Nieuws

Twaalf Nederlandse handbalsters in groepsfase EHF -Cup

Door Frits Feuler - Een unicum in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenhandbal is de deelname van liefst 12 speelsters die na de winterstop uitkomen in de groepsfase van de EHF Cup. Afgelopen weekeinde vielen de laatste beslissingen.

VfL Oldenburg

Oldenburg schakelde vrij gemakkelijk het Deense Tvis Holstebro uit. De uitwedstrijd werd nipt gewonnen met 27-25. Thuis, voor ruim 800 toeschouwers, maakte de ploeg van trainer Leszek Krowicki het karwei vakkundig af:31-21. Angie Geschke scoorde tien keer, Kelly Dulfer en Inger Smits troffen tweemaal, Isabelle Jongenelen een keer.

 TuS Metzingen

TuS Metzingen moest thuis flink aan de bak nadat een week eerdel met 27-33 was verloern en. Men leek aanvankelijk weinig moeite te hebben met het Turkse Ankara Yenimahalle BSK, maar in de tweede helft was het toch nog behoorlijk spannend. Pas laat liep men weg naar 36-23. Voor 1300 toeschouwers scoorde de Duitse Anna Loerper 11 keer. Delaila Amega, Kelly Vollebregt en Celine Michielsen scoorden niet voor het team van de uitblinkende keepster Jasmina Jankovic. Vorig jaar was Metzingen verliezend finalist tegen het Hongaarse DKKA Dunaujvaros. Die ploeg ligt er nu uit tegen de landgenoten van ERD.

SG BBM Bietigheim

Voor bijna 900 toeschouwers zette Bietigheim, de ploeg van doelvrouwe Tess Wester, het Kroatische Podravka aan de kant. Uit was er al winst met 23-16, zes dagen later werd voor eigen publiek de plaatsing voor de groepsfase veilig gesteld: 24-20. Meteen ook de laatste thuiswedstrijd van 2016. Pas na het EK gaat voor Bietigheim het clubhandbal weer verder. Maura Visser (3) en Angela Malestein (2) zorgden voor Nederlandse treffers. Martine Smeets kwam niet tot scoren.

Nantes Loire Atlantique HB

Het Franse Nantes Loire Atlantique HB plaatste zich voor 3500 toeschouwers voor de groepsfase van de EHF-Cup door de Nederlandse kampioen Dalfsen uit te schakelen. In Nederland won de Franse ploeg al met 21-31 en had vervolgens in eigenhuis een lastiger met Dalfsen: 31-28 . Esther Schop scoorde driemaal in de thuiswedstrijd

Champions League

In de Champions League gaan Estavana Polman en Laura van der Heijden (Team Esbjerg) eind januari verder in de groepsfase van het hoogste Europese toernooi. Het Zweedse Sävehof moest in Denemarken met 28-18 voor de tweede keer buigen. Polman (5) en Van der Heijden (4) waren trefzeker voor hun ploeg.

Ook Metz, de ploeg van Ailly Luciano en Györ, met Yvette Broch en Nycke Groot, overwinteren. Broch scoorde in de slotwedstrijd -voor 5200 toeschouwers -tegen Rostov Don (32-25) vier keer, Groot hield het bij twee treffers. FTC Hungaria    won de laatste wedstrijd uit bij het Russische Astrakhanochka  (28-33), Danick Snelder scoorde drie maal en mag na het EK ook veder in de Champiosn League. Anouk van der Wiel (Thüringer) mag over tien weken Europees ook weer vol aan de bak. De thuisoverwinning op Metz (28-25), voor 1700 toeschouwers, was voldoende voor kwalificatie voor het ´toetje van het seizoen´.

Esbjerg, Thüringer, Astrakhan en Midtjylland eindigden als derde in de groepsfase. De behaalde punten tegen de afvallers (Glassverket, Leipzig, Rostov Don en Sävehof) werden weggestreept en op basis van de dan behaalde punten werden de twee nieuwe groepen van zes ploegen opgesteld. Die behaalde punten worden als ´bonus´ meegenomen in de nieuwe speelronde. Vardar en Györ overwinteren als koplopers in de nieuwe poules.

Esbjerg (2 punten) ontmoet in groep 2 Györ (6), Krim Mercator (6), Larvik (4), Midtjylland (4) en Bucarest (2). In de andere groep spelen Vardar (7), Buducnost (6), Hungaria (5), Metz (4), Thüringer (2) en Astrakhan (0). 

  

Deel dit bericht