Nieuws

“Zomerrapport”: Haagse handbalclubs scoren voldoende

Wel ruimte voor verbetering

Peter Lotman - Den Haag - De handbalclubs op het hoogste niveau in de regio Den Haag staan al weer aan het begin van de voorbereiding voor het seizoen 2014-2015. Voor de één viel het afgelopen seizoen mee en voor de ander was het een worsteling. In een zomerrapport heeft Peter Lotman voor alle teams de balans opgemaakt. Hij komt tot de conclusie dat alle teams zonder onvoldoendes overgaan, maar er is wél ruimte voor verbetering.

 

VROUWEN QUINTUS

Eindstand: 4e eredivisie. Coach: Alex Curescu.

Door het vertrek van een aantal bepalende speelsters moest Curescu opnieuw beginnen. Dat kostte aanvankelijk punten. In het verloop van de competitie ging het  beter met de EC wedstrijd als hoogtepunt. De ploeg steeg boven zichzelf uit, maar kon die sterke vorm niet vasthouden.

Curescu: ,,We hadden ingezet op de vierde plaats en dat is gelukt met deze nieuwe ploeg. Het was nog te wisselvallig. Van hoog niveau naar een diepe terugval.”

EINDCIJFER: 7

 

VROUWEN HELLAS

Eindstand: 9e eredivisie; handhaving door p/d wedstrijden. Coach: Nico Stet.

Hellas maakte een zwaar seizoen door. Ontslag trainer Michielsen. Veel blessures. Gebrek aan vertrouwen. Gevolg: geen plaats in de kampioenspoule maar knokken tegen degradatie. Troubleshooter Nico Stet kreeg als interim net op tijd de ploeg op de rails. Haalde ook nog de bekerfinale.

Stet: ,,De speelsters hebben veel veerkracht getoond. Een goede prestatie na al die narigheid. In de finale was de accu leeg.”

EINDCIJFER: 6

 

MANNEN HELLAS

Eindstand: 9e eredivisie. Coach: Björn Budding/Neso Saponjic.

Het handhaven op eigen kracht was een megaprestatie van de Hellenen. Het seizoen werd gekenmerkt door een golf van blessures. Het was wekelijks puzzelen voor het technisch duo om een volwaardig team op de been te brengen.

Saponjic: ,,De sfeer in de ploeg bleef optimaal. Respect voor die gasten, want dat valt niet mee als je elke week verliest. Alles werd goed gemaakt door die eindsprint in de degradatiepoule.”

EINDCIJFER: 7

 

MANNEN QUINTUS

Eindstand: 7e eredivisie. Coach: Eelco Overkleeft.

De Westlandse club belandde in de degradatiepoule en dat was een flinke tegenvaller. Een plaats bij de beste zes was gelet op de kwaliteit van de ploeg haalbaar. De verwachtingen bij de buitenwacht waren hoger dan bij Overkleeft.

,,Na het vertrek van vijf ervaren spelers moest ik bouwen aan een nieuwe ploeg met onervaren jonkies. Het ontbrak ons aan het laatste stukje ervaring en geluk om de play-offs te halen. Toch ben ik tevreden over de ontwikkeling van de spelers.”

EINDCIJFER: 6

 

MANNEN HERCULES

Eindstand: Kampioen en promotie eredivisie. Coach: Menno de Klerk.

De ploeg haalde in de eerste helft van de competitie nog niet het vereiste niveau. Het was wennen voor de nieuwe spelers en passen en meten om er een team van te maken. Na de winterstop kwam het team in een flow en bleef tien wedstrijden ongeslagen.  De Klerk: ,,Het zelfvertrouwen nam met de week toe. De spelers voelden dat de titel haalbaar was. De rust waarmee ze vervolgens naar dat doel toewerkten, was top.” EINDCIJFER: 8

 

MANNEN DIOS

Eindstand: 6e eerste divisie. Coach: Joris Witjens.

De ploeg had maar één doel: thuis ongeslagen blijven. Dat lukte tot het laatste duel toen van kampioen Hercules werd verloren. De nacompetitie was bereikbaar, maar lukte net niet. Knokken kan DIOS, maar er zat dit seizoen ook meer handbal in. Witjens: ,,Er is met meer overleg gespeeld en met meer variatie in de aanval en de verdediging. Dat was de grootste winst. De ploeg heeft naar vermogen gepresteerd.”

EINDCIJFER: 7

 

MANNEN WHC

Eindstand: Promotie eerste divisie. Coach: Bart de Koning.

De Haagse combinatievereniging (Wings/Hermes) kan terugkijken op een voortreffelijk seizoen. Met als hoogtepunt de kampioenswedstrijd tegen PSV die met overtuiging en voortreffelijk handbal werd gewonnen. Een aanwinst voor de eerste divisie. De Koning: ,,We kunnen niet anders dan tevreden zijn. Als het even niet liep, is er geknokt. Dat was de grote kracht.”

EINDCIJFER: 8  

AD Haagse Courant

Deel dit bericht