Nieuws

Tophandbalster Danick Snelder: “Lidie heeft mij gevormd”

Pijnacker - Ze behoort tot de meest succesvolle handbalsters die Nederland ooit heeft voortgebracht. Danick Snelder, cirkelloopster van Oranje en het Hongaarse Ferencvaros, vergeet nooit dat zij haar imposante loopbaan te danken heeft aan Lidie van de Coevering, haar jeugdtrainster bij Oliveo Pijnacker.

Tijd voor interviews heeft de 26-jarige Snelder door haar intensieve handbalprogramma nauwelijks. Internationale wedstrijden met haar nieuwe club FTC, de zware competitie in Hongarije en aantreden met het Nederlands team voor interlands. Maar voor een verhaaltje met Lidie van de Coevering maakt de aanvoerster van de nationale ploeg graag even een tussenstop in haar ouderlijk huis in Pijnacker.

,,Ik heb zó veel aan Lidie te danken. Vanaf mijn vijfde jaar heb ik in de jeugdteams training van haar gehad. De basis voor mijn latere carrière is daar gelegd. Zij heeft mij gevormd, technisch en tactisch. Maar ook fysiek en qua mentale weerbaarheid. Zij wist mij als geen ander te motiveren. Ik wilde altijd maar sporten en Lidie heeft dat samen met mijn ouders, die ook belangrijk waren, in goede banen geleid.”

Van de Coevering: ,,Het was direct duidelijk dat Danick talent had, maar niet alleen voor handballen. Ze deed mee aan alle sporttoernooien van school, wandeltochten, fietstochten, ze schaatste en tenniste en werd ook clubkampioen in die sporten. Mijn team bestond uit veel sporttalenten. Danick heeft gekeept, kon vanaf de opbouw makkelijk scoren maar kwam het beste tot haar recht als cirkelloopster. Ze was groot en sterk en had altijd een enorme drive. Uiteindelijk koos ze uit al die sporten voor handbal.”  

Via Hellas Den Haag, waar zij vijf seizoenen eredivisie speelde, volgde de transfer naar Thüringer HC in de Bundesliga. Zes keer werd zij Duits kampioen. Inmiddels was zij met 115 interlands ook uitgegroeid tot een vaste kracht in Oranje. Met de zilveren medaille tijdens het WK en de vierde plaats tijdens de Olympische Spelen.

Van de Coevering: ,,Danick had een enorme drive. Ik eiste van haar altijd meer dan van haar teamgenoten. Ik heb haar zes jaar training gegeven en zag dat haar top hoger lag dan van haar teamgenoten. Zij is zo ver gekomen door de combinatie van bovengemiddeld sporttalent, kracht, een grote werklust en focus.”   

Lidie van de Coevering is ervan overtuigd dat het haar pupil in Boedapest ook weer gaat lukken. ,,Zij is zo’n geweldige doorzetster. Die laat zich door niets of niemand afstoppen. Dat is haar grote kracht. Ik ben ongelofelijk trots op haar.”

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht