Verschillen klein: Heren Play-off wacht zinderende slot

Wie gedacht had dat na zaterdagavond de play-offs bij de heren wel eens beslist had kunnen zijn zal voorlopig tot de laatste dag moeten wachten op de ontknoping. Die ontkoping valt pas op 9 mei over drie weken. Na een zinderend avondje op de twaalfde speeldag handbal ziet er achter OCI-LIONS alles weer geheel anders uit. De boel is nog verder in elkaar geschoven. Het verschil tussen de nummer twee Bevo en vijf Hurry Up bedraagt slechst twee punten.

LIONS versloeg in een harde wedstrijd na een 13-16 ruststand FIQAS Aalsmeer met 31-32. De BENE-League winnaar had ondanks dat ze de beter ploeg was opnieuw veel moeite met het harde spel van Aalsmeer dat vooral gericht is op het krijgen van vrijeworpen, zevenmeters en twee minuten straffen voor de tegenstander. “Dat is niet mijn type spel” vertel Monique Tijsterman. “Wij weten dat zij steeds tot het gaatje gaan alleen laten wij ons iedere keer weer daarin teveel meegaan en daardoor brengen wij onszelf steeds weer in de problemen, en dat helemaal niet nodig is”.

Desondanks nam LIONS vanaf het begin de voorsprong (1-3) en kon Aalsmeer alleen bij 4-3 de eerste en enige voorsprong na de 1-0 openingstreffer in de wedstrijd laten aantekenen. Voor het overige liepen de Noord Hollanders steeds achter de feiten aan. LIONS wist in de eerste helft voortduren een drie doelpunten voorsprong op te bouwen (7-10, 11-14 en de 13-16 ruststand) die Aalsmeer niet van het bord gespeeld kreeg. Zelfs in een fase dat LIONS bij 10-11 in dubbel onder tal kwam weet men via Luc Steins twee keer te scoren. (11-13)

In de tweede helft komt Aalsmeer ondanks de waarschuwingen van coach Monique Tijsterman toch het beste uit de kleedkamer en wordt de drie punten voorsprong direct verspeelt (16-16). Er volgt een lange fase waarin men gelijk opgaat met LIONS steeds aan de goede kant van de score. In de 41e minuut brengt Dylan Vossen het verschil weer op twee (20-22). Drie minuten later wordt Luc Steins met rood van het veld gestuurd als hij bij een ongelukkige actie Wai Wong in zijn gezicht raakt. Aalsmeer kan weer even profiteren en de achterstand weer gelijktrekken (24-24) maar onder aanvoering van Joao Ramos vecht LIONS zich weer naar een drie punten voorsprong 25-28.

Tweemaal Wong zorgt weer voor 27-28 maar dan loopt LIONS voor het eerste in de wedstrijd uit naar een vier punten voorsprong: 27-31. Met nog drieënhalve minuut op de klok lijkt de wedstrijd beslist maar dan gaat het toch nog bijna mis voor de Limburgers die twee kansen missen en daarmee Aalsmeer, dat wel trefzeker is, ziet terugkomen naar 31-31. Er zijn dan nog dertig seconden te spelen. “Dat mag absoluut niet gebeuren vind” ook coach Monique Tijsterman. “Daar moeten we het deze week nog maar eens goed over hebben”.

Na een time out is het Samier Benghanem die enkele seconden voor tijd na een overtreding met zijn derde tijdstraf van het veld wordt gestuurd. Uit de vrijeworp scoort Marco Vernooy met nog een seconden op de klok de winnende treffer. Voor de derde keer dit seizoen weet OCI-LIONS daarmee in de slotseconde de winst tegen Aalsmeer naar zich toe te trekken.

Daarmee blijft LIONS ongeslagen lijstaanvoerder in de play-off competitie met acht punten voorsprong op Bevo dat na de tweede nederlaag in drie dagen tegen Volendam de Noord Hollanders op gelijke hoogte zag komen. Aalsmeer zakt door de nederlaag naar de vierde plek en heeft één punt achterstand op Bevo en Volendam.

Bevo-Volendam
Bevo en Volendam troffen elkaar zaterdagvond in Panningen en hadden beide wat goed te maken nadat men donderdagavond de doordeweekse wedstrijd had verloren. In eerste instantie ging het lange tijd gelijk op waarbij Volendam gemakkelijker wist te scoren dan Bevo. Het is dan ook duidelijk dat een aantal spelers niet hun vorm hebben die van ze verwacht wordt. Het grootste deel van de eerste helft had Volendam de wedstrijd in handen pas in de laatste paar minuten van de eerste helft buigt Bevo de 10-12 achterstand om in een 14-12 voorsprong bij rust.

Na  rust weet de regerend landskampioen nog even de voorsprong vast te houden (16-14) maar dan draait Volendam de wedstrijd weer in haar voordeel om en loopt uit naar 16-19 (37’) Tot 20-23 blijft de marge gehandhaafd. Dan komt Bevo weer terug in de wedstrijd bij 23-23 maar het lukt de ploeg van Martin Vlijm vervolgens maar niet om op voorsprong te komen. Tot 26-27 blijft de marge steeds maar een doelpunten in het voordeel van de Oranje hemden maar met nog zeven minuten te spelen wordt het 26-28. Toch is het nog niet gedaan als Bevo uit zeven meter van Eelco Weevers op 30-30 komt.  Het is Matthijs Vink die in de slotseonden Volendam toch aan de overwinning helpt: 30-31.

Hurry Up – E&O
De handballers van Hurry Up blijven in het spoor van de top vier. De ploeg van Joop Fiege won de thuiswedstrijd van E&O na een 18-10 ruststand met 33-19.

De Zwartemeerders begonnen scherp aan de wedstrijd en hadden binnen de kortste keren een 5-0 voorsprong op het scorebord staan. Die via 8-3 nog uitgebreid kon worden naar 11-4 . Hurry up was duidelijk een maatje te groot in de derby van Zuid-Oost Drenthe al stagneerde het vloeiende spel bij Hurry Up wat in het laatste deel van de eerste helft. Gerust werd er uiteindelijk met 18-10 In de tweede helft. Ook in het tweede bedrijf bleef Hurry Up de score geleidelijk aan opvoeren en kwam derhalve niet meer in de problemen mede ook omdat. Tommie Falke met twee treffers al direct voor een marge van tien treffers 20-10 zorgde. Uiteindelijk won Hurry up met 33-19

Na afloop liet Joop Fiege weten dat ondanks de winst van Volendam hij nog altijd kansen ziet om bij de eerste vier te komen. “Wij blijven ons dan ook focussen op onze eigen wedstrijden en gaan dan ook gewoon door. Daarbij willen wij ook laten zien dat wij BENE-League waardig zijn. Wij vinden het dan ook een foute beslissing van de bond dat ze ons niet tot de BENE-League hebben toegelaten. Het besluit dat ze genomen hebben is niet ten gunste van het heren handbal, het betekend eerder een stap terug want het veel meer consequenties voor een club die die wel die ambitie heeft”.

Programma

Hoe het allemaal gaat aflopen is moeilijk te voorspellen. LIONS treft volgende week thuis Volendam en eindigt met de wedstrijd uit tegen Bevo.

Bevo heeft van de drie ploegen die strijden om een finaleplek het zwaarste programma. Volgende week moet men uit naar Hurry Up en men sluit thuis af tegen LIONS. Wil men opnieuw een Limburgse finale spelen dan zal men de komende twee wedstrijden anders moeten spelen dan men deze week heeft laten zien. Volendam daarentegen moet volgende week naar LIONS maar treft op de laatste speeldag Tachos thuis. Aalsmeer heeft op papier het makkelijkste programma: Uit tegen Tachos en thuis tegen E&O.