Nieuws

Twee Roermondse scheidsrechters debuteren in de eredisivie

Op 6 september fluit het Roermondse scheidsrechters koppel Stef van Laarhoven en Sjoerd Thijssen in Arnhem zijn eerste eredivisiewedstrijd. Het is een oude droom die uitkomt. Het duo behoort intussen tot “de elite groep” van de tien beste scheidsrechter duo’s van Nederland, vertelt Stef (28). Net als Sjoerd, begon hij op z’n zestiende met fluiten bij Swift 2000 in Roermond.

Stef was een getalenteerde keeper, maar zag al snel in dat hij met fluiten verder kon komen. En hoog fluiten en hoog keepen, dat gaat niet samen. Voor Sjoerd (28) was het een ander verhaal. Hij zat op het CIOS tot hij door een rugblessure met die opleiding moest stoppen. Als scheidsrechter bij het handballen kon hij actief blijven in de sport.

Met een tussenpoos van een jaar, waarin Stef geblesseerd was aan z’n knie, stropen ze nu samen alweer bijna tien jaar de handbalvelden af. Eerst in Limburg, later ook in de rest van Nederland. Net als een getrouwd stel, leerden ze elkaar in die lange periode goed kennen. En helemaal, omdat spelers altijd klaar staan om explosief aan te vallen of keihard te verdedigen. Het managen van wedstrijden is dan ook een hele kunst.

Sjoerd en Stef hebben intussen “alles” al een keer meegemaakt. Van overtredingen die echt niet kunnen tot publiek dat zich tegen de fluitisten keert. Scheidsrechters willen zo objectief en consistent mogelijk fluiten, maar in het vuur van de strijd ziet niet iedereen dat altijd even scherp. Dit leidt soms tot onderhuidse irritatie - waar in het veld uiteraard niet veel van te merken is.

Opvallend is, dat hoe hoger ze zijn gaan fluiten, hoe minder incidenten er zijn geweest. Scheidsrechters zijn geen profeten, maar het is mogelijk dat ook zij in eigen land meestal niet worden geëerd. Verder is in de hogere klassen het niveau van de spelers hoger, zodat sommige overtredingen niet veel meer zullen worden gemaakt. En uiteraard is het koppel zelf beter geworden door heel veel wedstrijden te fluiten.

In 2010 was het hun droom om op landelijk niveau te fluiten, over enkele dagen gaan ze verder en maken hun opwachting in de eredivisie. Ze zijn trots en realistisch: “We moeten het eerst maar eens waarmaken”, tempert Stef te hoge verwachtingen. Zowel hij als Sjoerd blijven met beide benen op de grond staan. De wedstrijd in Arnhem, tussen Swift Arnhem en Hellas uit Den Haag, is voor hen dan ook “een gewone wedstrijd”.

“Mocht het ons goed af gaan, dan kunnen we na een tijd misschien onze doelen opnieuw bijstellen”, zegt Sjoerd. “Nog een stap hoger, is fluiten in de Beneliga, waar Nederland en België hun vier beste handbalteams in één competitie hebben samengebracht. Dat zou helemaal fantastisch zijn.” 

Deel dit bericht