Nieuws

ALLEEN ARGENTINIË HEEFT GEEN CL-SPELERS IN PARIJS

Slechts twee spelers uit de Duitse Olympische ploeg spelen volgend seizoen in de Champions League. Spanje, Denemarken en Frankrijk daarentegen doen mee aan het toernooi met negen, tien en elf spelers in de Europese koningsklasse. Niet echt ideaal voor bondscoach Alfred Gislason. Maar er is meer.

Veel topspelers gaan begin september van start in de Champions League. Duitse handballers, uitgezonderd Lukas Mertens en Tim Hornke van SC Magdeburg – mogen toekijken. Alleen deze twee internationals uit de Duitse nationale ploeg staan ​​onder contract bij een Champions League-deelnemer. Dat betekent ook dat bondscoach Alfred Gislason behoorlijk wat ervaring mist op het hoogste niveau in Parijs. Uiteraard weet de IJslander dit als geen ander. Met slechts twee CL-spelers bezet Duitsland plek 11 van de 12 ploegen, alleen Argentinië heeft helemaal niks te bieden.

FRANKRIJK VOOR SPANJE EN DENEMARKEN

Aan de andere kant liggen teams als Egypte (drie), Slovenië (zes) en Hongarije (zeven) voor op Duitsland. Om nog maar te zwijgen van de toplanden Zweden, Denemarken (elk negen), Spanje (tien) en gastland Frankrijk: elf van de zeventien Franse spelers spelen in de Champions League. Nu hebben in het verleden al een of twee Duitse internationals in de Europese koningsklasse gespeeld – denk aan Rune Dahmke en Andreas Wolff - maar puur sportief gezien ontbreekt het nog steeds aan belangrijke ervaring op het maximale niveau van dit eindtoernooi. Kijkend naar de kwaliteit van de Duitse spelers wordt snel duidelijk dat dit niet aan een gebrek aan klasse kan liggen. Sommige van de zestien ploegen die komend seizoen meedoen aan de Champions League zouden waarschijnlijk de Duitse nationale spelers kussen als ze zouden overstappen. Maar wat is het punt dan?

ZWAK PUNT: STERKSTE COMPETITIE?

Misschien is de sterkste competitie ter wereld ook een klein zwak punt voor het nationale team. Omdat sommige spelers, ondanks de keerzijde van het niet kunnen spelen in de Champions League, de Bundesliga verkiezen boven de Spaanse of Hongaarse competitie, waar de meeste tegenstanders ‘inloopklanten’ zijn vergeleken met de Bundesliga. Dan zou het beter zijn om wekelijks een krachtmeting te hebben met ploegen als THW Kiel en SG Flensburg-Handewitt, die volgend seizoen uiteraard de koningsklasse hadden kunnen bijhouden. Echter, beide ploegen spelen European League. De verdeelsleutel voorziet momenteel slechts voor twee Duitse teams een plek in de Europese topklasse: Magdeburg en Füchse Berlin.

Het feit dat een relatief groot aantal Duitse nationale spelers niet noodzakelijkerwijs in de Champions League, maar eerder tegen de eigen Bundesliga speelt, is zeker een nadeel voor Gislason en voor de kwaliteit van het team om tegen die grote spelers qua ervaring op Champions League-niveau mee te kunnen doen. Aan de andere kant is het ook een voordeel voor Duitse handbalfans, aangezien zij hun topspelers week na week op televisie of zelfs in de zaal zien. Beste voorbeeld: Andreas Wolff. Hoe vaak heb je hem de afgelopen vijf jaar in het clubshirt gezien? En hoe groot is de vreugde om hem binnenkort weer regelmatig in het doel van THW Kiel te zien?

In Parijs speelt Duitsland in de groepsfase tegen achtereenvolgens Zweden, Japan, Kroatië, Spanje en Slovenië. De tweede groep herbergt Hongarije, Egypte, Noorwegen, Argentinië, Denemarken en Frankrijk.

                                                  

Kyung-Shin Yoon, voormalig topschutter VfL Gummersnach (1996-2006) en Bundesliga, nam vijf keer deel aan de Spelen met Zuid-Korea, foto VfL Gummersbach 

MEESTE DEELNAMES:
- Andrey Lavrov (RUS/EUN/URS): 1988, 1992, 1996, 2000, 2004
- Kyung-shin Yoon (KOR): 1992, 2000, 2004, 2008, 2012)
- Michaël Guigou (FRA): 2004, 2008, 2012, 2016, 2000)
- Nikola Karabatic (FRA): 2004, 2008, 2012, 2016, 2020
- Mikkel Hansen (DEN) komt voor de vijfde keer uit op het Olympisch toernooi na 2008, 2012, 2016 en 2021.
- Nikola Karabatic wordt de eerste speler die deelnam aan zes Olympische eindtoernooien 
TOP 5 MEESTE DOELPUNTEN OLYMPISCHE SPELEN :
- 1. Mikkel Hansen (DEN): 165 goals in 29 wedstrijden (5,7 p/w)
- 2. Kyung-shin Yoon (KOR): 127 goals in 30 wedstrijden (4,2 p/w)
- 3. Nikola Karabatic (FRA): 125 goals in 38 wedstrijden (3,3 p/w)
- 4. Talant Dujshebaev (ESP/EUN): 123 goals in 28 wedstrijden (4,4 p/w)
- 5. Gudjon Valur Sigurdsson (ISL): 119 goals in 20 wedstrijden (5,96 p/w)
TOP 5 SPELERS NU BIJ SPELEN 2024:
- 1. Mikkel Hansen (DEN): 165 goals in 29 wedstrijden (5,7 p/w)
- 3. Nikola Karabatic (FRA): 125 goals in 38 wedstrijden (3,3 p/w)
- 26. Domagoj Duvnjak (CRO): 78 goals in 22 wedstrijden (3,5 p/w)
- 78. Valentin Porte (FRA): 49 goals in 16 wedstrijden (3 p/w)
- 89. Mathias Gidsel (DEN): 46 goals in 8 wedstrijden (5,8 p/w)

cover foto 1: Mikkel Hansen, vijfde Olympische deelname, foto EHF

foto 2: Nikola Karabatic, zesde (!) keer present op een Olympisch eindtoernooi, foto IHF

Deel dit bericht