Nieuws

Tongeren op karakter naar kwartfinale Belgische beker

Visé geeft alles maar krijgt niets

 Door Frits Feuler - Alle ogen waren bij dit duel natuurlijk gericht op Arber Querimi, de spelverdeler van bekerwinnaar Callant Tongeren en afgelopen weekeinde nog smaakmaker bij de nationale Belgische ploeg in de kwalificatie tegen Frankrijk. Hoe zou hij nu omgaan met zijn droomtransfer naar het Franse Cesson-Rennes? Na zoveel prima jaren dan toch weg uit de Belgische competitie. Een nieuw avontuur, dat iedereen de kleine, kwieke spelverdeler zeker gunt.

Querimi gaf zelf het antwoord op de vloer. Hij kreeg in het bekerduel tegen Visé zijn ploeg in de eerste helft niet echt aan de praat. Zou die transfer dan toch in zijn hoofs meespelen? "Hij miste natuurlijk Jeroen De Beule naast zich, iemand die hem perfect kan aanspelen waardoor hij zijn onvoorspelbare acties kan inzetten of afmaken," liet Tongeren-coach Maurice Canton na afloop weten. De verrassende 12-14 achterstand kwam echter geheel op het conto van een hardwerkend Visé dat in alle opzichten aantoonde revanche te willen voor de krappe nederlaag enkele weken eerder in de BNL. Die kans zat er na dertig minuten zeker in. Maar de speaker wenste niets anders dan een overwinning: "We willen dolgraag winnen en weer die beker pakken!" galmde  meermaals door de Eburons Dome. 

Die De Beule had gisteren wat malheur. 's Morgens, rond half zeven, stapte hij in Hasselt op zijn fiets om naar het station te gaan. Vandaar met de trein naar zijn werk in Leuven. Maar ver kwam hij niet: hij viel van zijn fiets en brak zijn linker middenhandsbeentje. "De arts wilde meteen gips, maar ik vond een goede tape ook in orde," aldus De Beule. "Had graag willen spelen, maar de pijn, weet je," klonk het enigszins beteuterd. "Een paar weken en dan moet ik er weer bij kunnen zijn!"

Omdat Kai Feldmann in de opbouw als vervanger van De Beule een beetje onwennig acteerde, kwam Querimi ook niet echt lekker in het ritme. De lange Duitser scoorde wel tweemaal - verrassend - vanaf de cirkelpositie maar had ook in de defensie de handen meer dan vol om de beweeglijke Visé-opbouwers in toom te houden.

Coach Canton toverde na de pauze een verrassing uit zijn hoge hoed. Hij liet de pas 18-jarige Pieter Strauven opdraven. Een brutaaltje. Alsof hij al jaren tussen de grote jongens speelt, zo nam hij in de aanval de spelverdelerpositie over om dan weer eens vanaf linkeropbouw zijn acties in te zetten. Een kopie van Luc Steins, ex-Lions, zo leek het. "Luc is Luc, en Pieter is Pieter," haastte Canton zich na afloop meteen te zeggen. "Beiden hebben hun eigen kwaliteiten maar ik kan niet ontkennen dat er overeenkomsten zijn. Ben blij dat ik beiden heb mogen trainen! Op training werkt Pieter uitstekend. Nu was hij de aangever voor Arber die daardoor ook beter rendeerde. Hij heeft het vanavond ook goed gedaan," bedankte Canton zijn jongste pupil.

Strauven, alleen aanvallend ingezet, deed wat hij moest doen: samen met Querimi en de steeds beter spelende Martijn Meijer namen ze de maat van Visé. Bij 19-19, na drie kwartier, kwam Tongeren voor het eerst langszij. Pieter Strauven tekende voor drie treffers, Querimi en Meijer deden de rest. In de defensie werd Rudi Schenk de grote wanhoop van de ploeg van Visé-coach Pedrag Dosen en pompte de ene na de andere bal uit het doel.

Tongeren was nu los, er kwam zowaar een aardig sfeertje terug op de tribunes. En in die entourage liet de thuisploeg niets meer aanbranden. 23-23 werd nog geaccepteerd, Dosen wisselde doelman Gourgoumis in voor Lupica. Even leek Tongeren nog de dupe te worden van een paar technische fouten in de aanval. Maar dan was er nog altijd Schenk die weigerde te capituleren: 28-24.

Pieter Strauven glunderde na afloop. Was trots en een beetje verlegen tegelijk. Vader Eric, ook ooit handballer bij Tongeren, zowaar nog meer. "Ik heb lang gewacht op mijn kans," aldus de laatste jaars student in het middelbaar onderwijs. "Dit waren mijn eerste speelminuten in de hoofdploeg," klonk het dan weer stilletjes. "Ja, in de voorbereiding heb ik af en toe ook kunnen invallen plus een tiental minuten tegen Merksem. Voor de rest spelen in de tweede ploeg. Maar dit is tof, je leert hier meer," aldus de mogelijke nieuwe 'Querimi'. En dan op weg naar papa Eric, die mogelijk een verhoging van het zakgeld in het vooruitzicht heeft gesteld. 

  

Deel dit bericht