht voor de nieuwe Nederlandse versterking Lisanne Kruijswijk: zij heeft al in meerdere wedstrijden laten zien over welke capaciteiten zij beschikt, zowel in de aanval als in de verdediging. De snelvoetige Evi Jaspers heeft ook haar plek gevonden als ‘vooruitgeschoven pion in de defensie’. Kruijswijk, goed voor vier treffers, werd meteen ‘woman of the match’. Evi Jaspers scoorde tweemaal.

CHAMPIONS LEAGUE VROUWEN
Zaterdag: Gloria – CSM (14:00 uur); FTC – Nykobing (14:00 uur); Brest – Kristiansand (18:00 uur); Györ – Esbjerg (18:00 uur); Podravka – Krim (18:00 uur).
Storhamar – Metz (14:00 uur); Odense – Ludwigsburg (16:00 uur); Rapid – Buducnost (16:00 uur).
Alle duels via livestream op www.ehftv.com

cover Aristos Amsterdam is weer terug in de eredivisie

foto Karin van den Hoogen / archief HSP

 

Deel dit bericht