Nieuws

VfL Gummersbach hoopvol voor de toekomst

Continuïteit en opleiden van talenten hebben prioriteit

Door Frits Feuler - Vorig seizoen dreigde VfL Gummersbach, na een aantal jaren van financiële perikelen, ook sportief uit de boot te vallen. Na het vertrek van routiniers als Adrian Pfahl en Kentin Mahé naar Hamburg en Patrick Wiencek naar Kiel werd er al met een bezorgde blik naar de rest van de ploeg gekeken. Die begon vol goede moed aan de voorbereiding maar zag meteen twee nieuwelingen voor korte of langere tijd afhaken met blessures: nationaal doelman Carsten Lichtlein liep bij het gras maaien een handblessure op en was weken out, Mark Bult (overgekomen van Berlin) en aanvoerder Christoph Schindler moesten eveneens noodgedwongen een aantal weken vanaf de zijlijn toekijken. Na de eerste speelronde bengelde de traditierijke ploeg ergens onderin met slechts 10 punten uit 17 wedstrijden. Het degradatiespook kwam al vlug langs boven de nieuwe Schwalbe Arena. Alarmstufe 1 verwacht je dan.

Maar nee. Alle verantwoordelijken binnen de club bewaarden rust, een trainerswissel – Emir Kurtagic is met 33 jaar de jongste trainer in de Bundesliga – was al helemaal niet aan de orde. En zie! Met geloof in eigen kunnen en het inpassen van jonge talenten draaide Gummersbach in de tweede helft van het seizoen de rollen volledig om: 16 punten uit 17 wedstrijden. Belangrijke vier-punten-duels tegen de naaste concurrenten – Emsdetten, Eisenach, Bergischer, Balingen, Minden en Göppingen – werden in winst omgezet. Het seizoen werd, gadegeslagen door zowat heel handballend Duitsland, in ´stijl´ afgesloten met een 35-40 thuisnederlaag tegen Rhein Neckar Löwen. Dat verschil van vijf treffers zorgde ervoor dat op de slotdag de titel richting THW Kiel ging met exact twee (!) doelpunten voorsprong in doelsaldo. Een ‘beloning’ voor de hulp die het team van Kiel-trainer Alfred Gislasson aan zijn voormalige club leverde op de slotdag van het vorige seizoen waardoor klassenbehoud verzekerd was.

Ook het gemiddeld aantal toeschouwers steeg ten opzichte van de oude Eugen Haas Halle: kwamen in die bouwvallige sporthal nog 1800 handbalfans per wedstrijd, in de nieuwe omgeving liep – mede door een groot aantal nieuwe sponsors via een uitgekiend marketing-concept in de regio – het gemiddelde op naar ruim 3600. “Voor komend seizoen willen we elke wedstrijd een uitverkocht huis, dus 4100 man op de tribunes,” aldus een blije manager Frank Flatten. Bijkomend probleem voor alle clubs: in plaats van 18 zijn er nu 19 thuiswedstrijden door het alsnog meespelen van HSV Hamburg. "Dat betekent een stuk extra organisatiekosten waarop niet helemaal gerekend was," verduidelijkt Gummersbach-manager Frank Flatten.

De hoofdmacht onderging ten opzichte van vorig seizoen weer een behoorlijke face-lift. Geen steraankopen of vedettes maar jonge spelers die zelf worden opgeleid via de Handballakademie waar de nieuwe assistent-trainer Jörg Lützelberger de leiding heeft of die

bij andere clubs worden opgehaald. “Zij moeten passen in de sportieve visie en plannen van de club, veel in zichzelf investeren en samen de toekomst van het handbal in en rond Gummersbach gestalte geven,” aldus Frank Flatten op de jaarlijkse perspresentatie.

Steeds belangrijker in het concept van Gummersbach wordt die Handballakademie met teams in de reeksen U-23, U-19, U-17 en U-15. “In he afgelopen jaar hebben alle ploegen prima gepresteerd, enkele jongeren zijn nu al volwaardig opgenomen in de hoofdploeg of trainen meerdere keren per week mee,” geeft Jörg Lützelberger de eerste resultaten weer.

Met een budget kort over de vier miljoen, een gemiddelde leeftijd van 24.4 jaar – het jongste Bundesligateam en 70% van de spelers met de Duitse nationaliteit - hoopt VfL Gummersbach stapje voor stapje weer iets van de oude glorie te hervinden. “Maar niet ten koste van alles,” klinkt het bijna in koor bij het management-team en de beide trainers.

Vertrokken: Borko Ristovski (Quatar); Lucas Puhl (Ferndorf), Nemanja Mladenovic (Rostock), Fredrik Larson (Alingas), Barna Putics (Tremblay), Michal Kopco (Tatran Presov) en Jörg Lüzelberger (assistent-trainer).

Nieuw: Julius Kühn (Essen), Matthias Puhle (Balingen), Simon Ernst (Dormagen), Magnus Persson (Drott Halmstadt), Alexander Becker (Neuhausen), Gunnar Steinn Jonsson (Nantes).

Competitieschema thuis eerste helft:

  1. 24 augustus GUM-Hamburg
  2. 31 augustus GUM-Friesenheim
  3. 10 september GUM-Rhein Neckar Löwen > (tv wedstrijd)
  4. 13 september GUM-Bietigheim
  5. 5 oktober GUM-Magdeburg
  6. 5 november GUM-Göppingen
  7. 9 november GUM-Hannover
  8. 16 november GUM-Balingen
  9. 22 november GUM-Lemgo
  10. 6 december GUM-Wetzlar
  11. 20 december GUM-Melsungen
  12. 26 december GUM-Füchse Berlin 
Deel dit bericht