DUITSLAND OP KOERS VOOR KWARTFINALE; FRANKRIJK BIBBERT

Met een ruimte 36-27 zege op Japan heeft Duitsland, met inmiddels twee zeges in twee duels, een flinke stap richting de kwartfinales gezet. De 0-4 was er binnen vier minuten, zeven minuten later wees het bord al 3-10. De Japnners konden af en toe een vorkje mee prikken maar hadden na deel één al het nakijken: 10-21. Coach Gislasson wisselde ruimschoots door, zag ook dat de invallers via 12-26 en 18-30 met uiteindelijk 26-37 de klus klaarden. Renars Uscins legde er zeven in het Japanse netje.

Slovenië, dat het openingsduel van Spanje verloor, moest Kroatië verslaan om uitzicht op plek 4 te houden. Naar een of twee punten zag het na amper 12 minuten nog niet uit: 1-5. Twintig tellen voor het rustsignaal trokken de Slovenen de stand gelijk: 13-13. Blaz Janc zorgde na de thee voor de eerste voorsprong, maar de geroutineerde Kroaten hadden hun antwoord snel klaar: 15-17. Bij 21-21 (50’) was een 4-0 run van de Slovenen het breekpunt in de wedstrijd. Kroatië drong nog wel aan maar kon een nederlaag uiteindelijk niet meer afwenden: via 31-27 naar 31-29. Aleks Vlah en Blaz Janc scoorden ieder acht keer voor de Slovenen, Ivan Martinovic kwam tot 5 uit 9 voor Kroatië. Lijnspeler Veron Nacinovic (uitkomend voor Montpellier) scoorde drie tijdstraffen.

ENERGIE

Voor Zweden was het tegen Spanje ‘erop of eronder’: de ploeg verloor het openingsduel tegen Duitsland, Spanje juichte na de zege op Slovenië. Bij rust (11-11) was er nog niets beslist al lieten de Zweden zich in de laatste zeven minuten tot aan de pauze verrassen: van 11-7 werd het toch nog 11-11. Met een veilige tussenstand van 16-12 (35’) begon Zweden met veel energie aan de tweede helft. Bijna tien minuten later leek Spanje ‘erbij’ te komen (19-17) maar drie scores binnen drie minuten herstelden de verhoudingen: 22-17. Zeven minuten voor tijd zette Barcelona-linkerflankspeler Hampus Wanne de bordjes op 25-19, tweemaal Lucas Pellas(27-20) bleef met zijn vierde en vijfde treffer niet achter. Het was de opmaat naar de uiteindelijke 29-26 belangrijke zege. De 0-3 run van de Spanjaarden in de slotminuten kwam te laat.

FRANKRIJK BIBBERT

Ook Frankrijk moest tegen Noorwegen vol aan de bak om de ruime nederlaag – noem het een afstraffing - tegen Denemarken recht te zetten.Maar de regerend Olympisch kampioen miste de start volledig: 2-6 na 13 minuten. Vijf minuten later hadden de wat slap spelende ploeg van coach Guillaume Gille nog geen indruk gemaakt: 4-10. Via 7-15 en 8-15 sloten beide ploegen helft één af op 11-16.

Vier treffers van Dika Mem gaven ‘Les Bleus’ hoop, tot een voorsprong leidden die inspanningen van de linkspoot niet: 15-20 (40’).  Linkerhoek Alexander Blonz (GOG) was tot dan de grote plaaggeest voor de Fransen met zes scores. Frankrijk rechtte zijn rug, ontketende een groot offensief en leek ook verdedigend meer vat op de Noorse aanvallers te krijgen die het tempo aardig uit de wedstrijd haalden. Iedere Franse treffer werd door de Noren – met name Simen Lyse (Kolstad) kreeg het op zijn heupen - koeltjes beantwoord, anders gezegd: de marge bleef behouden, zeker toen Hugo Descat een pingel gestopt zag door Leipzig-doelman Kristian Saeveraas, iets dat hij bij 19-25 ook deed bij een strafworp van Richardsson. Met een 22-27 nederlaag dropen de Fransen voor eigen fans teleurgesteld af. De Franse media zullen morgen een vernietigend oordeel vellen. Uit de laatste drie groepsduels – Egypte, Argentinië en Hongarije - moet Frankrijk de volle buit zien te pakken wil de ploeg niet na komend weekeinde niet vroegtijdig de aftocht blazen. Dat heeft een speler als Nikola Karabatic bij zijn afscheid niet verdiend.

Argentinië en Hongarije verloren beide hun eerste duel, dus was het belangrijk om twee punten te pakken. Het duel was bij rust al beslist: 12-17 voor de Hongaren die uiteindelijk met een 25-35 zege van het veld stapten.